Főmenü

Fényvédelem gyermekkorban

fényvédelem

Utolsó frissítés:

Napjainkban egyre többet lehet hallani a fényvédelem fontosságáról, ami a gyerekekre fokozottan érvényes, hiszen a vékonyabb bőrük és fejletlen védekezőképességük miatt ők még érzékenyebbek a napfény káros hatásaival szemben.

Miért olyan fontos a fényvédelem?

Mik ezek a káros hatások?

A napfény pozitív hatásai mellett (megfelelő hőmérsékletet biztosít a Földön, szükséges a növények fotoszintéziséhez és a bőrünk D vitamin előállításához, stb) számos károsító hatással is rendelkezik. Rövidtávú negatív hatása a túlzott napozás utáni bőrpír (napégés), az azonnali és pár nappal később jelentkező fokozott pigmentáció (barnulás), a bőr átmeneti megvastagodása, valamint az UV sugárzás az immunrendszerben is változást okoz. Hosszú távon amellett, hogy az UV sugárzás gyorsítja a bőr öregedését, illetve ráncosodást okoz, sejtkárosító hatása révén növeli a bőrrák kialakulásának esélyét! Hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek megjelenéséhez vagy állapotuk romlásához is. Emellett egyes növények, gyógyszerek, és helyi készítmények fény jelenlétében okoznak bőrtüneteket.

Hogyan védjük gyermekünket ezektől a káros hatásoktól?

 

6 hónapos kor alatt

Ebben az életkorban a bőr, haj és szem kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz, ami a későbbiekben bizonyos szintű védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Emiatt a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira.

6 hónap alatt mindenképpen kerülni kell a napot és lehetőleg a fényvédők használatát is. Ilyenkor a vékonyabb bőr miatt fokozott a bőrre kerülő anyagok felszívódása, azonban a szervezetbe kerülő anyagok, gyógyszerek lebontó/feldolgozó képessége még fejletlen. Ezért lehetőleg a karokat és lábakat is eltakaró, sűrű szövésű, világos színű ruhával, a babakocsin és autóban fényvédő napellenzőkkel, arcot, fület, nyakat eltakaró karimás kalappal kell védeni a csecsemőt a napfénytől. Ha nem megoldható fizikai módszerekkel a fényvédelem, akkor 6 hónapos kor alatt is fényvédő krémet kell használni (Mivel nincsenek a fényvédők káros hatásait igazoló tanulmányok, egyesek megkérdőjelezik, hogy bármilyen hatásuk lenne a csecsemőkre. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ha más módszerrel nem lehet védeni őket, akkor mindenképpen fényvédőt kell alkalmazni!).

baba hasal6 hónap és 1 év között

Ebben az életkorban már biztonsággal alkalmazhatóak a fényvédő krémek, sprayk. Olyan fényvédőt kell választani, ami vízálló, minimum SPF 30-as faktorral rendelkezik, valamint UVA és UVB ellen is véd.

A fényvédőt már 20-30 perccel azelőtt alkalmazni kell, hogy nap éri a csecsemőt, ugyanis ennyi idő szükséges a megfelelő hatás kialakulásához. Ezek után ha víz éri vagy fokozottan izzad, azonnal, ezek hiányában 2 óránként javasolt a csecsemőt újra bekenni.

Az alkalmazott fényvédő lehetőleg döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazzon, mert ezek a bőrön védőréteget képezve verik vissza a káros sugarakat (nem szívódnak fel a bőrbe). Érdemes arra is figyelni, hogy illatanyagokat és egyéb allergizáló összetevőket ne tartalmazzon a készítmény. Ha fényvédő sprayt választunk, először a saját kezünkbe juttassuk azt és onnan vigyük fel a gyermek arcára, így az nem kerül a szemébe.

Természetesen az ő esetükben még a felnőtteknél is fontosabb a délelőtt 10 és délután 16 óra közötti időszakban a napfény kerülése!

fényvédelem1 éves kor után

1 éves kor után ugyanaz vonatkozik a gyermekekre, mint a fél évnél idősebbekre.

Érdemes őket hamar naponta bekenni, hogy kialakuljon bennük a napfény elleni védekező szokás. Emellett továbbra is fontos a világos, minél több bőrfelületet takaró öltözet, karimás kalap és napszemüveg használata! Ne felejtsük el a lábfejet és a fület sem!
12 év alatt nem ajánlott az alkohol tartalmú krémek, gélek, sprayk, folyadékok használata.

 

 

Mit jelent a javasolt SPF 30?

Az SPF (Sun Protecting Factor) érték a fényvédő faktorszáma, ami a fényvédő UVB (290-320 nm) sugarak elleni védőképességét jellemzi. Fontos megjegyezni, hogy az SPF 30 nem nyújt az SPF 15-ös krémhez képest kétszeres védelmet, hiszen az SPF 15 az UVB sugarak több, mint 93%-át, az SPF 30 az UVB sugarak körülbelül 97%-át szűri ki. A tévedések elkerülése miatt a maximális faktorszám az SPF 50 (ez az UVB sugárzás kb 98%-t szűri ki).

Azt azért érdemes észben tartani, hogy ez az érték akkor igaz a fényvédőre, ha a laboratóriumi körülményeknek megfelelő vastagságban (2mg/cm2) alkalmazzuk. A valóságban egy átlagos ember csak 0,5-1mg/cm2 vastagon keni be magát, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságot.

Miért kell olyan fényvédőt választani, ami az UVA (320-400 nm) sugárzás ellen is véd?

A napfény károsító része, az Ultraibolya-spektrum (200-400 nm) 3 része közül a védő ózonréteg az UVC sugárzást teljesen, az UVB sugárzást részben kiszűri. Az UVA azonban szüretlenül jut a Földre, ráadásul az ablaküvegen is áthatol! Ez a sugártartomány az UVB-hez képest mélyebbre jut a bőrben, és jelentősen hozzájárul a bőröregedés gyorsításához, valamint emeli a bőrrák kialakulásának esélyét is.

Mit tehetünk még a napfény okozta károsodás elkerülése érdekében?

Érdemes követni az UV indexet, és az aktuális érték alapján javasolt utasításoknak megfelelően cselekedni. Az UV index a bőrre ható UV-dózis fizikai mennyiségét mutatja meg, Magyarországon egy 0-10-ig terjedő skálán. Minél magasabb az értéke, annál nagyobb a valószínűsége, hogy – hatékony védelem nélkül – az UV sugárzás károsodást vált ki a bőrben vagy szemben. Magas értékek esetén mindenképpen kerülni kell a napfényt.

Az állandó fényvédelem mellett nem fog D vitamin hiány kialakulni a gyermekeknél?

Sokan azért nem alkalmazzák megfelelő rendszerességgel a fényvédőket, mert attól tartanak, hogy a káros hatások mellett a napfény pozitív hatásai sem érvényesülnek: szervezetük nem termel elegendő D vitamint. Ez téves gondolkodás, hiszen kevés napfény együtt a kezdeti időszakban szájon át történő pótlással, a későbbi időszakban pedig a megfelelő étkezéssel elegendő D vitaminhoz juttatja a szervezetet.

A gyermekek fényvédelmére vonatkozó javaslatok:

felkiáltó jelekSoha ne égjen le! 

– a bőr nem „felejt”, az embert ért sugárterhelés az élet során összeadódik

 

Ne napozzon! Mindig használjon fényvédő krémet!  felkiáltó jelek

– 20-30 perccel azelőtt, hogy kimenne a szabadba
– UVA, UVB ellen is védjen
– lehetőleg vízálló, legalább SPF 30-as legyen
– úszás vagy izzadás után azonnal, egyébként 2 óránként újra alkalmazni kell
– gyermekeknek döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazó, hypoallergén készítmény javasolt

fényvédelemViseljen védő öltözetet!

– sűrű szövésű, világos, hosszú ujjú ruhát
– széles karimájú kalapot
– UV szűrős napszemüveget

felkiáltó jelekKeresse az árnyékot!

– Amikor csak lehet legyen árnyékban!
– 10-16 óra között mindenképpen
– 1 év alatti csecsemők soha ne legyenek napon!

felkiáltó jelekVíz, hó és homok mellett fokozott óvatosság szükséges!

– visszaverik napsugarakat és megnövelik a sugárzás erősségét

 

felkiáltó jelekKövesse az aktuális UV indexet!

Vigyen be megfelelő mennyiségű D vitamint a szervezetébe!

Dr.Veres Klára