Alvás újszülött kortól – 3 éves korig egy gyakorló gyermekorvos nagymama szemével II.

Alvás csecsemőkorban

Alvás csecsemőkorban

Alvás 3-tól 5 hónapos korig

Sok kisbabánál ez meglepően nyugodt időszak, amikor gyakori, hogy átalusszák az éjszakát. Nappal általában még háromszor alszanak. A korábban sokat síró csecsemők sokkal nyugodtabbá, érdeklődőbbé válnak. Az oltások utáni időszakokban, vagy betegség idején nyugtalanabbak lehetnek az éjszakák. Féléves kor felé a kicsik egyre inkább érzékelik, ha a megszokottól eltérően alakul a napjuk, s ez megzavarhatja alvását.

Ebben az időszakban már a REM alvás időtartama csökken és az össz- alvás idő is csökken, de a napszaki ciklicitás még fennmarad.

De az egyes ciklusok hossza már nyúlik. Ennek az időszaknak a megítélése igen különböző. Míg az angolszász iskola szerint nem elvárandó, hogy a csecsemők átaludják az éjszakát. Megengedik még az éjjel egyszeri szoptatást is. De már felhívják arra a figyelmet, hogy a szoptatást követően jó, ha a kicsit az ágyába visszateszik. Még nem tartják szükségesnek a külön szobában alvást.

A Dolto féle francia iskola viszont erre az időszakra javasolja leginkább a késleltetés bevezetését. Azt tapasztalták, hogy amennyiben az anyák a csecsemő első sírására nem ugranak azonnal a kiságyhoz, hanem kicsit várnak, akkor amennyiben a baba csak két alvási ciklus között megébredt, megtanulja visszaaltatni magát és így nyúlik egy- egy alvási ciklusa.

Ez elgondolkodtató. Míg ebben az időszakban a természeti népek változatlanul az igény szerinti szoptatást alkalmazzák.

Nehéz akkor egy család helyzete, ha kis lakásban több különböző életkorú gyermekkel élnek együtt.

Ekkor könnyen előfordulhat, hogy a nagyobbak, vagy az édesapa háborítatlan alvásához kénytelen az anya alkalmazkodni és ezen esetben már nem az elvek, hanem az élethelyzetek határozzák meg, hogy hogyan szoktatja a kicsit. Optimális, ha ilyen esetben ez a gyermekekkel is a magunk szintjéhez igazítva megbeszélésre kerül.

alvás télenMár csecsemőkorban is különböző az alvásigény.

Nem érdemes aggódni azért, hogy nem alszik eleget a baba, ha egészséges. Viszont különösen az izgágább kicsik esetén ne alkalmazzunk estefelé már túl sok ingert. Ez persze nehéz, hiszen az édesapák általában csak ilyenkor tudnak velük lenni. Alakítsunk ki rítusokat, az esti lefektetés körül, s ezeket zömében tartsuk is. Ha tudunk énekelni, jó ha altatót dúdolunk. Utána tegyük be babát a kiságyába.

Ha sír maradjunk mellette, simogassuk, dúdoljunk tovább, de ne kezdjünk ismét játszani vele. Ne tegyük babakocsiba! Ne tologassuk! Ez vonatkozik az éjszakai felébredésekre is. Figyeljünk arra is, hogy a lakásban ne legyen túl meleg. Sokkal jobban alszik a baba is 20-21 fokban és ez egészségesebb is. A túlmelegedés veszélyt rejt magában. Az érzékenyebb csecsemőket már zavarják a zajok, az erős fény.

Lehetőleg ne tévézzenek és semmiképpen ne dohányozzanak ugyanabban a helyiségben, ahol alszik.

A csecsemők csaknem kizárólag az orrukon veszik a levegőt. Így a legenyhébb nátha is zaklatottá teheti alvásukat. Érdemes ilyenkor az orrszívás mellett éjszakára orrcseppet is használni és gondoskodni a levegő megfelelő páratartalmáról.

Alvás 6-tól 12 hónapos kor között

az angolszász környezetben élő csecsemők gyakran felébrednek éjszaka. A francia kicsik állítólag ebben az életkorban szinte egytől egyig átalusszák az egész éjszakát, nyugalmat biztosítva ekkor már zömmel dolgozó édesanyjuk számára is. Élettani szempontból egy megfelelő mennyiségű esti étkezést követően az ilyen életkorú csecsemők már képesek az egész éjszaka átalvására. Bár a magyar tapasztalat azt mutatja, hogy ez csak keveseknek sikerül.

Sok tényező megzavarhatja az alvást:

lehetséges, hogy a fogzás a bűnös, előfordulhat, hogy a nap volt túlságosan élménydús. Néha a fejlődési ugrások okozzák a nyugtalanságot, a baba szeretne valamit, de még nem elég ügyes a kivitelezéshez. Az éjszakai visszatérő fájdalmas sírás, felriadás ételallergiára is utalhat.

A mi kultúránkban nyolc-kilenc hónapos kora táján nagyon megviselheti a csecsemőt, ha estére a lefekvéshez másra bízzák őt a szülők. A francia csecsemőknek ez nem okoz problémát. Ebbe biztosan belejátszik az, hogy sokkal több felnőtthöz „kénytelenek” alkalmazkodni, mivel legtöbbjük ebben az életkorban már bölcsődébe jár. A francia bölcsőde nem teljesen egyezik a hazaival. A személyzet képzettsége biztosan eltérő. Franciaországban bölcsődei gondozónőnek lenni kiváltság. Erre csak pszichológiai alkalmassági vizsgálat után, komoly tanulmányokat követően, tudásuk állandó frissítése mellett nyílik lehetőség. 

alvás nagyobb babaA gyakori ébredést ebben az időszakban is és a következő egy-két évben akár „létszámellenőrzésnek” is felfoghatjuk:

a gyermek meg akar győződni arról, hogy mindenki ott van-e, aki fontos számára. A még szoptató, s nagyon kimerült édesanyák, ilyenkor szokták azt választani, hogy maguk mellé veszik a kicsit az ágyba. Ha a baba megébred szopik egy picit és már alszik is újra. Ilyenkor a szoptatásnak már csak nyugtató funkciója van. Valószínű, így zajlik ez a természeti népeknél is.

De ebben az esetben számolni kell vele, hogy ez az állapot akár a gyermek három éves koráig is eltarthat.

Sok ilyen családot ismerek. A szülők elfáradnak, az édesapa mellőzöttnek érzi magát, a csecsemő később a kisgyermek sokat fészkelődik, nem pihentető mellette az alvás, így az apa a másik szobába vagy a konyhába költözik éjjelre.

Ilyenkor szoktak orvoshoz fordulni. Aggódnak, hogy mi a baja a gyermeküknek? Mit tehetnének?

Itt kanyarodnék vissza a bevezetőben mondottakhoz. Ilyenkor már nagyon nehéz váltani.

Annak sok sírás az ára. A kicsi értetlen, hogy miért alakul másképp az éjszaka, mint eddig. Ekkor könnyek nélkül is tudnak akár órákig sírni éjszaka. Ez persze a szülőknek is fáj, egy idő után nem hagyják tovább sírni és kezdődik minden elölről. Ilyenkor szoktuk a citromfű teát javasolni estére, de nem éjjelre, a korábbi praktikus tanácsok mellett. Ha már nem szopik a baba, nem javasoljuk az éjjeli étkezést, teáztatást sem. Csak vízzel kínálják meg ilyenkor, de az sem szükséges.

Dr. Rodsy Beáta                                         

                                                                   1. RÉSZ>>>>                                       3. RÉSZ >>>>

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •