Amit a szájápolásról tudni kell serdülőkorban

szájápolás

Utolsó frissítés:

Kedves Gyerekek!

12-14 éves korotokra kihullanak a tejfogaitok és megjelennek a maradó fogak. Ezekre már nagyon kell vigyázni, hogy fogsoraitok egész életetekben szépek, egészségesek és esztétikusak legyenek. Amíg bölcsődés és óvodáskorotokban szüleitek vigyáztak fogaitok épségére, és segítettek tisztán tartani, ez a feladat ebben a korban már rátok vár.

A helyes szájápolásnak 4 fontos része van.

1. Rendszeres fogmosás. Naponta legalább kétszer mossatok fogat, de ha tehetitek, az iskolában ebéd után is fontos lenne a szájápolás.
A felkelés utáni fogmosás lehetőleg reggeli után történjen, így fogaitok a következő étkezésig tiszták maradnak.
Ebéd után, ha nincs lehetőség fogat mosni, legalább öblítsétek ki a szátokat. Az esti fogmosás legyen nagyon alapos. Természetesen vacsora után, és a fogápolást már ne kövesse nassolás, csipsz, csoki, ropi, stb.

A helyes fogmosás nem az időtől vagy az erőtől függ, hanem a helyes technikától. Fogainkon három felszínt tudunk megmosni: a külsőt, a belsőt és a rágófelszínt. A külső felszínen apró körkörös mozdulatokkal távolítsd el a fogakon keletkezett lepedéket. Különösen ügyelj a fog nyaki részére, hiszen itt tud a legtöbb ételmaradék megtapadni.

A belső felszínen a fogkefével söprögető mozgást végezz alulról felfelé, azaz a fog nyakától a rágófelszín felé. Ügyelj az első /front/ fogaid mögötti részre, ez a legkritikusabb, mivel nehezebben tisztítható, így az ott maradt ételmaradékból előbb lepedék, idővel fogkő lehet. A fogkövet pedig már csak szakorvos vagy szájhigienikus tudja eltávolítani. A fogkő másik hátránya, hogy ínygyulladást okozhat, így leheleted rossz szagú lehet tőle.

A rágófelszínt a fogkefe előre-hátra történő mozgatásával tudod tisztítani.

2. Fontos lépés, hogy egészségesen táplálkozz. Kerüld a ragacsos cukrokat és az édes üdítőitalokat, egyél inkább rostos gyümölcsöket. Persze az édesség sem tilos, de azt inkább étkezés után fogyasszátok és utána mossatok fogat.

3. A jól megválasztott fluoridos fogkrémmel szintén véditek fogaitokat.

4. Ha ezt a három dolgot betartjátok, már csak rendszeres fogorvosi ellenőrzésre lesz szükségetek, ahol a fogorvos biztosan csak annyit fog mondani, hogy minden rendben, és látogassátok meg ellenőrzésre egy év múlva is. A rendszeres ellenőrzés azért is fontos, mert ha véletlenül valami kis hibát találna a fogorvos, a beavatkozás is csak pár percig tartana és így meg lehet előzni a nagyobb bajt (gyökérkezelés, foghúzás).

Fogmosás után ne felejtsétek el megmosni a nyelveteket sem, hiszen így teljes a szájápolás, és a rossz leheletért nagy százalékban a nyelven levő lepedék bomló baktériumai a felelősek.

A szép és ápolt fogazat viselőjének kellemes megjelenést és magabiztosságot kölcsönöz. Ha te ilyen vagy, akkor helyesen mosol fogat, ha nem, napi 3×3 perccel ilyen lehetsz.
Ha fogsorod nem szabályos, akkor a fogápolás is nehezebb, de ezen fogszabályozó szakorvosok tudnak segíteni, feltétlen keressétek fel szüleitekkel a legközelebbi fogszabályozási rendelőt.

A szép fogsor nagyon fontos, hiszen ti lesztek az elkövetkező évek bankárjai, riporterei, orvosai, tanárai és még sorolhatnám, de minden szakmához fontos az ápolt külső, az esztétikus megjelenés.

Gyergyák Györgyné