Vannak még Lovagok!

világjátékA Heim Pál kórház Mentálhigiéniai központjába nagyon sok család jár. Gyerekek és fiatalok, akik szoronganak, lehangoltak, vagy éppen túlmozgékonyak, vagy másképp fejlődnek mint kortársaik. A tizenéveseknél már jól működnek a felnőtteknél is használt beszélgetős teszt módszerek.

Azonban a kisebb gyerekek nehezebben megközelíthetőek, nem tudják elmondani, mi bántja őket.

Általában többször is kell találkozzunk velük, mire kiépül a bizalom, hogy meg tudjanak nyílni a pszichológus, gyermekpszichiáter előtt.

Ebben nagy segítségünkre van a Világjáték -teszt, ahol a gyerekek apró figurákból egy homokkal megtöltött tálcán felépíthetik a saját világukat, eldöntve hogy mit tennének bele a rengeteg lehetőségből. Vannak emberek, mesefigurák, épületek, bútorok, állatok és növények, közlekedési tárgyak, melyek közül választhatnak. A szakember számára rengeteget mondanak az általuk épített világok arról, milyen segítségre is van szükségük a gyerekeknek.

A tapasztalataink szerint ez a Világjáték a legjobb játékdiagnosztikai és terápiás módszer.

Polch Alaine, a legendás magyar pszichológus fejlesztette ki. Előnye, hogy maga az építés, alkotás folyamata a gyerekeknek örömet okoz, a problémák és feszültségek megjelenítése alkotás és játék közben terápiás hatású is egyben.

A Magyar Kerekasztal lovagjai nagy meglepetéssel szolgáltak nekünk,

amikor meglepték a Mentálhigiéniai központ munkatársait három vadonatúj Világjátékkal, melyek összértéke 1.5 millió forint körül lehetett. Így lecserélhettük a közel 20 éves, s már nagyon hiányos korábbi Világjátékunkat és egyszerre több szobában és több gyerekkel is dolgozhatunk ezzel a kiváló diagnosztikus és gyógyítási módszerrel.

Az elmúlt hónapokban a tesztek bizonyítottak, sok kisgyermek számára váltak „elmondhatóvá” a belső félelmeik, nehézségeik.

Köszönjük a Round Table (azaz a Magyar Kerekasztal) tagjainak nagylelkű ajándékukat és ígérjük hogy vigyázunk és megbecsüljük ezeket az új játék világokat.

Sok sikert kívánunk munkájukhoz a jövőben is. Egyben fel is hívjuk a figyelmet arra, hogy érdemes csatlakozni ehhez a nagyszerű csapathoz, akik valóban segítséget nyújtanak és önzetlen támogatásra használják fel a kapott adományokat.

Dr. Fedor István     és a Mentálhigiéniai Osztály dolgozói
Faludi utca

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!