A fixateur externe szerepe a gyermekkori töréskezelésben

lábszár törés rögzítése fixateur externe -nel

A fixateur externe-t külső rögzítő eszköznek fordíthatjuk.

A szakmai nyelvben azonban ez nem használatos, és a páciensek is csak egyszerűen fixateur-ként ismerik. 30-40 éve alkalmazzák rendszeresem az igen súlyos törések kezelésére.

Ez egy olyan, törésgyógyításban használatos eszköz, mely a sérült csontot nem belülről, hanem kívülről, a bőrön ejtett kis lyukakon bevezetett nyárs és rúd rendszer segítségével rögzíti.

1. ábra

Leggyakrabban a combcsont, vagy lábszárcsontok súlyos töréseinél használjuk ezt az eljárást. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezek a törések rögzítés nélkül nagyon fájdalmasak. A gyermeket beviszik a műtőbe, elaltatják, és reggel arra ébred, hogy szörnyű vasak állnak ki a lábából. Természetesen meg sem meri mozdítani, mert retteg a fájdalomtól, amit már előző nap a baleset után megtapasztalt. Az orvos és a nővérek feladata, hogy a gyermeknek megmutassa, és elhitesse vele, hogy ezek a vasak azért vannak, hogy ne fájjon a lába, tudja mozgatni, felkelhessen vele, sőt iskolába is mehessen.

Ez nem mindig egyszerű feladat, de az első fájdalmatlan végtag emelés, mozgatás után a gyermek saját maga tapasztalja ennek a rögzítési rendszernek az előnyeit. Gyakran dicsekszenek vele, hogy nekik milyen trükkös módon operálták meg a törését. A szülők meggyőzése már nehezebb feladat, de látva gyermekük gyors javulását, mozgását és érdeklődését, hamar elfogadják a fixateurt.

A töréskezelésen kívül leggyakrabban végtag hosszabbításra alkalmazzák.

nyárs kezelés, és a rögzítő satuk eltávolítása a gyermek segítségével
2. ábra nyárs kezelés, és a rögzítő satuk eltávolítása a gyermek segítségével

Mivel a fixateur externe a törött csontot a bőrön kívül rögzíti, ezért a csontból kiálló nyársak napi szinten fertőtlenítő kezelést igényelnek mindaddig, amíg eltávolításra nem kerülnek.

A nyársak tisztántartását, fertőtlenítő kezelését a szülőkel és a gyermekkel a nővérek a kórházi bent lét alatt megtanítják.

Jó időben a megszokott ruha viselete nem probléma, mert rövidnadrágban, vagy szoknyában a kiálló nyársak nem okoznak gondot. Ha hosszú nadrágot kell viselni, ahhoz a szülők kreativitása szükséges, mivel a ruhatár átszabása nélkül nem lehet felhúzni a nadrágot a végtagra. Természetesen erre is megtalálták a megoldást. A nadrágot hosszában, a külső varrás mellett felhasítják, és ezt a részt gombok, vagy patentok segítségével zárják.

Általában 1-2 hetente szükséges kontroll vizsgálat, melynek során a törés gyógyulását követjük nyomon röntgen felvételek segítségével.

A végtag terhelése fokozatosan következik be, először segédeszközzel terhelés nélkül, majd részterheléssel járatjuk a pácienseket, végül segédeszköz nélkül, teljes terheléssel járhatnak. Ahogy gyógyul a törés, a fixateur külső rúdját eltávolítjuk, amihez általában a gyermek segítségét, közreműködését is igénybe vesszük. Ezzel a gyermek észleli, hogy semmi fájdalommal nem jár, ha a csontjában lévő fémekhez hozzányúlnak.

Ilyen kondícionálás után a fixateur kivétele gyakran altatás nélkül is megoldható. Ha nem, akkor néhány perces altatásban távolítjuk el a fémeket és a gyermek rövid megfigyelési időt követően haza mehet. Eltávolítás után a nyársak sebei gyorsan begyógyulnak.

2. ábra

 darabos lábszár és darabos combcsont törés kezelése
3. ábra darabos lábszár és darabos combcsont törés kezelése

Mivel ezt a külső rögzítési módot a törés gyógyulásáig-kb.6-12 hét-fenn kell tartani, a viszonylag kényelmetlen viselete miatt csak ritkán alkalmazzuk.

Azokban az esetekben használjuk, amikor a törés más módon nem rögzíthető. Előfordul, hogy a balesetben a gyermek olyan súlyosan sérül, hogy több végtagot is kénytelenek vagyunk ilyen módon gyógyítani.

3. ábra

darabos combcsont törés rögzítése
4. ábra darabos combcsont törés rögzítése.
a. műtét előtt
b. műtét után
c. 2 hónap múlva
d. 2 év múlva

Ezek a súlyos, darabos, nagy lágyrész károsodással társuló törések, vagy olyan izület közeli törések, amik egyéb módszerrel, a növekedési zóna károsítása nélkül nem rögzíthetők. A fixateur törésrögzítő rendszernek ezekben az esetekben van létjogosultsága. A súlyos, darabos, nyílt törések esetén ez a típusú törésrögzítés gyakran megmenti a végtagot az amputációtól.

4. ábra

Dr. Novoth Béla

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!