Milyen legyen az asztmás gyermek lakása?

asztmás gyermek lakása -házipor-atka

Az asztma a légutak és a tüdő nyálkahártyájának túlérzékenysége bizonyos anyagokra.

Ezen anyagok túlnyomó többsége a légzéssel, a légutakon kerül be a szervezetbe. A lakáson belüli allergének között legtöbb gondot a házipor-atka okozza, de nem elhanyagolható a penészgombák és az állati szőrök szerepe sem.

A lakáspor – „házipor” – rendkívül összetett anyag. Az asztma szempontjából legfontosabb összetevője az atkák testanyagai. Az atkák apró, szabad szemmel alig látható, pókféle állatok, melyek igen elterjedtek, minimális szerves hulladék elegendő a fennmaradásukhoz. Ürülékük a fűtési időszak alatt a szárazabb levegőn elporlik és erősen megkötődik a textilszálakon, majd innen időről időre a levegőbe jut. Ez történik többek között szőnyegpadlón való járáskor, kárpitozott bútorokra való leüléskor, felálláskor, ágynemű felrázásakor.

Naponta az emberről kb. 1,5 gr hám válik le naponta, mely egymillió atka számára elengedő táplálék. 1 gr porban akár 200 házipor-atka is élhet.

Házipor-atka-allergia esetén javasolt:

A lakásban elkerülhetetlenül összegyűlő szemétnek a kiküszöbölése vagy minimumra csökkentése.
Nem ajánlott a 22 fok feletti hőmérséklet és az 50%-ot meghaladó páratartalom, ezek az atkák szaporodásának kedveznek. Szellőztessenek sokat, csak akkor használjanak párologtatót, ha tudják mérni a szoba páratartalmát.

FŰTÉS: a legjobb az izzótest (kályha) alkalmazása. De a távfűtés, központi fűtés, konvektor is jó, ha a radiátor tisztítására kellő gondot fordítunk. Nem javasolható a padlófűtés és a főzésre használt kályha, tűzhely.

PADLÓZAT: pormentes fa (parketta) műkő vagy műanyag legyen. Fontos, hogy a szoba fala szigetelt, lehetőleg téglafal, panel vagy műkő legyen. Nem megfelelő a földes padozat, hajópadló, valamint a nedves fal. Szőnyegpadló nem ajánlott, helyette sima műanyag padló megfelel.

BÚTORZAT: minimális legyen. Vas- vagy faágy, székek és asztal. Kárpitozott bútor ne legyen a szobában, vagy ha mégis, úgy kicsi és ne régi. Legcélszerűbb a szivacsos bútor.

SZŐNYEG: mosható, szintetikus alapanyagú futószőnyeg javasolt. Perzsa és velúr nem megengedhető. Egyszerű és mosható legyen a függöny is.

PÁRNA: habgumi, szivacspárna megfelel, a tollpárna csak nylonzacskóba téve használható.

MATRAC: legjobb a habgumi, laticel alátét. Tilos a lószőr és a szalmazsák. Nem megfelelő a kárpitozott fekhely sem, ha afrikkal, lószőrrel, szecskával töltött, vagy alatta fiók van.

PAPLAN: legjobb a gyapot vagy gyapjú alapanyagú. Takaró csak mosható gyapot vagy műanyag lehet. Tilos a dunyha vagy lószőrpokróc.

Állati szőr allergia esetén a lakásban ne tartsanak állatot. Ha a családban már van egy allergiás személy, semmi esetre se vegyenek új háziállatot még akkor sem, ha az illető csak pollenekre allergiás.

Sok gondot okoz a penészgomba allergia is.

penészgomba

A tipikus dohos szag a lakásban vagy látható kiemelkedő gombatelepek a falon, növényeken, cipőkön vagy matracokon mindig penészgomba megtelepedésére utalnak. Leginkább a nedves helyiségeket ellenőrizze, mint pl. fürdőszoba, pince.

– ha valahova kiömlik a víz, azonnal takarítsa fel, nehogy elszivárogjon!
– szüntesse meg a nedvességet az eddigi nyirkos helyeken, pl.. a szekrény mögött faburkolatok alatt, csempe alatt, tapéta mögött, stb.!
– ne legyen a levegő páratartalma magasabb a lakásban!
– lakását gyakran és alaposan szellőztesse!
– távolítsa el a levegő párásítókat a fűtőtest közeléből!
– ha van légkondicionáló berendezése, annak szűrőjét gyakran cserélje!
– ha matraca penészesnek tűnik, szerezzen be újat!
– ne tartson szobanövényeket, még vízkultúrát sem!
– a konyhai szemetet gyakran vigye ki és tartsa tisztán a szemetes vödröt!
– a könnyen penészedő ételeket (gyümölcs, zöldség) tartsa hűtőszekrényben és a hűtőszekrényt gyakran tisztítsa!

Amit szeretnek elfelejteni:

A lakáson belüli allergéneken kívül legalább ennyire fontos a leggyakoribb lakáson belüli környezetszennyezés, a dohányzás visszaszorítása.
Ami minden gyermekes családban elengedhetetlen lenne, az különösen fontos asztmás családtag esetén.

A lakásban senki ne dohányozzon!

Dr. Gács Éva

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!