Amit a szájápolásról tudni kell serdülőkorban

szájápolás

Kedves Gyerekek!

12-14 éves korotokra kihullanak a tejfogaitok és megjelennek a maradó fogak. Ezekre már nagyon kell vigyázni, hogy fogsoraitok egész életetekben szépek, egészségesek és esztétikusak legyenek. Amíg bölcsődés és óvodáskorotokban szüleitek vigyáztak fogaitok épségére, és segítettek tisztán tartani, ez a feladat ebben a korban már rátok vár.

A helyes szájápolásnak 4 fontos része van.

1. Rendszeres fogmosás. Naponta legalább kétszer mossatok fogat, de ha tehetitek, az iskolában ebéd után is fontos lenne a szájápolás.
A felkelés utáni fogmosás lehetőleg reggeli után történjen, így fogaitok a következő étkezésig tiszták maradnak.
Ebéd után, ha nincs lehetőség fogat mosni, legalább öblítsétek ki a szátokat. Az esti fogmosás legyen nagyon alapos. Természetesen vacsora után, és a fogápolást már ne kövesse nassolás, csipsz, csoki, ropi, stb.

A helyes fogmosás nem az időtől vagy az erőtől függ, hanem a helyes technikától. Fogainkon három felszínt tudunk megmosni: a külsőt, a belsőt és a rágófelszínt. A külső felszínen apró körkörös mozdulatokkal távolítsd el a fogakon keletkezett lepedéket. Különösen ügyelj a fog nyaki részére, hiszen itt tud a legtöbb ételmaradék megtapadni.

A belső felszínen a fogkefével söprögető mozgást végezz alulról felfelé, azaz a fog nyakától a rágófelszín felé. Ügyelj az első /front/ fogaid mögötti részre, ez a legkritikusabb, mivel nehezebben tisztítható, így az ott maradt ételmaradékból előbb lepedék, idővel fogkő lehet. A fogkövet pedig már csak szakorvos vagy szájhigienikus tudja eltávolítani. A fogkő másik hátránya, hogy ínygyulladást okozhat, így leheleted rossz szagú lehet tőle.

A rágófelszínt a fogkefe előre-hátra történő mozgatásával tudod tisztítani.

2. Fontos lépés, hogy egészségesen táplálkozz. Kerüld a ragacsos cukrokat és az édes üdítőitalokat, egyél inkább rostos gyümölcsöket. Persze az édesség sem tilos, de azt inkább étkezés után fogyasszátok és utána mossatok fogat.

3. A jól megválasztott fluoridos fogkrémmel szintén véditek fogaitokat.

4. Ha ezt a három dolgot betartjátok, már csak rendszeres fogorvosi ellenőrzésre lesz szükségetek, ahol a fogorvos biztosan csak annyit fog mondani, hogy minden rendben, és látogassátok meg ellenőrzésre egy év múlva is. A rendszeres ellenőrzés azért is fontos, mert ha véletlenül valami kis hibát találna a fogorvos, a beavatkozás is csak pár percig tartana és így meg lehet előzni a nagyobb bajt (gyökérkezelés, foghúzás).

Fogmosás után ne felejtsétek el megmosni a nyelveteket sem, hiszen így teljes a szájápolás, és a rossz leheletért nagy százalékban a nyelven levő lepedék bomló baktériumai a felelősek.

A szép és ápolt fogazat viselőjének kellemes megjelenést és magabiztosságot kölcsönöz. Ha te ilyen vagy, akkor helyesen mosol fogat, ha nem, napi 3×3 perccel ilyen lehetsz.
Ha fogsorod nem szabályos, akkor a fogápolás is nehezebb, de ezen fogszabályozó szakorvosok tudnak segíteni, feltétlen keressétek fel szüleitekkel a legközelebbi fogszabályozási rendelőt.

A szép fogsor nagyon fontos, hiszen ti lesztek az elkövetkező évek bankárjai, riporterei, orvosai, tanárai és még sorolhatnám, de minden szakmához fontos az ápolt külső, az esztétikus megjelenés.

Gyergyák Györgyné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!