Hegek – Nem baj, ha nem szép a heg, majd „megplasztikázzák”.

Biztos??

Minden szövetsérülés hegképződéssel gyógyul, de a hegek megjelenési formája és viselkedése különböző.

hegek
bal boka mozgást korlátozó hege égés után

A hegképződés milyensége függ a kiváltó októl és létrejöttének helyétől is. Ugyanazon a testen más hegképződés várható a háton, a nyakon vagy az arcon. Ha az irha mélyebb szintje tangencionálisan sérül, és másodlagos sebgyógyulással gyógyul, vaskos, úgynevezett hypertrophiás hegesedés alakul ki, amit leggyakrabban mély másodfokú égésnél tapasztalunk. 1. kép

.

.

.

.

.

fül mögött
fülcimpán, fülbevaló szúrást követően kialakult keloid

A keloid kialakulása veleszületett hajlamot jelent a kóros hegesedésre. Itt vaskos, a bőr szintjéből lényegesen kiemelkedő, magát a sebzés hosszát is meghaladó, fájdalmas, viszkető heg alakul ki. 2. kép

Ezek kezelése igen nehéz, gyakran eredménytelen, és sokszor csak a kellemetlenség érzése szűnik meg. Az égési sérülés és a keloidos heg kezelése külön-külön is nagy téma, jelen cikkben ezekkel nem foglalkozunk.

.

.

.

.

.

.

.

.

A hegek végső formája függ a különböző bőrtípusoktól is. Milyen az ideális heg?

letakart szemek

Ideális a vékony, halvány, puha, kevéssé látható, a bőr szintjében lévő, ún. biológiai heg.

3. kép

.

.

.

.

hegek
látványos hasi heg, a heg vonal mellett látható létrákkal

Ettől eltérő zavaró, vaskos, behúzó, deformitást okozó hegek alakulhatnak ki, ha a sebgyógyulás feltételei nem ideálisak. A heg minőségét lényegesen befolyásolja a metszésvetetés. Ha rossz irányban történik, jó varrattechnika is látványos heggel járhat. A leggyakrabban alkalmazott csomós öltések jó metszésvezetés mellett gyógyulhatnak szépen, de a bőrön való varrat átvezetésnek megfelelően úgynevezett létra marad vissza. 4. kép

Ennek teljes korrekciója csak az egész érintett bőrterület eltávolításával, és a seb plasztikai sebészeti varratával lehetséges. A bőr feszességétől függően azonban ezek a létrák nem mindig vehetők ki teljes mértékben. Az esztétikailag, vagy funkcionálisan zavaró hegek átalakítása gyakran sokkal hosszabb heget eredményez.

Ez azonban úgy van elkészítve, hogy kevésbé látható, vagy sokkal vékonyabb az előzőnél, és a korábbi heg húzása által gátolt mozgást visszaadja.

Sajnos azt tudomásul kell venni, hogy heg el nem tüntethető, és a heg milyenségét nagymértékben alkati tényezők befolyásolják. Ez az oka a keloid képződésnek is, melynek korrekciója a legnagyobb odafigyelés mellet is csak igen csekély eredménnyel kecsegtet.

Általában elmondható, hogy esztétika okból tinédzser korban csak nagyon indokolt esetben végzünk heg korrekciót.

A hegek kezelése és a gyógyulási feltételek optimalizálása magával a műtéti tervvel kezdődik.

Ekkor határozzuk meg, hogy a metszés, illetve a kialakítandó heg milyen irányba fusson. Ezt követi a varrattechnika és a seb fedése. Gyakran használunk bőr összehúzó tapaszt, mely a sebszéleket tehermentesíti és pontosan egyesíti. Magának a hegnek a kezelése a varratszedés után történik. Seb összehúzó tapaszt ebben a stádiumban is alkalmazhatunk, de ekkor inkább a különböző krémek használata kerül előtérbe. Elsősorban a szilikon tartalmú krémeket részesítjük előnyben, de ez esetenként változhat. A heg érési ideje 1-2 év. Ennyi idő kell a hegnek, hogy felpuhuljon, a környezetébe simuljon és színe a környező bőrhöz hasonlatossá váljon. Közben a kialakult hegesedés is felszívódik, és a szövetek a műtét előttihez hasonlatossá válnak.

Mi a helyzet, ha a heg nem az elvártnak megfelelően néz ki?

A heg nem megfelelő voltáról csak akkor nyilatkozhatunk, ha a szükséges heg érési idő már eltelt. A heg állapota javítható szilikon tartalmú krémek segítségével, kompresszió alkalmazásával, vagy lézer kezeléssel.

Amennyiben a heg lefutási iránya nem megfelelő, vagy végtag mozgás zavart okoz, a sebészi korrekció jön szóba. Helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban történik a műtét. Az esetek egy részében a heg egyszerű kimetszése és a traumatikus varrata elégséges, máskor bonyolult, a hegvonal lefutását megváltoztató beavatkozás adja a legjobb eredményt. 5. a.b.c. képek

behúzódó heg a kisujjon
rossz lefutású seb miatt kialakult behúzó heg a kisujjon
Z plasztika
rossz lefutású seb miatt kialakult behúzó heg oldása Z plaztikával
Z plasztika után 1 évvel
rossz lefutású seb miatt kialakult behúzó heg oldása Z plaztikával 1 évvel a műtét után

.

.

.

.

.

.

.

egesi-heg-korrekcioja-bortranszplantacioval
égési heg korrekciója bőrtranszplantációval

Nagy kiterjedésű, főleg égési sérülés után kialakult hegek esetén bőr transzplantáció is szükséges lehet. 6. kép

.

.

.

.

.

.

Műtét utáni teendők:

Általában kímélő életmód, melynek célja, hogy a hegre minél kisebb széthúzó erő hasson. A heg gyógyulási ideje 4-6 hét, ezért a fizikai terhelés felfüggesztését erre az időre javasolni szoktuk. Varratszedés 2-4 héttel a műtét után esedékes. A hegek utókezelése egyedi megbeszélés szerint történik és majdnem olyan fontos az eredmény szempontjából, mint maga a műtét.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy jelen tudásunk szerint minden heg meglátszik, és soha sem tüntethető el. Ezért nagyon fontos, hogy a páciens tudatában legyen annak, amikor valamilyen sebészi beavatkozás mellett dönt, hogy elhatározása visszafordíthatatlan következményekkel jár.

Dr. Novoth Béla

A cikk megosztását külön köszönjük!  😉

Irodalom:
1.Ács Géza, Hargitai Ernő Gyermektraumatológia Medicina 2001.
2.Berry, Jennifer How can home remedies get rid of my old scar? Medical News Today 2017
3.Felipe Bettini Rabello,I Cleyton Dias Souza,II and Jayme Adriano Farina JúniorIII

Update on hypertrophic scar treatment Clinics (Sao Paulo). 2014

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!