Köldökellátás, avagy a köldökcsonk kezelése

köldökellátás

A köldökzsinór egy látható kapocs édesanyánk és köztünk, melynek nyomát egész életünkben hordozzuk. A várandósság alatt a baba és a mama nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is szoros kötelékben vannak egymással. Születés után megkezdődik a lassú leválás időszaka, aminek első látványos eseménye a köldökzsinór elvágása.

Mi is az a köldökzsinór?

A köldökzsinór a méhlepényből kiinduló és a magzat köldökéig tartó kötőszövetes köteg, amely a méhen belüli élet során két verőér és egy visszér segítségével a szükséges tápanyagokkal és oxigénnel látja el a magzatot, valamint segít a feleslegessé vált anyagok eltávolításában, a méhlepény felé való továbbításában.

A köldökzsinór hossza egy érett újszülöttnél átlagosan 50–60 cm. Születés után a köldökzsinór hozzávetőleg még 20 percig pulzál, így a továbbra is fennálló véráramlás segítségével biztosítja az újszülött oxigén- és tápanyagellátását, ezáltal hozzájárul a külvilághoz való adaptációhoz.

Hogyan zajlik a köldökzsinór lekötése, és mi valójában a köldökcsonk?

A köldökzsinórt az újszülött hasától 1-2 cm-re, valamint ettől körülbelül tenyérnyi távolságra steril köldökcsattal szorítják le, és a két lekötés között vagy az orvos, vagy valamelyik családtag elvágja. Ez a procedúra egyáltalán nem fájdalmas sem a babának, sem a mamának. Ami az újszülött hasi részén a köldökzsinórból megmaradt, az a köldökcsonk, amely tulajdonképpen egy nyílt seb, behatolási kaput képez a kórokozók számára, ezért nagyon fontos az alapos, megfelelő ellátása, kezelése.

Átlagosan 1-2 hétig tart a csonk teljes leszáradása és leesése, de attól sem kell megijedni, ha ez kissé elhúzódik.

köldökzsinór elvágása

Hogyan ápoljuk a köldökcsonkot?

A köldökcsonk ápolása minden kezdő édesanya, de sokszor még a „rutinos” szülő számára is megpróbáltatást jelentő feladat, azonban pár fontos elvet szem előtt tartva már nem is bizonyul olyan bonyolultnak, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha mégsem boldogulunk egyedül, bátran kérjük a védőnőnk segítségét, aki az első időben egyébként is hetente ellenőrzi a köldökcsonk gyógyulását.

Tartsuk a területet szárazon!

A seb gyors és zavartalan gyógyulását azzal segíthetjük elő, ha tisztán és szárazon tartjuk a területet, mivel a csonkot borító varr véd a kórokozóktól, és ha víz éri, akkor az felpuhulhat, ezáltal veszít védőfunkciójából. Ezért lehetőség szerint a csonkot az első napokban ne érje víz.

Fontos, hogy minden tisztába tételnél a csonkot és a körülötte lévő területet alkohol és steril vatta vagy fültisztító pálcika segítségével kitöröljük, minden törléshez új vattakorongot/pálcikát használjunk!

Mit használjunk a kezeléshez?

70%-os alkoholt, melyet a gyógyszertárban lehet beszerezni spiritus salicylatus néven. Ezt, mivel receptköteles, még vagy a szülészeti intézményben kapja meg az anya, vagy a házi gyermekorvos az első látogatásakor írja fel. Egyéb alkoholtartalmú készítmény nem alkalmas a csonk kezelésére.

Egyre inkább elterjedőben van az Octenisept használata, amely hatóanyagaként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin-hidrokloridot/fenoxietanolt tartalmaz. Alkalmazása megegyezik az alkoholtartalmú készítményével.

