Gyakori evési nehézségek kisgyermekkorban II.

gyakori evési nehézségek

Az etetési nehézségek gyakoriak gyermekkorban.

Például az új ételek visszautasítása, vagy egyéb hasonló viselkedés, valójában a kisgyermekek fejlődésének egy normális szakasza. Ám sok szülő erről esetleg nem tud, és úgy érezheti, hogy csak az ő gyereke ilyen „hisztis” vagy „válogatós”.
Az, ahogyan a szülők kezelik az étkezéseket és az evéssel kapcsolatos szabályokat, nagy hatással lehet a gyermek viselkedésére és arra, hogy milyen ételeket fogad el illetve utasít vissza.

Új ételek elutasítása, válogatás

Az étel neofóbia az ismeretlen ételek elutasítását jelenti (szó szerinti fordítása: új ételektől való félelem). Különösen a második életévben válik gyakorivá ez a viselkedés, melyről azt gondoljuk, hogy a gyermek védelmét szolgálja: megakadályozza, hogy az éppen önállósodó és mobilissá váló kisded mindent a szájába vegyen, és ezáltal potenciálisan mérgező vagy ártalmas dolog jusson a szervezetébe. A legtöbb gyermeknél valamilyen szinten megjelenik a neofóbia, majd ki is növi néhány év alatt.

A neofóbiától megkülönböztetünk egy másik jelenséget, a szelektív evést, mely a köznyelv által használt „válogatósság” extrém formája. Erre jellemző, hogy nagyon kevés féle ételt fogad el a gyermek, és az ételek többségét elutasítja, akár ismert vagy ismeretlen ízről van szó. A neofóbiához hasonlóan ezt is általában kinövik, és az enyhébb formáit a normál fejlődés részének tekintjük.

A neofóbiára és a szelektív evésre is jellemző, hogy kevesebb az „egészséges” ételek bevitele (gyümölcs, zöldség, és esetleg a húsfélék, halak), míg az édességeket, magas kalóriatartalmú ételeket szívesebben fogyasztják. Ennek részben az az oka, hogy az emberre (és a többi emlősre is) az édes íz preferenciája jellemző – ez a tulajdonság az evolúció során a túlélésünket szolgálta. Manapság viszont ezen a preferenciák miatt sok szülő aggódik a gyermeke étrendjével kapcsolatban, és sokan kérnek segítséget.

Javaslatok a helyzet javítására

A neofóbia és szelektív evés hátterében nagyon erős genetikai hatás áll, de ez még nem jelenti azt, hogy semmit sem tehetünk, hogy változzon a helyzet. Többféle módszerrel lehet próbálkozni az elfogadott ételek palettájának szélesítésére neofóbiás vagy szelektív evő gyerekeknél.

Egész egyszerűen csak az étel ismételt felajánlása is növeli a hajlandóságot az elfogadásra – legalább 10-15 kínálás lehet szükséges, kis adagban, inkább az étkezési helyzeten kívül, játékosan, így megelőzve, hogy negatív asszociációk társuljanak az étkezéshez. Minél nyugodtabb a szülő, annál hamarabb túljut a gyermek ezen a szakaszon. Sokat segítenek a közös családi étkezések és a pozitív szülői példa.

Sok szülő próbálkozik jutalom felajánlásával. Étellel való jutalmazás („Ha megeszed a borsót, kapsz egy pudingot”) nem javasolt, mert az a hosszabb távú eredménye, hogy a jutalomként ajánlott étel sokkal kívánatosabb lesz, míg a másik egyáltalán nem lesz vonzó a gyermek számára. Nagyobbaknál viszont működhet a nem étellel jutalmazás: egy matrica vagy dicsőségtábla segíthet abban, hogy megkóstoljon például egy új zöldséget a gyermek, különösen, ha a szülő is csatlakozik hozzá.

Az ételláncolás („food chaining”) egy másik hasznos technika lehet: olyan új ételek bevezetését jelenti, amelyek hasonlítanak egy már kedvelt ételre. Például, ha a krumplipürét elfogadja a gyermek, lehet próbálkozni héjában sült burgonyával.

