Fényvédelem gyermekkorban

fényvédelem

A hosszú tél után az első napsugarak jókedvet hoznak és kicsalogatnak a friss levegőre. A szabadban töltött játék nélkülözhetetlen a gyerekek mindennapjaiból, de nagyon fontos, hogy közben védve legyenek a napsugárzás káros hatásaival szemben.

Mik ezek a káros hatások?

A napfény pozitív hatásai mellett (megfelelő hőmérsékletet biztosít a Földön, szükséges a növények fotoszintéziséhez és a bőrünk D vitamin előállításához, stb) számos károsító hatással is rendelkezik. Rövidtávú negatív hatása a túlzott napozás utáni bőrpír (napégés), az azonnali és pár nappal később jelentkező fokozott pigmentáció (barnulás), illetve a bőr átmeneti megvastagodása. Emellett az UV sugárzás az immunrendszerben is változást okoz. Hosszú távon amellett, hogy az UV sugárzás gyorsítja a bőr öregedését, illetve ráncosodást okoz, sejtkárosító hatása révén növeli a bőrrák kialakulásának esélyét! Hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek megjelenéséhez vagy állapotuk romlásához is. Emellett egyes növények, gyógyszerek, és helyi készítmények fény jelenlétében okoznak bőrtüneteket.

Hogyan védjük gyermekünket ezektől a káros hatásoktól?

 

6 hónapos kor alatt

Ebben az életkorban a bőr még nagyon vékony, illetve kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz, ami a későbbiekben bizonyos szintű védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Emiatt a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira.

A 6 hónapnál fiatalabbakat mindenképpen óvni kell a napfénytől! Ebben az életkorban a fizikális módszereket javasolt előnyben részesíteni, ugyanis a vékony bőr miatt gyorsabb a felszívódás, azonban a szervezetbe kerülő anyagok, gyógyszerek lebontó/feldolgozó képessége még fejletlen. Ezért lehetőleg a karokat és lábakat is eltakaró, sűrű szövésű, vagy UV szűrős, világos színű ruhával, a babakocsin és autóban fényvédő napellenzőkkel, illetve arcot, fület, nyakat eltakaró karimás kalappal kell védeni a csecsemőt a napfénytől. Ha ezekkel a módszerekkel nem megoldható a fényvédelem, akkor 6 hónapos kor alatt is fényvédő készítményt kell használni.

baba hasal6 hónapos kor után

Ebben az életkorban már biztonsággal alkalmazhatóak a fényvédő krémek, sprayk. Olyan fényvédőt kell választani, ami vízálló, minimum SPF 30-as faktorral rendelkezik, valamint UVA és UVB ellen is véd.

A kémiai komponenseket is tartalmazó fényvédőket már 20-30 perccel azelőtt alkalmazni kell, hogy nap éri a csecsemőt, ugyanis ennyi idő szükséges a megfelelő hatás kialakulásához. Ezek után, ha víz éri vagy fokozottan izzad, azonnal, ezek hiányában 2 óránként javasolt a csecsemőt újra bekenni.

Emellett továbbra is fontos a világos, minél több bőrfelületet takaró öltözet, karimás kalap és napszemüveg használata, hiszen a magas faktorszámú fényvédők sem képesek 100%-ban kiszűrni az UV sugarakat!

Természetesen az ő esetükben is rendkívül fontos, hogy amikor legintenzívebb a sugárzás – délelőtt 11 és délután 15 óra között-, ne tartózkodjanak a szabad ég alatt!

fényvédelemMiért kell olyan fényvédőt választani, ami az UVA sugárzás ellen is véd?

A napfény károsító része, az Ultraibolya-spektrum (200-400 nm) 3 részből áll. Ezek közül a védő ózonréteg az UVC ( 200-240 nm) sugárzást teljesen, a napégést okozó UVB (290-320 nm) sugárzást részben kiszűri. Az UVA (320-400 nm) azonban szüretlenül jut a Földre, ráadásul az ablaküvegen is áthatol! Ez a sugártartomány az UVB-hez képest mélyebbre jut a bőrben, és jelentősen hozzájárul a bőröregedés gyorsításához, valamint emeli a bőrrák kialakulásának esélyét is.

 

 

Mit jelent a javasolt SPF 30?

Az SPF (Sun Protecting Factor) érték a fényvédő faktorszáma, ami a fényvédő UVB (290-320 nm hullámhosszú) sugárzás elleni védőképességét jellemzi. Fontos megjegyezni, hogy az SPF 30-as fényvédő nem nyújt az SPF 15-öshöz képest kétszeres védelmet, hiszen az SPF 15 az UVB sugarak több, mint 93%-át, az SPF 30 az UVB sugarak körülbelül 97%-át szűri ki. A tévedések elkerülése miatt a nincs SPF100, ugyanis nincs olyan fényvédő, ami az UV sugárzás 100%-át kiszűrné. A maximális faktorszám az SPF 50+ (ez az UVB sugárzás kb 98%-t szűri ki).