Korábban széles körben alkalmazták tisztába tételt követően a fertőtlenítő hatású sebhintőport, más néven a hexaklorofént (Sparsorium hexachloropheni pro infante FoNo VII), amit vény nélkül megvásárolhattunk a patikákban. Azonban a hintőpor gyógyszerészeti szempontból nem tekinthető korszerűnek. Amellett, hogy eltömíti a bőr pórusait, nem megfelelő alkalmazásnál az újszülött könnyen belélegezheti, ami súlyos következményekkel (irritáció, tüdőfibrózis) járhat.

köldökcsonk kezelése

Hogyan kezeljük a csonkot otthon?

A csonk helyes ellátásához mindenekelőtt a kezelési technikát kell megtanulnunk. A köldököt egyik kezünk hüvelyk- és mutatóujja közé fogjuk, a két ujjunkkal egy C betűt formálunk, és széthúzzuk a bőrt, így a köldökcsonk széle elválik a köldökgyűrűtől. Ne féljünk kissé megemelni a csonkot, mert így könnyebben hozzáférhetővé válik a terület. Innen már egy határozott mozdulattal a másik kezünkkel át tudjuk törölni a csonkot. Ez a procedúra egyáltalán nem fájdalmas a babának, még ha sírással is reagál rá, mivel sem a köldökzsinór, sem a köldökcsonk nem tartalmaz érzőideget.

köldök ápolása

Fürdetéskor a köldök semmiféle bekötést, leragasztást nem igényel, de fontos megjegyezni, hogy a kádban csak annyi víz legyen, ami nem fedi el a háton fekvő baba hasát.

Ha mégis víz fröccsenne a csonkra, nem kell pánikba esni, hanem alaposan, de kíméletesen le kell róla itatni a vizet, hogy megszáradjon. Esetleg hajszárítót is alkalmazhatunk. Ezt követően alkohollal fertőtleníteni kell a területet a már leírt módon.

Ha a köldökcsonk nagyobb méretű, előfordulhat, hogy beleakad a pelenkába, amely vérzést okozhat. Manapság léteznek olyan pelenkák, amelyek ívalakban megkerülik a köldök körüli területet, de a legegyszerűbb megoldás, ha kivágunk a pelenka területéről egy félkörívet, így a köldök felszabadul.

Mit tegyünk, ha a csonk már leesett? Köldökcsonk leesése utáni kezelés

köldökcsonk leesése utáni kezelés

A köldökcsonk leesését követően a terület helyén száraz pörk alakul ki, de attól sem kell megijednünk, ha esetleg alvadt vért látunk, vagy kisebb vérzés is jelentkezik.

A pörk is könnyen felázhat a fürdővízben, ezáltal védőszerepét elveszíti, elfertőződhet a terület. Régebben elterjedt a hipermangánoldat használata a fürdővízben. Ez egy fertőtlenítő hatású kristály, amely rózsaszínre festi a vizet. Fontos megjegyezni, hogy a feloldás nélküli, közvetlenül a vízbe került kristályok felmarják az újszülött bőrét, ezért ezt az eljárást már nem javasoljuk.

Ha a köldök már teljesen száraz, behúzódott, pörkösödést sem látunk rajta, akkor elhagyhatjuk a köldök kezelését, már a víztől sem kell óvni a területet, csak egy egyszerű mozdulattal kitöröljük a köldököt és környékét.

Tehát összefoglalva, a köldökcsonk a mamát és a babát összekötő köldökzsinór születés utáni maradványa, amely a születést követő 1-2 hétben fokozatosan kiszárad, egyre kisebbé válik, színe sötétedik (akár feketés színű is lehet), majd kb. 2 hét alatt magától leválik. Ezt követően még kismértékű váladékozó köldökalap látható a helyén, amely akár véresen festenyzetté is válhat. Fontos a köldökcsonk leesése utáni kezelés is! Ügyeljünk a terület szárazon tartására, nehogy az elfertőződjön.

Ha a köldökcsonk környéke pirosasan elszíneződik, bűzössé válik és váladékozik, az mindenképpen fertőzés gyanújára ad okot, valamint ha a már leesett köldökcsonk után a köldök területe masszívan vérezni kezd, mindenképpen javasolt a házi gyermekorvos mihamarabbi felkeresése.

Dr. Martonosi Ágnes Rita

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!