Az új ételek elutasítása gyakran inkább a szülőnek probléma, mint a gyermeknek. Főleg más gyerekekkel összehasonlítva érezheti úgy a szülő, hogy kudarcot szenvedett, mert a gyereke nem eszik rengetegféle egészséges ételt. Ilyenkor megerősítést kereshet a szülő a gyermekorvosnál, és a gyermek étrendjének alapos áttekintésével sokszor meg lehet állapítani, hogy beviszi a szükséges tápanyagokat, annak ellenére, hogy nem annyira változatos az étrendje. Ha nagyon elutasítja a zöldségeket és gyümölcsöket, ki lehet próbálni turmixokat, gyümölcspürét, esetleg mártásokhoz adni aprított zöldséget, illetve vitaminpótlást lehet kezdeni.

Korábban elfogadott étel elutasítása

gyakori evési nehézségek

A beszűkült étrendet követő gyerekek hirtelen és látszólag ok nélkül kiejthetnek a kegyeikből egy korábban kedvelt ételt. Noha rendkívül bosszantó lehet, de egyáltalán nem szokatlan, hogy simán csak megunta az ízt, amelyet már rengetegszer evett. Néhány gyerek akár naponta váltogatja, hogy milyen ételt fogad el, különösen, ha betegeskedik. Ezek a változások általában átmenetiek. A visszautasított ételt később újra fel lehet ajánlani, esetleg kicsit másképpen elkészítve.

Az elfogadott ételek spektrumának váltogatása az első években gyakran megtörténhet, a szülőnek segít, ha tudja, hogy a gyermeke elegendő tápanyaghoz jut, és idővel szinte biztosan bővülni fog az elfogadott ételek skálája mindenféle különösebb beavatkozás nélkül. Addig is ajánlott az elfogadott ételeket biztosítani a gyermek számára a megfelelő kalóriabevitel érdekében, és erősíteni az önbizalmát, amíg készen áll új ízek megkedvelésére.

Szülői aggodalom

Ha a szülő nem tudja, hogy a fenti nehézségek mind a normál fejlődés részei, akkor rettenetesen aggódhat, és ez tovább súlyosbíthatja és felnagyíthatja a problémákat. Erre utalhat, hogy az evésproblémák az elsőként született gyermekeknél a leggyakoribbak. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk a szülő aggodalmával és elvárásaival, mert ez lehet a kulcs ahhoz, hogy a család élvezni tudja az étkezéseket és csökkenjen az evés körüli feszültség. Noha az egészséges étrend előnyei vitathatatlanok, mégis tudjuk, hogy rengeteg gyerek diétája nem felel meg az ajánlásoknak, ennek ellenére jól fejlődnek, és az évek múltán pedig bővül és javul majd a táplálkozásuk. Támogatni kell a szülőket egy „elég jó” étrend kialakításában, és annak megértésében, hogy sok gyereknek rögös az útja a felnőtt étrend kialakulásáig.

Ha ennél többről van szó

Természetesen vannak gyerekek, akik a fentieknél komolyabb evésproblémával küzdenek. A következő jelek segítenek elkülöníteni a súlyosabb állapotokat:

• Több percentilis sávot csökkent a gyermek testtömege
• Elmarad a gyermek növekedése az elvárttól
• Komolyan felmerül tápanyaghiány gyanúja
• A gyermek mindig kimerült és kedvetlen

Ha a fentiek bármelyike fenn áll, érdemes szakember segítségét igénybe venni. Jelentős fejlődésbeli elmaradás esetén orvosi kivizsgálás mindenképpen indokolt.

Előző rész>>>>>

Dr. Gulácsi Ágnes

Források, további információk:

L. Cooke, C. Higgins, Ú. McCrann: Managing common feeding difficulties in toddlers and pre-school children. Paediatrics and Child Health, Vol 27, Iss. 8, 2017, P. 366-370.
How to Manage Simple Fussy Eating in Toddlers – www.infantandtoddlerforum.org
Why Toddlers Refuse Food – www.infantandtoddlerforum.org
Common feeding pitfalls – www.childfeedingguide.co.uk

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!