Valóban sürgősségi kórkép a láz az újszülött az 1 hónap alatti csecsemők esetében!

az újszülött lázas

A sürgősségi osztályon megforduló gyermekek jelentős százaléka lázzal érkezik kórházunkba.

Kevés olyan szituáció van, amikor ez valóban sürgősségi ellátást igényel, kivéve, amikor az 1 hónap alatti csecsemő, az újszülött lázas.

Mi ennek az oka?

Ebben az életkorban részben az immunrendszer éretlensége, részben a szülés során elszenvedett lehetséges bakteriális infekciók miatt a láz hátterében sokszor áll komoly fertőzés, mely azonnali antibiotikumkezelés nélkül gyorsan súlyos állapothoz vezethet. A fertőzés érintheti az egész szervezetet, lokalizálódhat a vesékre vagy a központi idegrendszerre; illetve mindez akár egyszerre is fennállhat. Ezeknek a babáknak az első láz megjelenése után már akár néhány óra leforgása alatt is jelentősen romolhat az állapota, így létfontosságú, hogy mielőbb sor kerüljön orvosi ellátásukra. Különösen igaz ez azoknál a csecsemőknél, akiknél születésük során már esetleg volt valamilyen szövődmény, illetve koraszülötten érkeztek a világra. Rizikófaktornak számít a hazánkban kötelezően szűrt B csoportú Streptococcus-fertőzés az édesanyáknál.

Lehetnek más tünetek is?

Természetesen nem csak a láz vezethet rá bennünket arra, hogy a babával valami baj van. Jellemzően ezeknek a csecsemőknek rossz lesz az étvágyuk, nem annyit, vagy olyan gyakran szopnak, mint máskor, vagy esetleg sokkal többet alszanak, mint az megszokott. Az is előfordulhat, hogy az egyébként sárga újszülött sárgasága kifejezettebbé válik. Feltűnhet emellett, hogy a normálisan szintben lévő kutacs elődomborodik, esetleg pulzálni kezd, ami egy kezdődő agyhártyagyulladás jele is lehet.

Mik a lehetséges kórokozók?

Szerencsére még ebben az életkorban is többségben van azon gyermekek száma, akiknél a láz hátterében csak valamilyen banális vírusfertőzést találunk, melyet a szervezet minden gond nélkül le tud küzdeni. Körülbelül a csecsemők egyharmadánál azonban valamilyen baktérium kerül kimutatásra, melyek közül leggyakoribbak a már említett B csoportú Streptococcus, illetve az Escherichia coli nevű bélbaktérium. A régen sokat emlegetett, rettegett Listeria szerencsére már alig fordul elő hazánkban.

Mi történik a babákkal a kórházban?

Kórházunkban a sürgősségi osztályon történik meg a gyermek vizsgálata, és állapottól függően kerülnek további ellátásra. Tekintettel arra, hogy ez a tünet egy igen súlyos állapotot jelezhet előre, mindig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az ilyen csecsemők vizsgálata gyorsan, akár perceken belül megtörténjen.

Minden esetben sor kerül vénabiztosításra, vér- és vizeletvételre, valamint már ekkor elkezdik a széles spektrumú antibiotikumterápiát. Függően a gyermek állapotától, lumbálpunkciót – mely gerincvelő-folyadék mintavételét jelenti – ezt megelőzően vagy ezután végzünk. A babák további ellátása ezt követően osztályos körülmények között zajlik, ahol a vizsgálati eredményektől függően kezelik tovább a gyermeket. Mindenképpen számítani kell néhány napos kivizsgálásra, mert ahhoz, hogy biztonsággal kizárható legyen, hogy komoly fertőzés nem áll fenn a gyermeknél, néhány napos szoros megfigyelés szükséges. Természetesen addig, amíg meg nem bizonyosodik az ellenkezője, az újszülött folyamatos vénás antibiotikumkezelésben részesül.

Mit tehetünk szülőként?

Azonnal jelentkezzünk a sürgősségi osztályon, amint lázat észlelünk az 1 hónap alatti csecsemőnknél!

Ebben az esetben a háziorvosi megjelenés csak feleslegesen hosszabbítja azt az időt, amíg a gyermek a kórházba ér, mely minden esetben létfontosságú. Sokat segíthet a vizsgálóorvosnak, ha rendelkezésre áll az újszülött és az édesanya szülészeti zárójelentése, így ezeket a dokumentumokat mindig hozzuk magunkkal!

Ne feledjük tehát, hogy az újszülöttkorban észlelt láz egy rendkívül súlyos betegség kezdő tünete lehet, így ne késlekedjünk gyermekünk orvosi vizsgálatával! Az idő ebben az esetben életet menthet!

Dr. Zsigmond Borbála

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!