Hogyan változott sürgősségi osztályunk működése a pandémia alatt?

pretriázs a pandémia alatt


A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben 2007 óta működik gyermeksürgősségi ellátás (sürgősségi betegellátó osztály, továbbiakban SBO).

Sürgősségi ambulanciánk folyamatos, elsősorban belgyógyászati ellátást biztosít.

A gyermekek változatos panaszokkal érkeznek, a váróterem sokszor megtelik, ilyenkor a várakozási idő több óra is lehet. A hosszas várakozás alatt a gyermekek állapota változhat, lehetnek rosszabbul (pl. ismétlődik a hányás, erősödik a fájdalom, belázasodik), de előfordulhat javulás is (pl. elmúlik a fájdalom).

Az SBO működésének alapelve az, hogy az életveszélyes és kritikus állapotú gyermekek ellátása azonnal megkezdődjön, ők a megérkezésüktől kezdve folyamatos felügyeletet igényelnek.

Éppen ezért alkalmazunk kezdettől fogva triázs rendszert osztályunkon

(2014 óta a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszert), ami a sürgősségi ellátás nélkülözhetetlen része. A triázs (triage) szó a francia trier szóból ered, aminek jelentése: rendezés, kiválogatás. A triázs egy folyamat, amely akkor kezdődik, amikor a beteg belép hozzánk, ezt egy rövid vizsgálat és a panaszok kikérdezése követi, de a várakozás közbeni újravizsgálás és újraértékelés is a folyamat része.


A kialakult járványhelyzet a sürgősségi ellátást alapjaiban változtatta meg. A kórházba történő belépést követően, szinte még az ajtóban kerül sor egy elővizsgálatra, amit pretriázsnak hívunk.

A pretriázs során mi, a sürgősségi osztály ápolói végezzük a testhőmérséklet mérést, valamint a COVID státusz felmérését.

Itt a pretriázsban azokra a körülményekre, illetve esetleges panaszokra kérdezünk rá, amelyek a mindenkori eljárásrendben is szerepelnek a COVID fertőzés kritériumaként, ez az úgynevezett csekklista.

A legfrissebb eljárásrend és csekklista szerint ki kell kérdezni egyrészt a gyermek panaszait, másrészt az epidemiológiai (a fertőzés terjedésével kapcsolatos) tényezőket.

Rá kell kérdeznünk a COVID fertőzés leggyakrabban előforduló tüneteire, hogy volt-e a gyermeknek láza, száraz köhögése, nehézlégzése, illetve szaglás- és/vagy ízérzés zavara/vesztése. Ezeket a kérdéseket minden belépő gyermek esetén kötelező megkérdeznünk. Amennyiben a gyermek panaszos, további, a fertőzés terjedésével kapcsolatos tényezőket is figyelembe kell vennünk. Ilyen tényező, ha a gyermek a megelőző 14 napban találkozott igazoltan koronavírus fertőzöttel (például vele egy háztartásban élő COVID pozitív személy), vagy például ha olyan gyermekotthonban él, ahol több fertőzöttet igazoltak.

Mindezen információk alapján döntjük el, hogy az adott gyermeknél fennáll-e COVID fertőzés gyanúja.

Éppen ezért szükséges a kérdéseinket komolyan venni, és a lehető legjobb tudomásuk szerint megválaszolni, mert mi az Önök válaszai alapján tudunk dönteni a gyermek COVID érintettségéről. Nagyon fontos, hogy már itt a pretriázsban minden, a fertőzés szempontjából fontos információ elhangozzon, hogy a gyermeket szükség esetén megfelelően elkülöníthessük.

Abban az esetben, ha a gyermeket COVID gyanúsnak ítéljük meg, azonnal bevisszük az elkülönítő helyiségbe,

SBO rendelő

ami egy vizsgálóhelyiség és kisebb méretű váróterem együtt. Amennyiben nem gondoljuk, hogy fennáll koronavírus fertőzés gyanúja, akkor sor kerül a hagyományos triázs vizsgálatra, majd a váróteremben való várakozásra. A pretriázs elvégzésére és a COVID státusz felmérésére azért van szükség, hogy a fertőzés átvitelének kockázatát a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük, valamint védjük azokat a gyermekeket, akik valószínűleg nem fertőzöttek.

Fontos megemlíteni, hogy a hagyományos triázs vizsgálat során elsőként végzett gyors állapotfelmérés a járvány alatt a pretriázsban történik. Amit ilyenkor megnézünk, az a gyermek bőre, a légzése, valamint a viselkedése. Ezek megfigyelésével kialakul bennünk egy első benyomás a gyermekről, és másodpercek alatt ki tudjuk szűrni az azonnali beavatkozást igénylő gyermeket. Ilyen lehet például egy görcsölő, egy ébreszthetetlen vagy egy balesetben súlyosan megsérült gyermek. Ebben az esetben az ellátás azonnal megkezdődik a megfelelő védőfelszerelésben, és a gyermeket COVID gyanúsként kezeljük addig, amíg kiderítjük, hogy a csekklista alapján annak minősül-e.

Miután elkülönítettük a COVID gyanús gyermeket, érkezik hozzá az elkülönített vizsgálóhelyiségbe egy orvos (és szükség esetén ápoló) tetőtől talpig védőfelszerelésbe öltözve. Ezek a kollégák veszik át / folytatják a beteg vizsgálatát és további ellátását.

A COVID gyanús gyermeknek és hozzátartozójának az ellátás végéig az elkülönítőben kell maradnia, azt csak távozáskor lehet elhagyni.

SBO rendelő

Amennyiben a vizsgáló orvos konzíliumot (szakorvosi tanácsot) kér az adott gyermekhez, erre is van lehetőség az elkülönített vizsgálóhelyiségben, az érkező orvosnak azonban szintén fel kell vennie a megfelelő védőfelszerelést az izolált helyiségbe való belépés előtt. Amennyiben vizeletvizsgálat vagy laborvizsgálat szükséges, szintén ebben a helyiségben kerül sor rá. Abban az esetben, ha a beteg pillanatnyi állapota alapján osztályos felvételt igényel, akkor a gyermek és hozzátartozója az adott osztályra kerül elhelyezésre, ápolói kísérettel, függetlenül a COVID fertőzés fennállásától.

A leírtakból látható, hogy az ellátás folyamata hogyan változott meg a pandémia alatt, azonban az is egyértelmű, hogy minden gyermek megkapja a számára szükséges ellátást, elkülönítve vagy elkülönítés nélkül.

Szeretném ismét felhívni a figyelmet az általunk feltett kérdések és az Önöktől kapott válaszok jelentőségére.

Az átalakult SBO egyrészt azt a célt szolgálja, hogy a nem fertőzött gyermekeket megvédjük, és ők ne várakozás közben fertőződjenek meg, másrészt pedig biztosítsuk az ellátás színvonalát COVID fertőzött betegeink számára is. A kialakult helyzet számos nehézség elé állított minket, egészségügyi dolgozókat, de mindezek ellenére is igyekszünk a megszokott színvonalat biztosítani betegeink számára.

Muzslay Eszter


Saját tapasztalataimon kívül forrásként felhasználtam:
1. Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer tankönyv, MSOTKE, 2016
2. Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban, Nemzeti Népegészségügyi Központ https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/567/Aktualiz%C3%A1lt%20elj%C3%A1r%C3%A1srend%2011.07.pdf
3. http://heimpalkorhaz.hu/blog/osztaly/surgossegi-betegellato-osztaly/

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!