A műtét fájni fog? A fájdalomcsillapítás (2.rész)

fájdalomcsillapításA fájdalomcsillapítás megtervezésekor az altatóorvosnak sok szempontot kell figyelembe venni: a műtétet illetve beavatkozást megelőzően is fennáll-e már fájdalom, milyen mértékű fájdalom valószínűsíthető a műtéti beavatkozás alapján és utána körülbelül milyen hosszan fog fennállni, mennyi idős a gyermek, mennyire együttműködő.

Fájdalomcsillapítás beavatkozások előtt:

A tervezett műtétek (pl. mandula-, sérv, kancsalság, stb. műtét) előtt jelentős fájdalommal nem kell számolnunk, az ekkor adott fájdalomcsillapítók a műtét alatti és után adott fájdalomcsillapítók hatását fokozzák.

Sürgősséggel végzett műtétek (pl. csonttörések, féregnyúlvány gyulladás, mandula körüli tályog) esetén sokkal gyakoribb már a beavatkozás előtt fennálló fájdalom, melynek csillapítására minél hamarabb törekszünk.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás történhet szájon át adott tabletta, szirup, csepp vagy ritkábban végbélkúp formájában. Amennyiben a műtét előtti időszakban vénás út biztosítása szükséges (branül szúrása) (pl. folyadékpótlás, antibiotikum adása, erős fájdalom fennállása miatt) fájdalomcsillapítás is történhet vénás gyógyszerbeadás útján. Emellett bizonyos esetekben (pl. erős fájdalommal járó végtag sérüléseknél) lehetőség van regionális technikákkal végzett érzéstelenítésre is, úgynevezett idegblokád szúrásokra, melyek során a fájdalomérzetet az idegek mellé adott érzéstelenítővel csillapítjuk. Ez megoldható egyszeri injekcióval, mellyel néhány órás hatást érhetünk el vagy kanül beültetése után folyamatos adagolással több napig tartó kezelés is biztosítható.

Fájdalomcsillapítás beavatkozások alatt:

Altatás során is alkalmazhatók a regionális technikák a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett. A fent említett idegblokádokon kívül, gerincközeli (spinalis és epiduralis) érzéstelenítés is lehetséges. Ilyenkor az elaltatást követően a műtét megkezdése előtt vagy a műtét befejezése után adunk be érzéstelenítőt a megfelelő területre. Amennyiben epiduralis vagy idegblokád katétert is behelyezünk, folyamatos gyógyszeradagolást tesz lehetővé. Ezek a technikák nem csak a műtét alatt, de utána is jelentősen hozzá tudnak járulni a fájdalomérzet csökkentéséhez.

Bizonyos műtétekhez ezek a technikák önmagukban, tehát altatás nélkül is elegendők lehetnek. Ezekben az esetekben az érzéstelenítő beadása éber állapotban történik. Megfelelő pszichés/ gyógyszeres előkészítéssel az érzéstelenítő beadásához szükséges szúrás sem jelent traumát gyermekkorban sem. Ilyenkor is teljes fájdalommentességet biztosítunk a gyermeknek, de az izgalmakat, a pszichés terhelést is csökkentenünk kell: saját kívánsága szerint zenét hallgathat, beszélgethet, de ha szükségét érzi szendergését is tudjuk biztosítani.

Kórházunkban ezeknek az érzéstelenítő technikáknak széles skáláját alkalmazzuk. Az idegblokád technikákat elsősorban felső és alsó végtagi műtétekhez használjuk.

Spinális (gerincvelői) érzéstelenítés során a gerincvelőt körülvevő gerincfolyadékba (liquor) bejuttatott helyi érzéstelenítővel a köldök alatti területeken néhány órán keresztül érzéstelenséget tudunk elérni.
Epiduralis érzéstelenítés esetén a gerinccsatornába egy kanült (műanyag csövet) helyezünk, ezen keresztül adagoljuk a fájdalomcsillapítót, mely a fájdalomérzetet továbbító idegek működését lelassítja/kikapcsolja, néhány napig használható. Mind alsó végtagi, hasi, mind mellkasi műtétek során alkalmazható hatékony fájdalomcsillapító módszer.
Caudalis érzéstelenítés során a gerinccsatorna legalsó szakaszába adott érzéstelenítő segíti a köldök alatti műtétek kiegészítő fájdalomcsillapítását.

Műtétek utáni fájdalomcsillapítás célja a komfortosság biztosítása.

Amellett, hogy a gyermekek közérzete jó, elősegíti a műtétek utáni korai mobilizációt (mozgást, ágyból való felkelést, mielőbbi táplálást). Fontos, hogy a fájdalom ne akadályozza meg őket a köhögésben, mély sóhajtásban, mert ilyenkor a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata megnő. Tehát a fájdalom csillapítása tulajdonképpen rövidebb kórházi tartózkodást, korábbi hazatérést is biztosít.

A műtétek utáni fájdalomcsillapításra a korábban említett technikák kombinációja áll rendelkezésünkre.

A műtéti osztályokon illetve az intenzív osztályon a fájdalomcsillapítók széles skáláját adhatjuk intravénásan (egyszeri gyógyszer vagy infúzió), szájon át (szirup, csepp, tabletta), kúp formájában, illetve a korábban említett epiduralis vagy idegblokád katétereken keresztül a fájdalom mértékétől függően folyamatosan vagy rendszeres időközönként adva.

Nagyobb, fájdalmas műtéteket követően lehetőség van PCA (patient controlled analgesia) alkalmazására, mely során egy fájdalomcsillapító pumpából a nagyobb gyerekek saját maguk tudják irányítani a szükségletüknek megfelelő fájdalomcsillapító mennyiséget.

A műtéti osztályokon a nővérek és ápolók rendszeres időközönként értékelik a fájdalomcsillapítás hatékonyságát.

Ez azért is nagyon fontos, mert ha az előre megtervezett fájdalomcsillapítás a kezelés során bármikor elégtelenné válik, akkor módosítanunk kell azt a gyerekek egyéni igényeire szabva.

A fájdalomcsillapítást szükség szerint otthon is kell folytatni, de mindig vigyázzunk, hogy az egyszerre beadható mennyiséget ne haladjuk meg és két fájdalomcsillapító között a megfelelő időt várjuk ki! Hatékony fájdalomcsillapítók széles köre érhető el gyógyszertárakban. Figyeljünk arra is, hogy ugyanazzal a hatóanyaggal többféle néven vásárolhatók meg a gyógyszerek. Megfelelő körültekintéssel, odafigyeléssel a fájdalomcsillapítók használata biztonságos és fontos kiegészítője a gyógyulásnak.

Dr. Koncz Ilona, Dr. Márai Katalin                                                                         Előző rész>>>>>

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!