A szoptatás fontossága – Miért fontos a szoptatás?

miért fontos a szoptatás

Az emberiség fennállása óta az újszülöttek legtermészetesebb tápláléka az anyatej. A hivatalos álláspont szerint, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi ajánlása alapján, a csecsemőket legalább hat hónapos korig javasolt anyatejjel táplálni, ezen belül is a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt időtartama 4–6 hónap.

De miért előnyös, miért fontos a szoptatás?

A legkézenfekvőbb válasz az, hogy mert ez a legtermészetesebb. Az édesanyák nagy része tud szoptatni, nagyon kicsi arányban vannak azok, akik szeretnék, de betegség, gyógyszerszedés vagy egyéb okból nem tudják anyatejjel táplálni a gyermeküket.

A mennyiség:

a kereslet-kínálat elve alapján az anyai szervezet megfelelő mennyiségű táplálékot állít elő a csecsemő számára. Természetesen ez nem mindig törvényszerűen állandó az első napokban, illetve mindig lehetnek megtorpanások, ám türelemmel, odafigyeléssel általában túl lehet jutni ezeken a nehézségeken.

Az anyatejnek a csecsemő számára ideális az összetétele, tápanyagtartalma.

A legújabb nemzetközi kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a szoptatott gyerekeknél kisebb az esély az elhízásra, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük. Ezek a jótékony hatások a későbbi életkorokban is kimutathatók. A legújabb, átfogó kutatások szerint az első 4–6 hónap során az alacsonyabb fehérjetartalmú táplálék előnyös a kisgyermek / fiatal felnőtt kori elhízás megelőzése szempontjából. Az anyatej ennek kitűnően megfelel, hisz az első hónapban jellemző 14,0 g/l fehérjetartalom a negyedik hónapra 8,6 g/l-re csökken, ami épp megfelelő a baba igényeinek. Ezek az előnyök akkor tudnak kiteljesedni, ha az édesanya változatosan, egészségesen táplálkozik.

Az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek az édesanya környezetében lévő kórokozóktól védik is a gyermeket.

Az anyuka betegsége során az ő szervezete által termelt immunanyagok az anyatej elfogyasztásával kerülnek a csecsemők szervezetébe, így bizonyos fokú védelmet nyújthatnak az adott fertőzés ellen. Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók nem képesek elszaporodni. Kutatások sora bizonyította, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.

A szoptatás csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Az egészséges bélflóra kialakulásában szintén jelentős szerepe van az anyatejes táplálásnak. Nem elhanyagolható tény, hogy egy felnőtt szervezetben több mint 1 kg össztömegű bélflóra működik közre a táplálék lebontásában, feldolgozásában és az immunrendszer támogatásában. Bár összetétele folyamatosan változik, mégis egyedi, az egyénre jellemző módon alakul ki, mint egyfajta „bakteriális ujjlenyomat”. Az anyatejben lévő Lactobacillus-törzsek jelentős segítséget nyújthatnak a szervezet védőképességének hatékonyabb működéséhez.

A szoptatás egy különösen szoros kapcsolat a kisbaba és az édesanya között, mely a meghittségén túl élettanilag is előnyös a gyermek számára, mind csecsemő-, mind későbbi életkorban.

A fenti pozitív hatások akkor tudnak teljességükben érvényesülni, ha az édesanya már a várandósság, illetve a szoptatás alatt odafigyel a testsúlyára, életmódjára, a változatos táplálkozásra.

szoptatás fontossága

Természetesen vannak nehézségek ezen az úton is:

értelemszerűen szükség van az édesanya aktív közreműködésére; nehezítheti mellgyulladás a szoptatást, érzékenyebb gyermekek mellett egyes anyukák szigorú diétára kényszerülhetnek.

Nagy jelentősége van az egészségügyi személyzet mellett a család és a környezet támogató, segítő attitűdjének is. Már a várandósság alatt érdemes felhívni a szoptatás pozitív hatásaira a figyelmet. Tapasztalatok szerint, ha az édesanya a várandósság során, illetve a szülést követő első három napban megkapja a megfelelő segítséget és támogatást, nagyobb eséllyel lesz képes szoptatni a gyermekét.

Sok-sok fárasztó nap, átvirrasztott éjszaka után természetes, ha az anyukák néha úgy gondolják, mennyivel egyszerűbb lenne kinyitni egy tápszeresdobozt, bekeverni egy cumisüveg ételt, és akár az apa segítségével odaadni a kicsinek… Vannak ilyen napok, és vannak élethelyzetek, betegségek, amikor nincs is más választás.

De amennyiben problémák lépnek fel, esetleg elbizonytalanodik az édesanya, nem kell szükségszerűen egyedül megbirkóznia a nehézségekkel.

A rokonok, ismerősök, barátok, segítő szándékú, de sokszor akár egymásnak ellentmondó tanácsai mellett/helyett több szakemberhez is bizalommal fordulhatunk. A gyermekorvos és a védőnő mellett rendelkezésre állnak szoptatási tanácsadók, és újabban már csecsemő–szülő konzultációs program keretében is elmondhatjuk félelmeinket, gondjainkat, panaszainkat. Közös segítséggel felül lehet emelkedni a nehézségeken, és ismét örömtelivé, fájdalommentessé és természetessé tud válni ez a bensőséges időszak. Ha élete első 4–6 hónapja során sikerül anyatejjel táplálni gyermekünket, ezzel már rendkívül sokat tettünk a jobb egészségi állapotáért, közvetve a boldogabb jövőjéért is!

Dr. Németh Éva

anyatejgyűjtő
Ha segítenél másoknak is, ne gondolkodj tovább!
Vágj bele és hívd az Anyatejgyűjtő Állomást!

 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!