Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

A felnőttkori fogszabályozás lehetőségei és technikái

felnőttkori fogszabályozás

Többször találkozunk, a címben jelzett problémával kapcsolatos kérdésekkel.

Nézzük tehát konkrétan, hogy milyen lehetőségei vannak a fogszabályozó szakembereknek a felnőtt korban.

Először is megjegyezzük nem véletlen, hogy a fogszabályozó kezelések túlnyomó többségét a korai vegyesfogazati életkortól (7-8 év) kezdve a csontérettség befejeződése utáni életkorig (ez a pubertás utáni kor, 15-17 év) végzik. Egyrészt az állcsontok és a fogak növekedésének befolyásolása, azaz az állcsont-ortopédiai tevékenységre csak a fejlődő állcsontok esetében van lehetőség. Másrészt a fogszabályozó tevékenység valamelyest terheli a fogak tartó állományát a parodonciumot, és ez gyermek ill. fiatal korban a leg ellenállóbb.

Mindezek ellenére azonban az is igaz, hogy valamennyi fogszabályozó mechanizmus és készülék a szájba helyezve, az egész élet folyamán bármilyen életkorban használható és működik.

Szükség lehet a felnőtt korban fogszabályozó kezelésre, vagy azért mert az elmaradt ifjúkori korrekció esztétikailag zavarja betegünket, vagy a protetikai rehabilitáció jobb feltételeinek, esetleg lehetőségének megteremtése szempontjából. Ilyen (pl.: súlyos, a fogpótlás készítését megakadályozó mélyharapás korrekciója, vagy sorvégi hiány esetén egy premoláris fog hátravitele felnőttkori fogszabályozáspillérnek a molárisok területére, stb.).

Válaszolva tehát az alapkérdésünkre, a felnőtt (bármely élet-) korban is van lehetőség fogszabályozásra, ha még vannak fogak, a páciens vállalja az ezzel járó kellemetlenségeket.  Kellemetlenség lehet a készülékviselés, aránylag hosszú kezelési idő – egy, másfél évnél rövidebb idő alatt nem lehet kezelni káros mellékhatások nélkül, és nincs nagyon rossz állapotban a fogak tartóállománya (parodontopátia).

Természetesen igaz, hogy minél fiatalabb a felnőtt annál tökéletesebb és eredményesebb a kezelés.

A kezelés eszköze a fogszabályozó készülék, ahogy fent említettük, szintén bármilyen lehet. A felnőtt korban ma már azonban inkább a fix multiband típusú készülékeket szuperelasztikus drótokkal választják a fogszabályozó orvosok, hogy a kezelés aránylag gyors, célratörő és eredményes legyen. Ilyen esetekben még ezeket az igen jól működő beragasztott készülékeket is ki lehet egészíteni speciális elemekkel, a hatásosság növelése céljából. Külső tágító csavar, belső rugó és palatinális támasz (nance), stb.

Rajk Lajos András

Kérünk mindenkit, ha tetszett a cikk,
akkor ossza meg, hogy minél több
emberhez eljuthasson a cikk és
gyermekgyógyászati magazinunk híre!

Köszönjük!Close
Read more:
láz
A lázas csecsemő

A láz az egyik leggyakrabban előforduló panasz csecsemő-és kisgyermekkorban, amellyel orvoshoz fordulnak a szülők. A láz csak kísérő...

laktóz terhelés
Laktóz terhelés kórházunkban

Mi az a laktózintolerancia? Erre a kérdésre a „Laktóz érzékenység” felszívódási zavar, nem allergia című cikkünkben megtalálható a...

Close