Mozgás- és táncterápia gyermekeknek és szüleiknek

Mozgás- és táncterápia

„Táncolj velem, apu, anyu!”

A tánc és a mozgás remekül oldja a feszültséget gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.

A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia olyan önismereti és terápiás módszer, amely egyszerre figyel az egyén testi-lelki dinamikájára, változásaira és a csoportban megszülető érzések alakulására és összefüggéseire (a csoportdinamikára).

Mozgás- és táncterápiaA testélményekben rögzült történéseket, szorongásokat, vágyakat olykor nehéz a szavak útján elérni.

A mozgás- és táncterápia az érzékelés és a mozgás eszközeivel hozzáférhetővé teszi és korrigálja ezeket az elemi testélményeket. A kreatív folyamatban való részvételnek köszönhetően érzelmi és szociális fejlődés érhető el.

Közel 10 éve tartunk gyermek részére táncterápiás foglalkozásokat („Tündértánc” fantázia néven), ahol a heti rendszerességű gyermekcsoportokba havonta beiktatunk egy-egy közös szülő-gyermek alkalmat. Néhány éven keresztül pedig intenzív szülő-gyerek kapcsolatterápiás csoportokat („Melléd állok” fantázianéven) vezettünk.

Mozgás- és táncterápia Egy-egy csoportban egyszerre 7-9 gyermek – és a „szülős alkalmakon” valamelyik szülője – vesz részt. Tartunk táncterápiát óvódás valamint kisiskolás gyermek számára egyaránt. Egy alkalom általában 60-90 perces. Probléma szempontjából vegyes az összetétel, különböző típusú és súlyosságú nehézségekkel kerülhetnek a gyermekek a csoportba, az alkalmazkodási, beilleszkedési, magatartási és emocionális zavarok szinte minden megjelenési formájával találkozunk, de a „Tündértáncon” személyiségfejlesztő céllal lelkileg kiegyensúlyozott gyermekek is részt vehetnek.

A gyermekek pszichés állapota szorosan összefügg a szülő-gyermek kapcsolat minőségével,

ezért nagyon hatékonynak találjuk, ha a szülőket – a rendszeres konzultációkon túl – aktívan bevonjuk a mozgás- és táncterápiába, tehát szülő és gyermeke közösen vehetnek részt a folyamatban. A csoportok során együtt játszanak, nevetnek, táncolnak, az érintés és a mozgás nyelvén „beszélgethetnek” egymással. Ez hozzásegíti az anyát és/vagy az apát, hogy egy még biztonságosabb lelki bázist tudjon háttérként teremteni gyermeke pszichés fejlődéséhez. Ezáltal a gyógyulás gyorsabb és tartósabb lesz, sok esetben a későbbi életkorban kialakuló problémák elkerülhetővé válnak.

A szülő-gyerek kapcsolatépítő táncterápia során, a közösen átélt élmények egy olyan különleges, minőségi időnek számítanak, ahol a hétköznapi rutinokból kilépve, csak egymásra figyelve, semmi vagy senki (pl. testvér, házimunka, házastárs…) sem tereli el a figyelmüket.

Mozgás- és táncterápiaÍgy lehetőségük van egymásra hangolódni, és új kapcsolódási módokat kipróbálni. Egy-egy alkalom a közös feltöltekezés mellett lehetőséget teremt arra, hogy erősödjön a bizalmuk egymásban és magukban is, továbbá sokszor a szülők gyermeküknek új oldalát fedezik fel, így sokkal árnyaltabb képet alakíthatnak ki gyermekükről.

Tapasztalataink alapján a gyermekek és szüleik nagy örömmel és lelkesedéssel vesznek részt az alkalmakon, és a hétköznapi életükbe is át tud szivárogni ez a minőség, így gördülékenyebbé, harmonikusabbá válhatnak a „szürke hétköznapok”.

Egy kislány így fogalmazta meg élményeit: „A Tündértánc megfényesíti a hetemet”.
Jelenleg „Melléd állok” csoport nem indult, „Tündértáncot” pedig a MOM Kulturális Központban tartunk. További információ a www.gyermektancterapia.hu weboldalon olvasható.
Vetier Anna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!