Kutacs – mit érdemes tudni róla?

kutacs

A koponyát alkotó csontokat varratok kötik össze. A koponyacsontok által határolt csontmentes szögletek a kutacsok.

Újszülöttkorban 6 ilyen területet találunk a koponyán. A hátsó kiskutacs egy nagyon pici rés, mely van, hogy már közvetlenül születés után sem, vagy csak nagyon nehezen tapintható. Az oldalsó kutacsok is hamar záródnak.

A mindenki által ismert nagykutacs a fejtetőn található, rombusz alakú, rugalmas, puha tapintatú rés, melyet 4 koponyacsont határol. Kezdetben akár 3×3 cm is lehet az átmérője. Mérete az idő előrehaladtával fokozatosan szűkül, leggyakrabban másfél éves korban záródik. A záródás időpontjában jelentős eltérések lehetnek az egyes gyerekek között. Amikor a kutacs már nem tapintható, akkor mondják a köznyelvben, hogy „benőtt a feje lágya”.

A szülés során a kutacs megkönnyíti a fej áthaladását a szülőcsatornán azzal, hogy teret ad a koponyacsontok rugalmas mozgásának. Az első években a gyermekek jelentős koponya- és agynövekedéséhez is szükséges a kutacsok rugalmassága.

A közhiedelemmel ellentétben a kutacs közel sem olyan „veszélyes terület” a csecsemők fején, mint azt a legtöbben gondolják.

Az agyállományt a kutacs területén egy igen vastag hártya védi, melyet nyugodtan megtapinthatunk, megsimogathatunk. Azért is fontos ezt tudni, mert sok szülő fél, ha ehhez a területhez kell érni. A baba fejbőrének tisztán tartása érdekében elengedhetetlen, hogy határozottan nyúljunk hozzá és tudjuk, hogy ezzel nem teszünk kárt a baba fejében.

Például a fejbőrön – leggyakrabban a kutacs területén – megjelenő koszmó esetén finoman masszírozzuk be az olajat a bőrbe, megelőzésképpen pedig a bőr vérbőségének fokozása érdekében a puha babakefék helyett használhatunk erősebb sörtéjű hajkefét.

Természetesen az erős nyomkodástól és az esetleges durva behatástól védjük a területet, de ha egy másik kisgyerek meg akarja simogatni kisbabánk fejét, nem kell aggódnunk, hogy megsérülhet.

A kutacs állapota jelentős információkról is szolgálhat mind a szülők, mind az orvosok részére.

Leggyakrabban a kutacs egy szintben tapintható a határoló koponyacsontokkal, de előfordulhat ettől eltérő állapot is.

Lehet a kutacs beesett/besüppedt. A besüppedt kutacs nem minden esetben kóros állapot, de leggyakrabban a folyadékhiány jeleként észleljük. Jó folyadékellátottság esetén alkati jellemző lehet a kizárólagos anyatejes táplálásban részesülő csecsemőknél, amennyiben van megfelelő mennyiségű vizeletes pelenka, hatékony a szopás, a baba élénk.

A domborodó kutacs enyhe formában erőteljes síráskor normális jelenségként értékelhető, de ha ingerlékenység, „fejhangú” (nem a megszokott) sírás, vagy elesett állapot esetén észleljük, akkor az agynyomás-fokozódás jele is lehet. Ilyen esetben mielőbbi orvosi vizsgálat szükséges.

A kutacs lüktetése, pulzálása normális jelenség az alatta futó erek miatt.

newborn fontanelle

A kutacs méretében is igen egyedi eltérések lehetnek.

Ha a kutacs feltűnően túl nagy („tátongó nagykutacs”) vagy a csecsemő életkorához képest túl kicsi, még akkor sem kell rögtön kóros állapotra gondolnunk, de folyamatos orvosi/védőnői követés szükséges.

A „túl nagy” kutacs csontosodási zavarra, D-vitamin-hiányra vagy egyéb eltérésre is utalhat, de ha normál ütemben halad a záródás, nem igényel további vizsgálatokat.

A „túl szűk” kutacs a normál ütemű fejkörfogat-növekedés mellett nem jelent problémát.

Diagnosztikai szempontból a kutacsnak fontos szerepe van, ugyanis koponyaultrahang-vizsgálat során rajta keresztül tudunk betekinteni a koponyaűrbe. A vizsgálat fájdalommentes, egy kis kellemetlenséget a vizsgálathoz használatos zselé kissé hűvösebb hőmérséklete okozhat a babának.

Dr. Márton Györgyi

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!