Rekedtség gyermekkorban – mit kellene tudni róla?

rekedtség vizsgálat

A foniátria a hangképzés élettanával, kórtanával, a funkciózavarok diagnosztikájával és kezelésével foglakozó, a fül-orr-gégészetre épülő tudományág.

A rekedtségről tudni kell, hogy egyrészről lehet anatómiai elváltozás egyik tünete, jó vagy rosszindulatú növekedések következtében, de lehet a hangképzés funkciózavara miatt, másodlagosan más betegségek megléte miatt.

Az ember életében a gége jó működése, a hangképzés döntő jelentőségű. Elhúzódó rekedtség esetén fontos az első fül-orr-gégészeti vizsgálat.

Már születés után lehet rekedt a sírási hang, a szülés során sérült hangszalagmozgató ideg miatt. Később a csecsemőkorban észlelt rekedtség lehet az egyik tünete a hangszalagon növekvő, általában jóindulatú vírus okozta gégepapilloma kialakulásának.
Amikor a gyermek már nagyobb (bölcsődébe, óvodába jár), a kialakuló rekedtség lehet rossz hallás miatt, ilyenkor beszéd közben megemeli a hangját.

Későbbiek során a közösségbe járó gyerekek gyakran megfáznak, elkapják egymástól a betegségeket. A sok megfázás miatt idült orrmandula-gyulladás alakul ki, és ennek következtében rossz hallás. Ebben az esetben ugyanúgy gyakran megemelik a hangjukat, szinte kiabálnak. Hasonlóan kialakulhat rekedtség allergiás nátha kapcsán.

foniátriai foglalkozásAhogy látjuk, a fül-orr-gégészetben minden összefügg, ezért fontos, hogy észrevegyük a rekedtséget. A gondos kivizsgálás, mielőbbi szakorvoshoz kerülés és megfelelő kezelés jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit. Amennyiben gyermeküknél hosszabb ideje fennálló rekedtséget tapasztalnak, bátran forduljanak kórházunkban a foniátriai szakrendeléshez, amely – telefonos előjegyzés alapján – csütörtökönként működik.

Szakrendelésünkön foniáter orvos és logopédus tanár is megvizsgálja a gyermeket. Közösen írjuk a szakvéleményt, amely a diagnózist és a terápiás javaslatot is tartalmazza. Nagyon fontos, hogy a rekedtség terápiáját logopédus vezesse, a szülőket megtanítva az otthoni gyakorlásra. Logopédushoz elég hetente egy alkalommal járni.

Dr. Majoros Tatjána és Dőry Melinda

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!