Ismerje meg a csecsemők jelzéseit, a „babák nyelvét”!

baba nyelv

Új, szemléltetéssel egybekötött, interaktív, a világ több országában sikerrel alkalmazott oktatás indul „Kulcs a csecsemők gondozásához” címmel a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben 2018 őszén.

A kisbabák már születésüktől fogva képesek jelzéseket adni a külvilág felé arról, hogy mit szeretnének, és mit nem. Azonban a csecsemők viselkedési megnyilvánulásai alapján olykor nem könnyű a megfelelő következtetést levonni, majd ennek alapján cselekedni.

Ennek a kora életkori „saját nyelvnek” a megértéséhez, értelmezéséhez nyújt segítséget ez a kutatási eredményeken alapuló képzés. Fontos információt nyújt a szülőknek, nagyszülőknek, de a szakembereknek is az újszülött- és csecsemőkor viselkedési megnyilvánulásairól.

A „baba nyelv” megértésének „kulcsa”, e- sajátos és különleges terület jellemző adottságainak felfedezése.

baba nyelvEbben nyújt segítséget ez az ismeretanyag. Ami magában foglalja az újszülött és csecsemőkori jelzések felismerését, értelmezését, a különböző viselkedési állapotok jellemzőit. A résztvevők betekintést nyerhetnek a csecsemők állapot szabályozásának lehetséges folyamataiba, valamint a táplálkozással kapcsolatos szülő-csecsemő kölcsönhatások rejtelmeibe is.

Amennyiben a szülő számára felismerhetővé válik a baba „saját nyelve”, és képességet szerez annak értelmezéséhez is, akkor a jelzésekre megfelelően reagálhat. Ez növelheti önbizalmát, és támogatja a hozzáértő gondozást is. A kisgyermekekkel foglalkozó szakemberek számára ennek a tudásnak birtoklása, és az egyedi képességek megszerzése a mindennapi munkában nyújthat segítséget. A köztudatban meglévő tévképzetek átértékelésében is szerepet kaphat.

Vegyük például a csecsemőkori sírást, ami sok családban okoz problémát.

A képzésben résztvevők megismerhetik, hogy ez a jelzés nem az éhség elsődleges jele. Vagy nem szükséges minden esetben arra gondolni, hogy a babának fáj a hasa. Lehet, hogy éppen szeretné, ha dajkálgatnák, vagy letennék a kiságyába, mert pihenésre van szüksége. Máskor egyszerűen csak testhelyzetet szeretne változtatni, esetleg melege van. Előfordulhat, hogy a környezet zaja zavarja őt. Több jelzés és a körülmények együttes figyelembevétele, majd értékelése vezethet megoldásra.

A „Kulcs a csecsemők gondozásához” program a Barnard Centrum (University of Washington, Seattle, USA) egyik képzése.

Az oktatóanyag beszerzéséhez a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány nyújtott anyagi támogatást. Ahhoz, hogy a szülői tájékoztatók magyar nyelven is rendelkezésünkre álljanak, a Gyermekkor Alapítvány biztosított anyagi hátteret.

A program öt részből áll. Ezekben a fejezetekben az adott területekre jellemző csecsemőkori megnyilvánulások kerülnek bemutatásra. A tréning során tájékoztató füzetet is adunk a résztvevőknek. Az ismertetőben javaslatot is kapnak a mindennapok tennivalóira vonatkozóan.

Az öt fejezet az alábbi témákat öleli fel:

1) A csecsemő állapotai: Nyugodt alvás, aktív alvás, félálom, nyugodt ébrenlét, aktív ébrenlét és sírás.
2) A csecsemő viselkedése: Látás, hallás, ölelés, mosolygás és a mozgás.
3) A csecsemő jelzései: Odaforduló jelzések- „Készen állok interakcióba és kapcsolatba lépni veled”: Megszakító jelzések- „Pihenésre vagy a segítségedre van szükségem”.
4) Állapot szabályozás: Alvás-ébrenlét-sírás váltakozásainak szabályozása.
5) A táplálás több, mint evés: Jelzések az evés során: „enni akarok”, „pihenésre vagy segítségedre van szükségem”, tele vagyok”, „veled akarok lenni”, szopni akarok/szünetet akarok”.

baba nyelv Kedves Érdeklődők!

Ezt a képző programot Ausztráliában, Sydneyben ismertem meg, és nagy hatást tett rám. Több évtizedes csecsemő-gyermekgyógyászati munkám során többször is felmerültek bennem olyan kérdések, melyekre ez a képzés adott választ. Ezeket a tapasztalatokat szeretném minél szélesebb körben megosztani.

Köszönetemet fejezem ki a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványának és a Gyermekkor Alapítványnak, hogy anyagi támogatásukkal lehetővé tették az oktatás bevezetését kórházunkban. Köszönettel tartozom a kórház vezetőségének, hogy támogattak ebben a törekvésemben. Fiatal kollégáimnak pedig a magyar nyelvű fordításokban nyújtott munkájukat köszönöm.

Bízom benne, hogy minél többen igénybe tudják venni a Magyarországon elsőként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben meghirdetett „Kulcs a csecsemők gondozásához” képzést. („Keys to Caregiving”, mely a Parent-Child Relationship Programs at the Barnard Center oktató anyaga.)

A képzés pontos idejéről és a további részletes tudnivalókról 2018 szeptemberében adunk tájékoztatást a Gyermekkor Alapítvány honlapján www.gyermekkoralapitvany.hu. Telefonon a 450- 3787 számon érdeklődhetnek munkaidőben 12-14h között.

Dr. Scheuring Noémi

A cikk megosztását külön köszönjük!  😉

Irodalmi hivatkozások:
Kathryn Barnard et al. Keys to Caregiving (Revised Editon, March 2008); Seattle,Washington.
www.ncast.org

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!