Műtüdő kezelés (veno-venosus ECMO) a gyermekintenzív osztályon

VV ECMO kezelés

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Központi Intenzív Osztályán érhető el a súlyos, akut légzési elégtelenségben szenvedő gyermekek számára a műtüdő, hivatalos nevén a veno-venosus extrakorporális membránoxigenátor (VV ECMO) kezelés.

Ez az eljárás azon csecsemők és gyermekek esetében kerül alkalmazásra, akiknél súlyos, a hagyományos lélegeztetési technikák mellett nem javuló légzőrendszeri eredetű légzési elégtelenség alakul ki. A légzési elégtelenség kialakulhat súlyos gyulladásos folyamat pl. tüdőgyulladás talaján, tüdő sérülése belélegzett illékony vagy folyékony mérgező illetve a tüdőt károsító anyagok, baleset kapcsán. Az esetek nagy részében az alkalmazott gyógyszeres kezelés a megfelelő légzéstámogatási eljárással kiegészítve hatékonyan tudja gyógyítani ezeket a betegségeket, de vannak olyan esetek, amikor olyan mértékben sérült a tüdőszövet, hogy a lélegeztetés további károkat okozna, ilyenkor jön szóba a VV ECMO kezelés.

Az eljárás alkalmazhatóságát nagyban segítette a Fresenius Xenios készüléke, mely a beépített nyomásmérő rendszernek köszönhetően könnyebb és biztonságosabb használatot tett lehetővé, ezzel segítve egy számunkra teljesen új technika bevezetését.

A VV ECMO kezelés önmagában nem gyógyító eljárás, azonban egyedüli lehetőséget biztosít a tüdő funkciójának pótlására, mely időt ad a súlyos állapot kezelésére, megadva a gyógyulás esélyét.

Látható, hogy ezt az ECMO kezelést is abban az esetben tudjuk alkalmazni, ha esély van a tüdő gyógyulásásra és nincs olyan alapbetegség a háttérben, mely a beteg gyerekek gyógyulását megakadályozná.

Intenzív Osztályunkon nemzetközi protokollok alapján kidolgozott eljárásrendnek megfelelően, az ország minden részéből fogadjuk a súlyos állapotú gyermekeket.

A küldő intézmény számára eljuttatott csekklista alapján, több szakember közös döntéseként történik a betegek átvétele, az indikációk és kontraindikációk mérlegelése után az ECMO kezelést Intézetünkben kezdhetjük meg.

Annak mérlegelése, hogy a VV ECMO kezelést mikor kezdjük el szintén nagy kihívás, mert az extrakorporális, vagyis testen kívüli keringetést alkalmazó technikák igen komoly szövődmények kockázatát hordozzák magukban, így a döntési csekklista elengedhetetlen feltétele alkalmazásuknak.

A veno-venosus ECMO terápia során kifejezetten nagy lumenű, úgynevezett vénás kanülön keresztül kering a páciens vére egy motor segítségével egy, a gázcserét végző membránon át, majd egy másik vénába vezetett kanül segítségével jut vissza a betegbe.
VV ECMO kezelés
VV ECMO kezelés

A testen kívül keringő vér alvadását folyamatosan adagolt heparinnal akadályozzuk meg, azonban emiatt a betegben bekövetkező vérzések kockázata is megnő, ahogy a fokozott vérrögképződés veszélye is fennáll.

Ez idő alatt lehetőségünk van a tüdőt legjobban védő lélegeztetési stratégia alkalmazására, nyugalomba helyezve a beteg szervet, miközben a háttérben álló betegség gyógyítását gyógyszeres és egyéb szükséges módszerekkel folytatjuk. A gyermekek a körülmények tolerálása érdekében folyamatos, gyógyszeres nyugtatásban, altatásban részesülnek, folyamatos fájdalomcsillapító adagolása mellett. A fájdalom és stressz csökkentése a gyógyulási folyamat fontos része.

Az ECMO kezelés alatt a szervműködéseket folyamatosan monitorizálni kell, az agyi oxigenizáció követésésben nagyon nagy segítségünkre van egy újonnan beszerzett monitor, a near infrared spectroscopy (NIRS), mely beszerzését kórházunk alapítványa támogatta.

A szülők számára ebben a válságos helyzetben is biztosítjuk hogy minél több időt gyermekük mellett lehessenek, őt gyógyulásában segíthessék.

VV ECMO kezelés után
ECMO kezelés után

Intenzív Osztályunkon 2018 októbere óta használjuk ezt az eljárást, azóta 8 beteget kezeltünk VV ECMO segítségével, akik mind az ország különböző pontjairól érkeztek hozzánk. Ellátásuk nagy kihívást, sok örömet és olykor fájdalmat is okoz nekünk. A súlyos, életveszélyes állapotból sikeresen felgyógyult gyermekek adják az erőt mindennapi küzdelmeinkhez.

Dr. Maráczi Veronika, Dr. Márai Katalin

Irodalom:
Alain Combes1 , Daniel Brodie2 , Robert Bartlett3 , Laurent Brochard4 , Roy Brower5 , Steve Conrad6 , Daniel De Backer7 Eddy Fan8 , Niall Ferguson8, James Fortenberry9 , John Fraser10 , Luciano Gattinoni11 , William Lynch3 , Graeme MacLaren12 , Alain Mercat13 , Thomas Mueller14 , Mark Ogino15 , Giles Peek16 , Vince Pellegrino17 , Antonio Pesenti18 , Marco Ranieri19 , Arthur Slutsky4 , and Alain Vuylsteke20 ; The International ECMO Network (ECMONet): Position Paper for the Organization of Extracorporeal Membrane Oxygenation Programs for Acute Respiratory Failure in Adult Patients
Extracorporeal Life Support Organization (ELSO) Indications for Pediatric Respiratory Extracorporeal Life Support ELSO GUIDELINES FOR ECMO CENTERS
Peter C. Minneci, MD, MHSc1 ; Todd J. Kilbaugh, MD2 ; Heather K. Chandler, MD, MPH2 ; Brittany J. Behar, BA3 ; A. Russell Localio, PhD4 ; Katherine J. Deans, MD, MHSc1
Factors Associated With Mortality in Pediatric Patients Requiring Extracorporeal Life Support for Severe Pneumonia
Pediatric Critical Care Medicine

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!