Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Amikor a láz valóban sürgősségi kórkép

kis baba

1 hónap alatt csecsemők fertőzései

A sürgősségi osztályon megforduló gyermekek jelentős százaléka láz miatt érkezik kórházunkba. Kevés olyan szituáció van, amikor ez valóban sürgősségi ellátást igényel, azonban az újszülöttek esetében ez mindig igaz.

Mi ennek az oka?

Ebben az életkorban részben az immunrendszer éretlensége, részben a szülés során elszenvedett lehetséges bakteriális infekciók miatt a láz hátterében sokszor áll komoly fertőzés, mely azonnali antibiotikum kezelés nélkül gyorsan súlyos állapothoz vezethet. A fertőzés érintheti az egész szervezetet, lokalizálódhat a vesékre, vagy a központi idegrendszerre; illetve mindez akár egyszerre is fennállhat. Ezeknek a babáknak az első láz megjelenése után akár néhány óra alatt is jelentősen romolhat az állapota, így létfontosságú, hogy mielőbb orvosi ellátásra kerüljenek. Különösen igaz ez azoknál a csecsemőknél, akiknek születése során már esetleg volt valamilyen szövődmény, illetve koraszülötten érkeztek a világra. Rizikófaktornak számít a hazánkban kötelezően szűrt B-csoportú Streptococcus fertőzés a édesanyáknál.

Lehetnek más tünetek is?

Természetesen nem csak a láz vezethet rá bennünket arra, hogy a babával valami baj van. Jellemzően ezeknek a csecsemőknek rossz lesz az étvágyuk, nem annyit, vagy olyan gyakran szopnak mint máskor, vagy esetleg sokkal többet alszanak, mint az megszokott. Az is előfordulhat, hogy az egyébként sárga újszülött sárgasága kifejezettebbé válik. Feltűnhet emellett, hogy a normálisan szintben lévő kutacs, elődomborodik, esetleg pulzálni kezd, ami egy kezdődő agyhártyagyulladás jele is lehet.

Mik a lehetséges kórokozók?

Szerencsére még ebben az életkorban is többségben van azon gyermekek száma, akiknél a láz hátterében csak valamilyen banális vírus fertőzést találunk, melyet a szervezet minden gond nélkül le tud küzdeni. Körülbelül a csecsemők egy harmadánál azonban valamilyen baktérium kerül kimutatásra, melyek közül leggyakoribbak a már említett B-csoportú Streptococcus, illetve az Escherichia Coli nevű bélbaktérium. A régen sokat emlegetett, rettegett Listeria szerencsére már alig fordul elő hazánkban.

Mi történik a babákkal a kórházban?

Kórházunkban a sürgősségi osztályon történik meg a gyermek vizsgálata, és állapottól függően további ellátása. Tekintettel arra, hogy ez a tünet egy igen súlyos állapotot jelezhet előre, mindig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az ilyen csecsemők gyorsan, akár perceken belül vizsgálatra kerüljenek. Minden esetben sor kerül véna biztosításra, vér- és vizeletvételre valamint már ekkor elkezdik a széles spektrumú antibiotikum terápiát. Függően a gyermek állapotától lumbál punkciót – mely gerincvelő folyadék mintavételét jelenti – ezt megelőzően vagy ezután végzünk.

A babák további ellátása ezt követően osztályos körülmények között zajlik, ahol a vizsgálati eredményektől függően kezelik tovább a gyermeket. Mindenképpen számítani kell néhány napos kivizsgálásra, mert ahhoz, hogy biztonsággal kizárható legyen, hogy komoly fertőzés nem áll fenn a gyermeknél néhány napos szoros megfigyelés szükséges. Természetesen addig, amíg meg nem bizonyosodik az ellenkezője az újszülött folyamatos vénás antibiotikum kezelésben részesül.

Mit tehetünk szülőként?

Azonnal jelentkezzünk a sürgősségi osztályon, amint lázat észlelünk az 1 hónap alatti csecsemőnknél!
Ebben az esetben a háziorvosi megjelenés, csak feleslegesen hosszabbítja azt az időt, amíg a gyermek a kórházba ér, mely minden esetben létfontosságú. Sokat segíthet a vizsgáló orvosnak, ha rendelkezésre áll az újszülött és édesanya szülészeti zárójelentése, így ezeket a dokumentumokat mindig hozzuk magunkkal!

Ne feledjük tehát, hogy az újszülöttkorban észlelt láz egy rendkívül súlyos betegség kezdő tünete lehet, így ne késlekedjünk gyermekünk orvosi vizsgálatával! Az idő ebben az esetben életet menthet!

Dr. Zsigmond Borbála

 

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 12 Szavazatok átlaga: 3.8Close
Read more:
masszázs
Tapasztalataim a gyermekkorban alkalmazott masszázs pozitív hatásáról

A masszázs eredendően az idős korosztályban ismertebb kezelési módszer. Főleg reumás betegségekben. Azonban egyre gyakrabban alkalmazzák gyermekkorban a...

ganglion
Ganglion (csuklón és kézen előforduló gömbszerű duzzanat) előfordulása és kezelése gyermekkorban

Az elváltozásnak a köznyelvben nincs megfelelője, csak leírni lehet. A ganglion szóval általában a csukló izületből kiinduló duzzanatot,...

Close