Alvás újszülött kortól – 3 éves korig egy gyakorló gyermekorvos nagymama szemével II.

Alvás csecsemőkorban

Alvás és alvásigény csecsemőkorban

3-tól 5 hónapos korig

Sok kisbabánál ez meglepően nyugodt időszak, amikor gyakori, hogy átalusszák az éjszakát. Nappal általában még háromszor alszanak. A korábban sokat síró csecsemők sokkal nyugodtabbá, érdeklődőbbé válnak. Az oltások utáni időszakokban vagy betegség idején nyugtalanabbak lehetnek az éjszakák. Féléves kor felé a kicsik egyre inkább érzékelik, ha a megszokottól eltérően alakul a napjuk, s ez megzavarhatja alvásukat.

Ebben az időszakban már a REM-alvás időtartama csökken, és az össz alvásidő is csökken, de a napszaki ciklicitás még fennmarad, ugyanakkor az egyes ciklusok hossza már nyúlik.

Ennek az időszaknak a megítélése igen különböző. Az angolszász iskola szerint nem elvárandó, hogy a csecsemők átaludják az éjszakát. Megengedik még az éjjel egyszeri szoptatást is. Mindazonáltal már felhívják arra a figyelmet, hogy a szoptatást követően jó, ha a kicsit az ágyába visszateszik. Még nem tartják szükségesnek a külön szobában alvást.

A Dolto-féle francia iskola viszont erre az időszakra javasolja leginkább a késleltetés bevezetését. Azt tapasztalták, hogy amennyiben az anyák a csecsemő első sírására nem ugranak azonnal a kiságyhoz, hanem kicsit várnak, akkor amennyiben a baba csak két alvási ciklus között megébredt, megtanulja visszaaltatni magát, és így nyúlik egy-egy alvási ciklusa.

Ez elgondolkodtató. Ezzel szemben ebben az időszakban a természeti népek változatlanul az igény szerinti szoptatást alkalmazzák.

Nehéz akkor egy család helyzete, ha kis lakásban több különböző életkorú gyermekkel élnek együtt.

Ekkor könnyen előfordulhat, hogy a nagyobbak vagy az édesapa háborítatlan alvásához kénytelen az anya alkalmazkodni, és ezen esetben már nem az elvek, hanem az élethelyzetek határozzák meg, hogy hogyan szoktatja a kicsit. Optimális, ha ilyen esetben ez a gyermekekkel is, a maguk szintjéhez igazítva, megbeszélésre kerül.

alvás

Már csecsemőkorban is különböző az alvásigény.

Nem érdemes aggódni azért, hogy nem alszik eleget a baba, ha egészséges. Viszont, különösen az izgágább kicsik esetén, ne alkalmazzunk estefelé már túl sok ingert. Ez persze nehéz, hiszen az édesapák általában csak ilyenkor tudnak velük lenni. Alakítsunk ki rítusokat az esti lefektetés körül, s ezeket zömében tartsuk is. Ha tudunk énekelni, jó, ha altatót dúdolunk. Utána tegyük be a babát a kiságyába.

Ha sír, maradjunk mellette, simogassuk, dúdoljunk tovább, de ne kezdjünk ismét játszani vele. Ne tegyük babakocsiba! Ne tologassuk! Ez vonatkozik az éjszakai felébredésekre is. Figyeljünk arra is, hogy a lakásban ne legyen túl meleg. Sokkal jobban alszik a baba is 20–21 fokban, és ez egészségesebb is. A túlmelegedés veszélyt rejt magában. Az érzékenyebb csecsemőket már zavarják a zajok, az erős fény.

Lehetőleg ne tévézzenek, és semmiképpen ne dohányozzanak ugyanabban a helyiségben, ahol alszik.

A csecsemők csaknem kizárólag az orrukon veszik a levegőt. Így a legenyhébb nátha is zaklatottá teheti az alvásukat. Érdemes ilyenkor az orrszívás mellett éjszakára orrcseppet is használni, és gondoskodni a levegő megfelelő páratartalmáról.

Alvás 6-tól 12 hónapos kor között

az angolszász környezetben élő csecsemők gyakran felébrednek éjszaka. A francia kicsik állítólag ebben az életkorban szinte egytől egyig átalusszák az egész éjszakát, nyugalmat biztosítva az ekkor már zömmel dolgozó édesanyjuk számára is. Élettani szempontból egy megfelelő mennyiségű esti étkezést követően az ilyen életkorú csecsemők már képesek az egész éjszaka átalvására. Bár a magyar tapasztalat azt mutatja, hogy ez csak keveseknek sikerül.

alvás

Sok tényező megzavarhatja az alvást:

lehetséges, hogy a fogzás a bűnös, előfordulhat, hogy a nap volt túlságosan élménydús. Néha a fejlődési ugrások okozzák a nyugtalanságot, a baba szeretne valamit, de még nem elég ügyes a kivitelezéshez. Az éjszakai visszatérő fájdalmas sírás, felriadás ételallergiára is utalhat.

A mi kultúránkban nyolc-kilenc hónapos kora táján nagyon megviselheti a csecsemőt, ha estére a lefekvéshez másra bízzák őt a szülők. A francia csecsemőknek ez nem okoz problémát. Ebbe biztosan belejátszik az, hogy sokkal több felnőtthöz „kénytelenek” alkalmazkodni, mivel legtöbbjük ebben az életkorban már bölcsődébe jár. A francia bölcsőde nem teljesen egyezik a hazaival. A személyzet képzettsége biztosan eltérő. Franciaországban bölcsődei gondozónőnek lenni kiváltság. Erre csak pszichológiai alkalmassági vizsgálat után, komoly tanulmányokat követően, tudásuk állandó frissítése mellett nyílik lehetőség.

A gyakori ébredést ebben az időszakban is, és a következő egy-két évben, akár „létszámellenőrzésnek” is felfoghatjuk:

a gyermek meg akar győződni arról, hogy mindenki ott van-e, aki fontos számára. A még szoptató, s nagyon kimerült édesanyák ilyenkor szokták azt választani, hogy maguk mellé veszik a kicsit az ágyba. Ha a baba megébred, szopik egy picit, és már alszik is újra. Ilyenkor a szoptatásnak már csak nyugtató funkciója van; valószínű, így zajlik ez a természeti népeknél is.

De ebben az esetben számolni kell vele, hogy ez az állapot akár a gyermek hároméves koráig is eltarthat.

Sok ilyen családot ismerek. A szülők elfáradnak, az édesapa mellőzöttnek érzi magát, a csecsemő, később a kisgyermek sokat fészkelődik, nem pihentető mellette az alvás, így az apa a másik szobába vagy a konyhába költözik éjjelre.

Ilyenkor szoktak orvoshoz fordulni. Aggódnak, hogy mi a baja a gyermeküknek. Mit tehetnének? Itt kanyarodnék vissza a bevezetőben mondottakhoz. Ilyenkor már nagyon nehéz váltani.

Annak sok sírás az ára. A kicsi értetlen, hogy miért alakul másképp az éjszaka, mint eddig. Ekkor könnyek nélkül is tudnak sírni, akár órákig. Ez persze a szülőknek is fáj, egy idő után nem hagyják tovább sírni, és kezdődik minden elölről. Ilyenkor szoktuk a citromfűteát javasolni estére, de nem éjjelre, a korábbi praktikus tanácsok mellett. Ha már nem szopik a baba, nem javasoljuk az éjjeli étkezést, teáztatást sem. Csak vízzel kínálják meg ilyenkor, de az sem szükséges.

Dr. Rodsy Beáta                                         

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!