Altatás és intenzív osztályos ellátás a koronavírusjárvány árnyékában

altatás és koronavírusjárvány

Altatás koronavírusjárvány idején

Intézetünkben az altatásban történő halaszthatatlan beavatkozások és vizsgálatok kissé megváltozott feltételekkel ugyan, de folyamatosan zajlanak.

Evvel kapcsolatban szeretnénk minél kiterjedtebb tájékoztatást adni.

A halaszthatatlan, de nem azonnali bevatkozást igénylő esetekben előzetes aneszteziológiai konzultációt biztosítunk telemedicinális rendszerben. Az Aneszteziológiai szakambulancián a központi számot (06-1-459-91-00) követően a 1360-as melléken tudnak elérni minket hétköznap 8.30 és 14.30 között. Szakasszisztens kolléganőnk felveszi a gyermek adatait, melyet követően altatóorvos kollégánk visszahívja Önöket. Amennyiben a telefonon történt megbeszélés alapján felmerül a személyes vizsgálat szükségessége, abban az esetben időpontot egyeztetünk ambulanciánkra.

A telefonos konzultációt követően a gyermekeket a beavatkozás/vizsgálat napjának reggelén, az őket altató kolléga vizsgálja meg.

Az altatáshoz szükséges éhezés és szomjazás idejét előre egyeztetjük, de fontosnak tartjuk tájékoztatni a szülőket, hogy szilárd táplálékot 6 órával, anyatejet 4 órával, tiszta folyadékot (tea, víz) 1 órával az altatást megelőzően fogyaszthatnak a gyermekek. Az altatás az aeroszolképződés és így a vírusátvitel fokozott kockázatával jár együtt, így a választott időpontban történő anesztéziát megelőzően SARS CoV2 PCR vizsgálat elvégzése szükséges, melyet a kezelőorvos beutalásával Intézetünkben végeznek el.

A sürgős, azonnali beavatkozást igénylő esetek ellátása is folyamatos,

SARS CoV2 antigén gyorsteszt elvégzését követően minden altatást igénylő beavatkozás vagy vizsgálat megtörténik, függetlenül a teszt eredményétől. Intézetünkben, mint kijelölt gyermekkori COVID ellátó központban minden beteget fogadunk, akik ellátása halasztást nem tűrő, sürgős beavatkozást tesz szükségessé, függetlenül a koronavírussal való esetleges fertőzöttségtől.

Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy a fentiek az éppen koronavírusfertőzött gyermekekre is vonatkoznak.

Ha koronavírus pozitív gyermeket altatunk vagy a sürgősség miatt PCR vizsgálat eredménye még nem áll rendelkezésre az altatásig, az elaltatás és ébresztés ideje alatt fokozott az ellátók megfertőződésének veszélye, ezért ilyenkor megfelelő védőfelszereléseket kell viselnünk és szigorított higiéniés szabályok sorát kell betartanunk, az ebből fakadó esetleges megnövekedett ellátási idő miatt szíves türelmüket kérjük.

altatás covid idején

Az intenzív osztályunk működése is megváltozott a körülmények hatására, három különböző részre tagoltuk osztályunkat, evvel segítve a vírus terjedése elleni védekezést.

A megfelelő elkülönítés biztosítja betegeink, a hozzátartozók és kollégáink biztonságát, megelőzve a vírus átadását. A bizonyítottan SARS CoV2 negatív gyermekek esetén a látogatási rend nem változott, a fokozott kézhigiéné mellett folyamatos maszkviselést kérünk a szülőktől.

Azon gyermekek, akiknél a koronavírusfertőzést nem tudtuk még kizárni, egy elkülönített kórteremben kerülnek elhelyezésre. A bent tartózkodó szülőket arra kérjük, hogy a lehető legkevesebbszer hagyják el ezt a kórtermet, csak a legszükségesebb tárgyakat hozzák be gyermeküknek.

ITO ajtaja

Az igazolt koronavírus fertőzött betegeinket is tudják látogatni, őket az Intenzív Osztályon erre a célra elkülönített folyosórészen, elkülönített kórtermekben helyezzük el. Arra kérjük a látogatókat, hogy a gyermekek mellől csak akkor jöjjenek ki mikor az osztályt elhagyják, mivel a fertőzött területről a vírus transzportja így minimalizálható. Természetesen, ha a gyermek állapota megengedi, a kapcsolattartáshoz fontos telefon és tablet behozatala megengedett. A gyermekhez behozott tárgyakat csak felületfertőtlenítés után, ruhát becsomagolva lehet kivinni, melynek utána megfelelő kezelése szükséges. Ha lehet mindenből egyszer használatos, eldobható dolgokat hozzanak be.

Osztályunk telefonszáma 061- 459-9106, betegekről felvilágosítást a gyermekek szüleinek illetve törvényes képviselőinek adunk.

Természetesen az intenzív osztályra is vonatkozik a Intézet teljes területén kötelező maszkviselési rend.
Köszönjük megértésüket, hogy a lehető legbiztonságosabb ellátást tudjuk nyújtani gyermekeiknek.

Dr. Márai Katalin, Dr. Maráczi Veronika

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!