Főmenü

Probléma a légfrissítők körül

ablak

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal egyik vizsgálata alapján

káros anyagok keletkezhetnek a légfrissítő spray-k alkotórészei és az ózon között lejátszódó reakcióban.

A keletkező gázok között van például a potenciálisan rákkeltő anyagnak számító formaldehid és más olyan vele rokon anyagok, amelyek légúti megbetegedésekért felelősek.

Ózon akkor keletkezhet a földfelszínen, amikor a járművek által kibocsátott gázokat napsugárzás éri. Az ózon egy általános környezeti szennyeződés, melynek kültéri egészségügyi határértékét a környezetvédelmi hatóságok már megállapították, és nagyobb városokban rendszeresen mérik koncentrációját a levegőben.

Ha valaki egy olyan napon szellőztet, amikor magas kint az ózontartalom, a lakásba is ózon kerül és létrejöhet a légfrissítőkkel való reakció.

20160123_1959551Ráadásul egyes elektromos házi légtisztítók is termelnek ózont, s ezekben a lakásokban így ennek a gáznak a mennyisége még magasabb is lehet.

A vizsgálatok alapján a lakásokban a légfrissítők és az ózon reakciótermékeinek, a formaldehidnek és rokon vegyületeinek a koncentrációja elérheti az 50 mikrogramm/köbmétert, mely megközelíti azt a kültéri felső határértéket, melyet a hatóságok megszabtak. De egyes szennyezettebb lakásokban ez az érték akár 100 mikrogramm/köbméter is lehet. Egyes becslések szerint minden 10 mikrogramm emelkedés 1%-kal emeli az esélyét az asztma és hasonló betegség kialakulásának.

Bár ezek még csak előzetes eredmények, azt viszont ki lehet jelenteni, hogy légfrissítőkkel nem ajánlatos a légszennyeződések ellen harcolni, és légfrissítő spray-t semmi esetre se használjunk olyan helységben, ahol elektromos légfrissítő működik. A tanulmány készítői inkább azt ajánlják, hogy próbáljuk meg inkább, ha lehetséges, elkerülni a kellemetlen szagokért felelős légszennyezést (pl. dohányfüstöt) a lakásban.

A vizsgálat eredményei oda is vezethetnek, hogy szabályozzák az elektromos légfrissítők beltéri használatát és beltéri határértéket állapítanak meg az ózonra. Egy másik lehetséges megoldás, hogy a légfrissítő aeroszolokat gyártók megváltoztatják termékeik összetételét, kicserélve azokat a kemikáliákat melyek a káros reakciókért felelősek.

Prof. Dr.Szalai Csaba

Kérünk mindenkit, ha tetszett a cikk,
akkor ossza meg, hogy minél több
emberhez eljuthasson a cikk és
gyermekgyógyászati magazinunk híre!

Köszönjük!Close
Read more:
anyajegy3
Anyajegyekről a sebész szemszögéből

Az anyajegyek általában veleszületett festékes, vagy festék nélküli bőrjelenségek. Elsősorban színbeli vagy nagyságbeli változáskor kell orvoshoz fordulni. Az...

aluszékony újszülött szoptatása
Az aluszékony újszülött és a szoptatás

Sokszor megfigyelhető, hogy az újszülöttek az első életnapokon aluszékonyabbak. Gyakori jelenség, hogy a születést követő első néhány órában...

Close