Gyermekkori koronavírus fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladás (MIS-C) az intenzív osztályon

MISC- többszervi gyulladás

Az új típusú koronavírus világjárvány során a csecsemő- és gyermekkori megbetegedések előfordulása nagyon ritka.

2020 tavaszán először Olaszországból, majd Nagy-Britanniából érkeztek hírek gyermekek körében kialakult, több szervet érintő, súlyos gyulladásos állapot kialakulásáról, melyek esetében a SARS-CoV-2 (új típusú koronavírus) szerepe merült fel.

A jelenlegi álláspont szerint 0-21 éves kor között jelentkezhet a megbetegedés. Miután ez a betegség még csak rövid ideje ismert, ezért ez folyamatosan változik. Jelenlegi ismereteink szerint leggyakrabban a tizenéves korosztályt érinti, de fiatalabb életkorban is előfordult már.

Intézetünkben az első ilyen esetet 2020 októberében, a hazai koronavírus járvány második hullámának kezdetét követő hónapban fedeztük fel, azóta számos esetben diagnosztizáltuk a MIS-C (multisystem inflammarory syndrome in chlidren – többszervi gyulladás gyerekekben) kórképet.

Mivel egy nagyon új, kevesek által ismert betegségről van szó, fontosnak tartjuk, hogy tapasztalatainkat minél szélesebb körben ismertessük.

A kórházunkba érkezett betegek életkora megfelel a nemzetközileg leírt eseteknek, jelenleg 8-14 éves kor közötti gyerekeknél diagnosztizáltuk.

A tünetek igen szerteágazóak lehetnek, azonban leggyakrabban az alábbi panaszok jelentkeznek: több napig tartó lázas állapot, hasi fájdalom, hasmenés, hányás, kifejezett gyengeség, kiütések, kötőhártyagyulladás, fejfájás. A gyerekek egy része a gasztroenterológiára kerül felvételre akut hasi panaszok miatt vagy véres hasmenés miatt, de a panaszok akár a féregnyúlvány gyulladás tüneteit is utánozhatják. Gyengeség, terhelés (futás, tornázás) közben jelentkező korai fáradás, szívdobogás érzés hátterében a szívizom gyulladása állhat, mely ritmuszavarokat is okozhat.

Nemcsak akkor kell erre gondolni a betegnél, ha bizonyított vagy feltételezett SARS-CoV-2 fertőzés zajlott le enyhe tünetekkel 2-4 héten belül, de gondolni kell erre, akkor is, ha a gyermeknél nem zajlott le koronavírus fertőzés tüneteit mutató betegség.

Bizonyos esetekben ezek a tünetek nem csak a fertőzés után 2-4 héttel, hanem az akut fertőzés alatt is jelentkezhetnek, de jelenlegi tudásunk alapján ez sokkal ritkább.

A korábban említett legkülönfélébb tünetek alapján látható, hogy a diagnózis felállítása nem könnyű, nagyon fontos a hasonló tünetekkel járó betegségektől elkülöníteni, az egyéb betegségeket kizárni.

A diagnózist laboreredmények és képalkotó vizsgálatok alapján állítjuk fel, melyhez a vérvételen kívül szükség lehet szívultrahang vizsgálatra, elektrokardiogrammra, mellkasröntgenre és hasi ultrahang vizsgálatra is. A tünetek súlyossága alapján CT és MRI vizsgálat, szemészeti vagy bőrgyógyászati vizsgálat szükségessége is felmerülhet.

MIS-C

A betegség súlyossága miatt az esetek egy részében a gyermekek intenzív osztályos kezelésre szorulnak, legtöbbször kifejezetten alacsony vérnyomás, a keringési rendszer elégtelen működése miatt, ilyenkor szív- és keringési rendszer gyógyszeres támogatása jön szóba. A tüdő érintettsége esetén előfordulhat súlyos légzési elégtelenség is, mely gépi lélegeztetést tehet szükségessé.

MIS-C
Intenzív osztályos kezelés MIC-C, többszervi gyulladás miatt

A betegség súlyosságától függően többféle kezelési mód is rendelkezésünkre áll, a gyógyszeres terápia mellett akár olyan komplex eljárások alkalmazása is, mint az ECMO, vagyis műtüdő kezelés. Nagyon súlyos esetben neurológiai eltérések úgy, mint görcsállapotok, agynyomás fokozódás is társulhat a kórképhez.

MIS-C (többszervi gyulladás) előfordulásakor szinte minden esetben bizonyítható a szív érintettsége, mely lehet a szívizomzat, vagy a koszorúerek károsodása, tünetként előfordulhatnak ritmuszavarok is, így a gyermekek az akut állapotból való felépülést követően is kardiológiai és gyermekgyógyászati követést igényelnek, mely sok esetben a kórházból való távozást követően ambuláns vizsgálatokon történik gyermekgyógyászok által.

A sokszervi elégtelenég kialakulásának lehetősége miatt a gyermekek multidiszciplináris kezelést igényelnek, melyhez a gyermekgyógyászati társszakmák együttműködő munkája szükséges. Országos Intézetként a hét minden napján 24 órában fogadjuk a beteg gyermekeket az említett betegséggel is (0-18 éves korig) az ország minden részéből.

Dr. Maráczi Veronika, Dr. Márai Katalin

Felhasznált irodalom:
Li Jiang*, Kun Tang*, Mike Levin, Omar Irfan, Shaun K Morris, Karen Wilson, Jonathan D Klein, Zulfiqar A Bhutta: COVID-19 and multisystem inflammatory syndrome in children and adolescents
Cynthia Magro, J.Justin Mulvey, David Berlin, Gerard Nuovo, Steven Salvatire, Joanna Harp, Amelia Baxter-Stoltzfus, and Jeffrey Laurence: Complement associated microvascular injury and thrombosis in the pathogenesis of severe COVID-19 infection: A report of five cases
Levin, F.Med.Sci., Ph.D.: Multisystem Inflammatory Syndrome in Children in the United States/ The new england journal of medicine/   
Michael J. Carter, Manu Shankar‐Hari, Shane M. Tibby: Paediatric Infammatory Multisystem Syndrome Temporally-Associated with SARS-CoV-2 Infection: An Overview

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!