Érdemes észben tartani, hogy ez az érték akkor igaz a fényvédőre, ha a laboratóriumi körülményeknek megfelelő vastagságban (2mg/cm2) alkalmazzák. A valóságban egy átlagos ember jóval vékonyabban (0,5-1mg/cm2 vastagon) keni be magát, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságot.


Mire érdemes ezeken kívül odafigyelni a fényvédő kiválasztásakor?

Az alkalmazott fényvédő lehetőleg döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazzon, mert ezek a bőrön védőréteget képezve verik vissza a káros sugarakat (nem szívódnak fel a bőrbe). Érdemes arra is figyelni, hogy illatanyagokat és egyéb allergizáló összetevőket ne tartalmazzon a készítmény. 12 év alatt nem ajánlott az alkohol tartalmú fényvédők használata sem.

Érdemes a gyerekeket már fél éves kortól rendszeresen bekenni, mert így kialakul bennük az UV sugárzás elleni védekező szokás. Továbbá nagyon fontos, hogy a szülő is megfelelően védekezzen a napsugaraktól, valamint rendszeresen szakemberrel ellenőriztesse anyajegyeit, jó példát mutatva gyermekeinek!

Mit tehetünk még a napfény okozta károsodás elkerülése érdekében?

Érdemes követni az UV indexet, és az aktuális érték alapján javasolt utasításoknak megfelelően cselekedni. Az UV index a bőrre ható UV sugárzás fizikai mennyiségét mutatja meg, Magyarországon egy 0-10-ig terjedő skálán. Minél magasabb az értéke, annál nagyobb a valószínűsége, hogy – hatékony védelem nélkül – az UV sugárzás károsodást vált ki a bőrben vagy szemben. Magas értékek esetén mindenképpen kerülni kell a napfényt.

Az állandó fényvédelem mellett nem fog D vitamin hiány kialakulni a gyermekeknél?

Sokan azért nem alkalmazzák megfelelő rendszerességgel a fényvédőket, mert attól tartanak, hogy a káros hatások mellett a napfény pozitív hatásai sem érvényesülnek: szervezetük nem termel elegendő D vitamint. Ez téves gondolkodás, hiszen a nyári időszakban egészen rövid szabadban töltött idő (hivatalos vizsgálatok szerint 10-15 perc) elegendő a szükséges D vitamin előállításához.
Emellett, az aktuális szakmai ajánlásoknak megfelelően, novembertől áprilisig javasolt szájon át is D vitamint szedni.

A gyermekek fényvédelmére vonatkozó javaslatok:

felkiáltó jelekSoha ne égjen le! 

– a bőr nem „felejt”, az embert ért sugárterhelés az élet során összeadódik

 

Ne napozzon! A szabadban mindig használjon fényvédő krémet!  felkiáltó jelek

A fényvédő:
– UVA, UVB ellen is védjen
– lehetőleg vízálló, legalább SPF 30-as legyen
– gyermekeknek döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazó, hypoallergén készítmény javasolt
– 20-30 perccel azelőtt kell alkalmazni, mielőtt a gyermek kimegy a szabadba
– a gyermeket vastagon kell bekenni vele, hogy valóban biztosítsa a szükséges védelmet
– úszás vagy izzadás után azonnal, egyébként 2 óránként újra alkalmazni kell

fényvédelemViseljen védő öltözetet!

– sűrű szövésű, világos, hosszú ujjú ruhát
– széles karimájú kalapot
– UV szűrős napszemüveget

felkiáltó jelekKeresse az árnyékot!

– Amikor csak lehet legyen árnyékban!
– 11-15 óra között mindenképpen
– 1 év alatti csecsemők soha ne legyenek napon!

felkiáltó jelekVíz, hó és homok mellett fokozott óvatosság szükséges!

– visszaverik napsugarakat és megnövelik a sugárzás erősségét

 

felkiáltó jelekKövesse az aktuális UV indexet!

– felhős napokon is lehet erős az UV sugárzás, a fényvédelemről ilyenkor sem szabad megfeledkezni

 

felkiáltó jelekVigyen be megfelelő mennyiségű D vitamint a szervezetébe!

Ha mégis túl sok napsugárzás érte a gyermeket:
– Igyon sok vizet!
– A kipirosodott területet langyos (nem túl hideg) vízzel történő hűtés után ápolja vizes alapú, hypoallergén, nyugtató hatású hidratáló készítménnyel!
– Fájdalom esetén adható vény nélkül kapható fájdalomcsillapító.
– Súlyos esetben (hólyagok, láz, fejfájás, kifejezett fájdalom, stb.) forduljon orvoshoz!
– A teljes regenerálódásig ne érje napfény!

 

Dr.Veres Klára

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •