Fényvédelem gyermekkorban

fényvédő gyermekeknek

A csecsemők vékony bőrük és fejletlen védekezőképességük miatt különösen védtelenek a napfény káros hatásaival szemben, ezért nagyon fontos a megfelelő fényvédelem.

Mik ezek a káros hatások?

A napfény pozitív hatásai mellett (pl. D-vitamin-előállítás) számos károsító hatással is rendelkezik. Rövid távú negatív hatása a túlzott napozás utáni bőrpír (napégés), a fokozott pigmentáció (barnulás) és a bőr átmeneti megvastagodása. Emellett az UV-sugárzás az immunrendszerben is változást okoz. Hosszú távon gyorsítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását, illetve sejtkárosító hatása révén növeli a bőrrák kialakulásának esélyét! Ezen felül hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek megjelenéséhez, vagy állapotuk romlásához is.

Hogyan lehet megvédeni a gyerekeket ezektől a káros hatásoktól?

Melyik módszer hatásos fényvédő gyermekeknek?

6 hónapos kor alatt

Ebben az életkorban a bőr még nagyon vékony, illetve kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz, ami a későbbiekben bizonyos szintű védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen. Emiatt a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira.

A 6 hónapnál fiatalabbakat mindenképpen óvni kell a napfénytől! Ebben az életkorban a fizikális módszereket javasolt előnyben részesíteni, ugyanis a vékony bőr miatt gyorsabb a felszívódás, azonban a szervezetbe kerülő anyagok, gyógyszerek lebontó/feldolgozó képessége még fejletlen. Ezért lehetőleg a karokat és lábakat is takaró, sűrű szövésű vagy UV-szűrős, világos színű ruhával, a babakocsin és autóban fényvédő napellenzőkkel, illetve arcot, fület, nyakat eltakaró karimás kalappal kell védeni a csecsemőt a napfénytől. Ha ezekkel a módszerekkel nem oldható meg a fényvédelem, akkor 6 hónapos kor alatt is fényvédő készítményt kell használni.

6 hónapos kor után

Ebben az életkorban már biztonsággal alkalmazhatók a fényvédő krémek, sprayk. Olyan fényvédőt kell választani, amely vízálló, minimum SPF 30-as faktorral rendelkezik, valamint UVA és UVB ellen is véd. A kémiai komponenseket is tartalmazó fényvédőket már 20–30 perccel azelőtt alkalmazni kell, hogy nap éri a csecsemőt, ugyanis ennyi idő szükséges a megfelelő hatás kialakulásához. Ezek után, ha víz éri vagy fokozottan izzad, azonnal, ezek hiányában 2 óránként javasolt a csecsemőt újra bekenni.

Emellett továbbra is fontos a világos, minél több bőrfelületet takaró öltözet, karimás kalap és napszemüveg használata, hiszen a magas faktorszámú fényvédők sem képesek 100%-ban kiszűrni az UV-sugarakat! Természetesen az ő esetükben is rendkívül fontos, hogy amikor a legintenzívebb a sugárzásdélelőtt 11 és délután 15 óra között –, ne tartózkodjanak a szabad ég alatt!

Mire érdemes ezeken kívül odafigyelni a fényvédő kiválasztásakor?

Az alkalmazott fényvédő lehetőleg döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazzon, mert ezek a bőrön védőréteget képezve verik vissza a káros sugarakat (nem szívódnak fel a bőrbe). Érdemes arra is figyelni, hogy illatanyagokat és egyéb allergizáló összetevőket ne tartalmazzon a készítmény. 12 év alatt nem ajánlott az alkoholtartalmú fényvédők használata sem.

Érdemes a gyerekeket már féléves kortól rendszeresen bekenni, mert így kialakul bennük az UV-sugárzás elleni védekező szokás. Továbbá nagyon fontos, hogy a szülő is megfelelően védekezzen a napsugaraktól, jó példát mutatva gyermekeinek!

A gyermekek fényvédelmére vonatkozó javaslatok:

Soha ne égjen le!

 • A bőr nem „felejt”: a sugárterhelés az élet során összeadódik

Ne napozzon!

Mindig használjon fényvédő krémet! A fényvédő gyermekeknek:

fényvédelem, fényvédő gyermekeknek
 • UVA és UVB ellen is védjen
 • Lehetőleg vízálló, legalább SPF 30-as legyen
 • Gyermekeknek döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazó, hipoallergén készítmény javasolt
 • 20–30 perccel azelőtt kell alkalmazni, mielőtt a gyermek kimegy a szabadba
 • A gyermeket vastagon kell bekenni vele, hogy valóban biztosítsa a szükséges védelmet
 • Úszás vagy izzadás után azonnal, egyébként 2 óránként újra alkalmazni kell

Viseljen védőöltözetet!

fényvédelem kiránduláson
 • Sűrű szövésű, világos, hosszú ujjú ruhát
 • Széles karimájú kalapot
 • UV-szűrős napszemüveget

Keresse az árnyékot!

fényvédelem árnyékban is kell
 • Amikor csak lehet, legyen árnyékban!
 • 11–15 óra között mindenképpen
 • 1 év alatti csecsemők soha ne legyenek napon!

Víz, hó és homok mellett fokozott óvatosság szükséges!

 • Visszaverik a napsugarakat és megnövelik a sugárzás erősségét

Kövesse az aktuális UV-indexet!

 • Felhős napokon is lehet erős az UV-sugárzás, a fényvédelemről ilyenkor sem szabad megfeledkezni

Vigyen be megfelelő mennyiségű D-vitamint a szervezetébe!

Ha mégis túl sok napsugárzás éri a gyermeket:

 • Igyon sok vizet!
 • A kipirosodott területet langyos (nem túl hideg) vízzel történő hűtés után ápolja vizes alapú, hipoallergén, nyugtató hatású hidratáló készítménnyel!
 • Fájdalom esetén adható vény nélkül kapható fájdalomcsillapító.
 • Súlyos esetben (hólyagok, láz, fejfájás, kifejezett fájdalom stb.) forduljon orvoshoz!
 • A teljes regenerálódásig ne érje napfény!

Dr. Veres Klára

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!