Az esztétikus, ápolt fogakért!

Fogmosás - az ápolt fogakért

Több éve már a Heim Pál Gyermekkórház Állcsontorthopédiai és Fogszabályozási Osztályán beindult dentálhigiénikus rendelés.

A rendelőben szakképzett klinikai fogászati higiénikusok dolgoznak. Új rendelő, de valójában maga a szakma is, hiszen a nyugati országokban már oly régen elterjedt „Dental nurse” (szájhigiénikus) képzést csak néhány éve kezdték el hazánkban.Így a Heim Pál Gyermekkórház, és ezen belül az Állcsontorthopédiai és Fogszabályozási Osztály országosan élen jár a dentálhigiénikus ellátás beindításával.

A rendelés feladata a megelőzést szolgáló beavatkozásokon (pl.: barázdazárás, fluoridálás, stb.) és az oktatáson túl a fogorvosok munkájának kiegészítése és megkönnyítése. A nálunk jelentkező gyermekeket a fogászati higiénikusok szájuk tisztántartására próbálják motiválni, játékos formában elmagyarázzák és megmutatják a helyes fogmosást. Természetesen előfordul, hogy ennek megtanulása nem sikerül rögtön az első alkalommal, ilyenkor újabb találkozásra van szükség. Már a legkisebb eredmény elérésekor is elmaradhatatlan a dicséret, az ajándékmatrica, vagy a fogkefe.

Az a tapasztalat, hogy sok szülőnek okoz gondot, hogyan tanítsa meg gyermekének a fogmosást,

hogyan szoktassa rá a rendszeres szájápolásra, milyen fogkefét, fogkrémet válasszon a számára. Természetesen mindezekre a kérdésekre választ kaphatnak a szülők a rendelések során, és nem kell külön időt szakítani rá, hiszen amíg fogorvosra várnak, közben felkereshetik a dentálhigiénikus rendelést. Persze ez csak egyik feladatunk. Ezen kívül sok olyan tevékenység tartozik még a szájhigiénikusok munkakörébe, amivel az orvosok munkáját könnyíthetik meg. Ilyen pl.: a fogkőlevétel és az ínygyulladások kezelése.

Ezzel az is a cél, hogy mire a gyermeknek felkerül a fogszabályzó készülék, gondosan ápolt fogai legyenek, és ismerje a fogmosás összes fortélyát. Egy rögzített készülék esetén nehezebb a fogápolás, ezért speciális fog- és fogkőtisztító kefére van szükség. Ezek használatának elsajátítása szintén a dentálhigiénikusok közreműködésével történik. A maradó fogak előretörésekor barázdazárással is próbáljuk megóvni a fogakat a korai szuvasodástól. Ennek lényege, hogy az előbújt maradó fogak barázdáit egy speciális, fényre kötő anyaggal töltjük ki, ez megakadályozza, hogy a lepedék a fogak rágófelszínén megtapadjon.

Reméljük, hogy a denálthigiénikus rendelőt felkereső gyermekek félelmét is sikerül oldanunk, hisz itt barátságos környezetben csupa olyan dolog történik velük, ami fájdalommentes, és szinte észrevétlenül szoknak hozzá a fogorvosi rendelő légköréhez. Célunk a megelőzésen túl a jó kapcsolat kialakítása a gyermekkel, felkészítsük a fogszabályozási kezelésre, valamint a Fogszabályozási Osztályon végzett munka színvonalának emelése.
Szeretettel várjuk a gyermekeket és szüleiket! Forduljanak hozzánk bizalommal!

Gyergyák Györgyné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!