Koragyermekkori Evés-alvászavar Ambulancia

Koragyermekkori Evés-alvászavar Ambulancia

Profil

A Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegén „Koragyermekkori Evés- alvászavar Ambulancia” kezdte meg működését. Az ambulancia megújult szemlélettel nyújt segítséget a csecsemők/kisgyermekek evés-alvás problémájában. A munkamódszer alapvetően belgyógyászati és pszichológiai jellegű komplex szakellátás, mely során a szervi okok kutatása kiegészül a lelki tényezők figyelembevételével.

Programunk szakmai alapját a Heim Pál Gyermekkórház „Egészséges Utódokért” program (2010-2011) eredményei és tapasztalatai adják.*

A koragyermekkori evés-alvászavar ambulancia működési kereteinek megtervezése során Dr. Sarah Mares (Szakspecialista: Perinatális-, csecsemő-, gyermek- és családpszichiáter, Jade House & Toddler Clinics, Karitane, Sydney, Ausztrália, valamint egyetemi magántanár a New South Wales Egyetem Pszichiátriai Karán) segített az ellátás megtervezésében. Nemzetközi megvilágításba helyezte megközelítésünket, mely a koragyermekkori lelki egészség (Infant Mental Health) elvein alapszik.** Közreműködésével a Koragyermekkori Evés-, Alvászavar Ambulanciánk programjának kialakítása során a Karitane központ diagnosztikai és intervenciós modelljére építettünk.
A részletes kidolgozásban kórházunk belgyógyászati, gasztroenterológiai, pszichiátriai, neurológiai, pszichológiai és további területeken dolgozó vezető szakemberek nyújtottak szakmai támogatást.

Az ambulancia működési formája lehetőséget ad a csapatmunka megvalósítására, melyben gyermekorvos, szülő-csecsemő konzulens***, pszichológus, gyermekpszichiáter, csecsemő-gyermek szakápoló, dietetikus, gyógypedagógus-logopédus, gyógytornász, egészségügyi operátor és további szakemberek dolgoznak.
Az ambulancia a Heim Pál Gyermekkórház Gyermekbel- és tüdőgyógyászati osztályához tartozik.

Kivizsgálás, kezelés:

Apa ölében a gyermekévelAz első gyermekorvosi szakvizsgálat alapján tervezzük meg a kivizsgálás módját, mely során gasztroenterológus, szomnológus (alvás zavarokkal foglalkozó specialista), neurológus és más szakorvosok véleményét is kikérhetjük, amennyiben az szükséges.
Evészavarok esetében nagy hangsúlyt fektetünk dietetikus szakember bevonására is. A tünettől függően gyógytornász bevonására is lehetőség nyílik. Így a mozgásszervek felmérésére is sor kerülhet.

Az előzmények, valamint a problémával összefüggésbe hozható egyéb körülmények elemzése is a tevékenységünk részét képezi, melyet szülői hozzájárulást követően végzünk el.

Minden esetben elsődleges az organikus (szervi) háttér vizsgálata, de amennyiben lelki okok is felmerülnek, pszichológiai diagnosztikai konzultáció is történik.

A kivizsgálás legalább két gyermekorvosi vizsgálatból áll, amely kiegészülhet a felsorolt szakterületek bevonásával. A szakvéleményt a fentiek összegzése alapján adjuk meg.

A kezelés első lépése az orvosi szakellátás, mely mellett a pszichológiai hátterű problémák oldására konzultációt illetve pszichoterápiát javasolhatunk. A kezelést egyéni gyógypedagógiai fejlesztéssel-tanácsadással is kiegészíthetjük. A probléma megoldására szoptatási illetve egyéb táplálási tanácsadást is biztosítunk.

A szakmai csoport tagjai:

Dr Scheuring Noémi
Ambulancia vezető főorvos
Csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens.

Dr Gulácsi Ágnes
Csecsemő-gyermekgyógyász szakorvosjelölt, ELTE BGGyK Integrált szülő-csecsemő konzultáció (Hédervári-Heller-Németh) felsőfokú szakirányú továbbképzés végzős hallgatója.

Dr Tóth Fanni
Csecsemő-gyermekgyógyász szakorvosjelölt, PPKE BTK Csecsemő-szülő kapcsolatdiagnosztika és konzultáció (Hámori) felsőfokú szakirányú továbbképzés végzős hallgatója.

Ágoston Olga
Gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus és mentálhigiénés szakember, integratív gyermekterapeuta, anya-csecsemő konzulens.

Siba Mónika
Gyógypedagógus, logopédus, ELTE BGGyK Integrált szülő-csecsemő konzultáció (Hédervári-Heller-Németh) felsőfokú szakirányú továbbképzés végzős hallgatója.

Kecskeméti Judit
Dietetikus

Ecserné Demeter Tímea
Csecsemő-gyermek szakápoló

Vermes Krisztina
Csecsemő-gyermek szakápoló

Kardos Zoltánné
Egészségügyi operátor

Az ambulancia rendelési ideje:

Hétfő: 8.00-16.00
Szerda: 8.00-14.00
Csütörtök: 8.00-16.00
Egyéni egyeztetés alapján ettől eltérő időpontban is lehetséges.

Vizsgálatra való jelentkezés:

A vizsgálathoz házi gyermekorvosi vagy gyermek szakorvosi beutaló szükséges.

Az ambulanciára csecsemőket és három év alatti gyermeket várunk az alábbi tünetekkel ****

 • elnyújtott etetés
 • a táplálás elutasítása
 • félbeszakadó, stresszes étkezések
 • nem az életkornak megfelelő táplálási forma
 • figyelemelterelés a bevitel növelésére
 • újabb állagok bevezetése sikertelen
 • félresiklott etetési szokások (pl. erőltetés vagy üldözéses etetés, álometetés)
 • súlygyarapodás elmaradása elégtelen kalóriabevitel miatt
 • amikor az etetési helyzet a szülő számára lelkileg megterhelő
 • elalvási nehézség, gyakori éjszakai felébredés, nehéz megnyugtathatóság
 • egyéb evéssel és alvással kapcsolatos problémák

Koragyermekkori Evés-alvászavar Ambulancia

Cím: 1131 Budapest, Gyöngyösi utca 29. földszint (bejárattól balra)
Telefon: 061 459 9100/1409
További telefonszámok: 061 450 3702

Előjegyzés:

Hétfő-Kedd-Szerda-Péntek 10-12 óra között: 06-1-459-9100/1409 vagy 1237 mellék
Csütörtök 10-12 óra között: 061 450 3702

Kapcsolatok:

A komplex ellátás hatékony megvalósulása érdekében fontosnak tartjuk az alapellátásban dolgozó és a koragyermekkori lelki egészséggel – Infant Mental Health***** – foglalkozó szakemberekkel való együttműködést.

*http://heimpalkorhaz.hu/kutatasi-programok/

**Mares S, Newman L, Warren B (editors). Clinical Skills in Infant Mental Health. Australia: Acer Press; 2011

***Hédervári Heller É. (editor). A szülő-csecsemő konzultáció és terápia. Budapest: Animula; 2008.

**** Kerzner B, Milano K, MacLean WC Jr, Berall G4 Stuart.S, Chatoor I.
A practical approach to classifying and managing feeding difficulties. Pediatrics. 2015 Feb;135(2):344-53.

*****Zeanah CH.(editor). Handbook of Infant Mental Health (3nd ed.) New York: Guilford Press; 2009.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!