Ellenség az élelmiszerekben

transz-zsírok

Az étkezési szakértők új ellenséget találtak az élelmiszerekben, és az Egyesült Államokban kampányt indítottak, hogy száműzzék azt ételekből. Az új ellenség neve „transz-zsír”.

Bár a legtöbb ember valószínűleg soha nem hallott róla, egészen biztosan mindenki evett már ilyet. Kis mennyiségben minden húsban és tejtermékben előfordul, de legnagyobb mennyiségben olyan növényi zsírokat tartalmazó élelmiszerekben van, amelyeket hidrogénnel kezelnek, hogy tartósak, megfelelő konzisztenciájúak legyenek. Ide tartoznak például egyes gyors ételek, vagy a szilárd margarinok is. Ezeket a zsírokat az ipar szívesen használja, mert tartósak és sokféleképpen felhasználhatók.

De a táplálkozási szakértők azt állítják, hogy ezek a zsírok drámai hatással vannak az egészségünkre.

Míg a telített zsírok megemelik mind a „rossz” (LDL), mind a „jó” (HDL) koleszterint, addig a transz-zsírok csak az LDL szintet emelik, anélkül, hogy befolyásolnák a HDL-koleszterin szintjét. A szívbetegségek kialakulásának pedig a legnagyobb kockázati faktora a magas LDL és az alacsony HDL szint.

A táplálkozási útmutatók régóta javasolják, hogy csökkentsük a telített zsírok fogyasztását (ilyeneket tartalmaznak az állati zsírok, húsok és tejtermékek), és növeljük a telítetlen zsírok, olajok fogyasztását (olajos magvak), de eddig a transz-zsírokról nem esett szó, mert élettani hatásuk nem volt világos.

Azonban a legújabb kutatási eredmények rávilágítottak ezeknek a zsíroknak a káros hatásaira.

Olyannyira, hogy 2002-ben egy amerikai szakértő bizottság, amelyet azzal bíztak meg, hogy táplálkozási ajánlásokat tegyen, azt állapította, meg, hogy nincs olyan alacsony transz-zsír szint, amelyiket biztonságosnak lehet mondani.

Amerikában alakult egy csoport, amelyik azt tűzte ki céljául, hogy felhívja a figyelmet ennek a tápanyagnak a veszélyeire, rávegye az élelmiszeripari cégeket, hogy olyan technológiákat dolgozzanak ki, amelyekkel kiiktathatják a transz-zsírokat a termékeikből és a transz-zsírokat tartalmazó élelmiszerek bojkottjára szólítsa fel a fogyasztókat. Hosszútávú terveik közt szerepel még, hogy felszólítsák az amerikai FDA-t (az USA-ban az élelmiszereket és a gyógyszereket engedélyező hatóság), hogy tiltsa be a részlegesen hidrogénezett növényi olajok felhasználását.

Néhány országban és néhány vállalatnál már tettek lépéseket a transz-zsírok visszaszorításáért. Így például Dániában meghatározták azt a mennyiséget, amennyit egy étel legfeljebb tartalmazhat. 2006-tól az USA-ban kötelezik a cégeket, hogy jelöljék termékeiken, hogy az mennyi transz-zsírt tartalmaz, hogy a fogyasztó eldönthesse, mit vegyen.

Valószínű, hogy soha nem fogunk transz-zsírmentes világban élni, de a cél az, hogy minimálisra csökkentsük fogyasztását.

Prof. Dr. Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!