Nyári veszélyek – az ételfertőzés, és ételmérgezés

ételmérgezés, ételfertőzés

Itt a nyár, és a meleg idő

Szívesebben és többször mozdulunk ki otthonról, a nyári időszak a szabadtéri programok, strandolások ideje is. Ezzel együtt jár, hogy szívesen vásárolunk utcai árusoktól fagylaltot, gyrost, lángost, hamburgert.

Sajnos a nagy melegben a kórokozók is könnyebben szaporodnak, különösen ilyenkor nagy a veszélye a gyomor-bélrendszeri megbetegedések kialakulásának.

A kerti sütés-főzés, grillezés nagyon népszerű a nyári időszakban, de az el nem fogyasztott ételek tárolására is mindig figyeljünk oda!
A bográcsban, szabad tűzön elkészített ételeket, ha nem fogyasztjuk el azonnal, ne hagyjuk órákig a napon.
A megmaradt ételt szedjük át külön edénybe, majd hideg vízbe állítva hűtsük le, és miután kihűlt, tegyük el a hűtőszekrénybe.
Az elkészített ételeket ismételt fogyasztáskor alaposan át kell forrósítani, vagy át kell forralni. Ennek oka, hogy lassan hűlő ételben az esetlegesen bekerült kórokozók elszaporodhatnak, és nagy mennyiségben betegséget okoznak.

A majonézes salátákat, könnyen romló ételeket, szendvicseket ne tegyük a tűző napra, csak közvetlen fogyasztás előtt vigyük ki, addig tároljuk azokat hűtve.
A maradék ételeket külön, zárható dobozokban tároljuk, és 24 órán belül fogyasszuk el.

A szabadban, a terített asztalra került ételek csábítják a legyeket, darazsakat.
Az ételeket letakarással védjük, mert a légy, de a darázs is számtalan kórokozót hordoz a testén, és a lábain, melyek az élelmiszert befertőzik, és ezáltal megbetegedéseket okozhatnak.

Sajnos minden igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy megbetegszünk.

A köznyelv a gyomor-bélrendszeri betegségeket gyomorrontásnak nevezi, de ez valójában ételfertőzést, és ételmérgezést jelent.

A kettő közötti különbség, hogy ételfertőzést az élelmiszerben elszaporodó kórokozók, míg az ételmérgezést a baktériumok által termelt méreg, úgynevezett toxin okozza.

Az ételfertőzés, ételmérgezés kialakulhat egyedi esetként, de érinthet több embert is.

Ha több személy egyszerre fogyasztott el azonos ételt, vagy italt, és egy időben, hasonló tünetekkel betegszik meg, akkor mondhatjuk, hogy tömeges ételfertőzés, vagy ételmérgezés alakult ki.

Az ételfertőzések, ételmérgezésekért leggyakrabban a baktériumok, és a vírusok felelősek.

tojásokA baktériumok könnyen elszaporodhatnak a tojást tartalmazó ételekben, tejszínes krémekben, fagylaltokban is, mert ezekhez az ételekhez használt alapanyagok a baktériumoknak jó táptalajt jelentenek.

Ezért lényeges, hogy tojást, tejtermékeket tartalmazó ételeket tiszta kézzel, tiszta eszközökkel készítsük el, és a konyha tisztaságára is figyeljünk.
Az elkészítés után a készételeket hűtve tároljuk.

A kellő ideig végzett főzés, sütés az ételbe került baktériumokat elpusztítja.

Ha a hőkezelés elmarad, vagy nem elég alapos, akkor a baktériumok életben maradnak, és langyos ételben elszaporodhatnak.
Bekerülhetnek a kórokozók utólag is az ételbe, például szennyezett kézzel, eszközökkel.

A gombát tartalmazó, tejföllel, tojással készült ételek könnyen romlanak, ételfertőzés szempontjából különösen veszélyesek, ezeket csak az elkészítés napján ajánlott fogyasztani.

Figyeljünk arra is, ha egy élelmiszer érzékszervi tulajdonságai megváltoznak – például színe, állaga, szaga eltér az általunk megszokottól.

A tej savanyú, rossz szagú lehet, a kenyér megpenészedhet, a zöldségek, és gyümölcsfélék pedig – nagy víztartalmuknak köszönhetően – gyorsan romlanak, rothadásnak indulnak,vagy penészfoltosak lehetnek.

Ne kísérletezzünk a romlott, penészfoltos részek eltávolításával!
Ha a fenti jelekből arra gyanakszunk, hogy élelmiszer megromlott, akkor inkább dobjuk ki, és ne fogyasszuk el. Ezzel is csökkenthetjük az ételmérgezés, vagy fertőzés lehetőségét.

A gyomorrontás tünetei

grillezésJelentkezhetnek enyhébb, és súlyosabb tünetekkel is, attól függően, hogy milyen kórokozó (vírus, baktérium) okozta a betegséget.
A tünetek különbözőek lehetnek: függ a megbetegedést kiváltó kórokozó fajtájától, számától, és a szervezet védekező rendszerének állapotától is.

Gyomorrontásnál a leggyakoribb tünet az émelygés, hányás, hasmenés, de esetenként láz, gyengeség, rossz közérzet is jelentkezhet.

A heves hányás, hasmenés veszélyes lehet – főleg csecsemők, és kisgyermekek esetében – mert a nagymértékű folyadékveszteség a szervezet kiszáradásához vezethet.

A kórokozó okozta gyomorrontás, főleg ha enyhe, gyomortáji fájdalommal jár, és nem kíséri hányás, hasmenés sem, könnyen összetéveszthető a gyomor túlterhelése miatt kialakult tünetekkel.

Előfordul, hogy a betegséget csak görcsös hasi fájdalom, és napokig tartó hasmenés jellemzi, hányinger, hányás nem.
Azonban ilyenkor is kiszáradhat a szervezet a folyadékveszteség miatt.

Az ételfertőzés, ételmérgezés megelőzése

Ha a konyha általános tisztasága, a főzéshez használt eszközök és a hűtőszekrény tisztán tartása, az élelmiszerek – földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok, készételek, elkülönített tárolása mind fontos annak érdekében, hogy az ételfertőzést-ételmérgezést megelőzzük.

Ugyanígy nagyon lényeges WC használat után, és az ételkészítés előtt az alapos kézmosás.

Ha már megtörtént a baj, és megbetegedett egy családtag, igyekezzünk megelőzni, hogy más ne betegedjen meg.
A kórokozók hányás, hasmenés során szóródnak a környezetünkben, így újabb fertőzést okozhatnak.
A beteg szennyezett ágyneműjét, ruháját mossuk külön, – fehér textília esetén használhatunk HYPO-t, – vagy magas hőfokon mossuk.
A fürdőszobában a felületeket, WC-t, a kilincseket, WC-lehúzót töröljük át fertőtlenítő hatású törlőkendővel, akár naponta többször is.

Sipos Tamásné

A cikk megosztását külön köszönjük!  😉

Fotó:
pixabay.com/CC0 Creative Commons
pixabay.com/Free-Photos

Felhasznált irodalom:
http://www.mindmegette.hu/tej-tojas-hus-tarolasa-melyik-elelmiszer-meddig-all-el-a-hutoben-50222/
http://www.50plusz.hu/services/betegseglexikon/view/Etelfertozes_etelmergezes?id=347
Horváth Gabriella Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar: Élelmezés-egészségtan

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!