Fejlődési rendellenességek a kézen

fejlődési rendellenességek kézen

Öröklött tényezők, vagy a terhesség alatt ért behatások, kóros körülmények miatt különböző fajta fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő a végtagokon.

.

.

.

.

.

.

hasadt kéz és ujj hiány
1.ábra. hasadt kéz és ujj hiány

Ez szorítkozhat számbeli variációra, tehát több, vagy kevesebb ujja van a gyermeknek. 1.ábra.

.

csökevényes hosszú ujjak
2. ábra. csökevényes hosszú ujjak

.

Lehet méretbeli változás, vagyis kisebbek, vagy nagyobbak az ujjai a szokásosnál. 2. ábra.

.

ujj összenövés és hüvelykujj hiány
3.ábra. ujj összenövés és hüvelykujj hiány

Az ujjak összenőhetnek egymással, vagy lehet hasadék a tenyéren, ujj hiánnyal. De lehet ezek különböző mértékű kombinációja is. 3.ábra.

.

csukló lefűződési barázda

4.ábra. csukló lefűződési barázda
csukló lefűződési barázda oldása többszörös Z plasztikával
4/a ábra. csukló lefűződési barázda oldása többszörös Z plasztikával

Előfordul, hogy a méhen belül képződő szálak szorítanak le végtag részeket és az így képződött heg, a lefűződési barázda okoz deformitásokat. A végtag fejlődési anomáliákhoz gyakran társul egyéb szervi fejlődési rendellenesség is, ezért érdemes teljes kivizsgálást végezni, aminek leggyorsabb és legegyszerűbb módja az ultrahangos vizsgálat. A végtag fejlődési rendellenességek megjelenési formája és variációja számtalan. Megoldásuk is minden páciensnél egyénre szabott. A lefűződési barázdák okozta deformitás azonnali megoldást igényel, mert a gyermek növekedése során a barázdától távoli részek sorvadása fokozódik. 4. 4/a. ábra.

.

hosszú ujjként működő hüvelykujj, nem lehet a többivel szembe fordítani, nincs meg a kéz megfelelő fogáskészsége. Hüvelykujj képzés jön szóba.
5.ábra. hosszú ujjként működő hüvelykujj, nem lehet a többivel szembe fordítani, nincs meg a kéz megfelelő fogáskészsége. Hüvelykujj képzés jön szóba.

Az egyéb okból kialakult deformitásokat általában az egy éves kor elérése után szoktuk rekonstruálni. Ha összetett rendellenességről van szó, több műtétre van szükség, amiket lehetőleg az iskolába menetel előtt igyekszünk elvégezni. A késő iskolás korban történő rekonstrukciók egyéni elbírálás alá esnek, eredményük általában a gyermekkorihoz mérten csekély.
A beavatkozások célja az elváltozások megszüntetése, vagy mértékének csökkentése, a funkció, vagy esztétikai látvány javítása, helyre állítása. 5.ábra.

Ha csak egy, vagy két ujj van egy kézen, nagyon fontos egy fogó kéz létrehozása. Ez néha lábujj átültetéssel lehetséges, de teljes ujj hiány esetén szóba jön egyszerre két lábujj átültetése is, mellyel a fogó kéz kialakítható. Ha egy kézen több műtétre van szükség, ezek között a lépések között 3-6 hónap várakozás szükséges. Ha különböző végtagokon vannak az elváltozások, érdemes megvárni az operált terület gyógyulását, ami legalább 4-6 hét, és csak ezután kezdeni az újabb műtétet a másik végtagon.

..

.

A beavatkozások előtt alapos tervezésre van szükség.

Ezeknek gyakran része a kérdéses terület röntgen vizsgálata. Figyelembe kell venni a környező részeken a műtéttel okozható deformitásokat is, hogy elkerüljük az ép ujjak mozgásbeszűkülését a nem ép ujj javára. A csontok sérülését a növekedés időszakában igyekszünk elkerülni, mert az növekedési zavart okozhat, ami különböző deformációk kialakulásában nyilvánulhat meg. Bizonyos állapotokban a csontok rossz irányú növekedése okozza a deformitást, ekkor a csonton végzett korrekcióval érhető el a megfelelő helyzet. Ezekben az esetekben úgy kell végezni a műtétet, hogy lehetőleg a növekedési zónák ne sérüljenek.

A kézen a beavatkozásokat altatásban végezzük, vértelenség mellett.

Az elváltozástól függően, időtartama 20 perctől 2-3 óráig tarthat. Gyakran szükséges bőrt is venni a sebek zárásához, amit a könyökhajlatból, vagy lágyékhajlatból nyerünk. Ezek ugyan is a legkevésbé látható területek. Általában felszívódó varratokat használunk, amik 3-4 hét után kiesnek.

Műtét utáni teendők:

Az elváltozástól és a műtét típusától függően tág határok között mozog. A seb gyógyulás befejeződéséig hetente, ritkán néhány naponta kötéscsere szükséges. Ezt a szülő is el tudja otthon végezni. Néhány hetes korban a sebek áztatása, krémezése segíti a gyógyulást, és csökkenti a hegképződést. Gyakran kell gyógytornászhoz fordulni az ujjak műtét utáni bemozgatására, a kialakuló hegek lazítására. A legjobb gyógytorna azonban, ha a szülő megtanulja a gyógytornásztól a teendőket és otthon, játék közben, naponta többször elismétlik a fogásokat és ujjgyakorlatokat.

A műtét során komolyabb szövődmény ritkán alakul ki, de sebgyógyulási zavarok, sebfertőzés, ér-ideg-ínsérülés, növekedési zavar, részleges visszarendeződés előfordulhat. A gyermek növekedése és a heg esetleges húzása miatt szükséges lehet a már korábban operált terület ismételt rekonstrukciója.

A kézben a mozgás és érzés szempontjából nagyon fontos képletek futnak. Ezért a kézen történő beavatkozások esetén, főleg, ha fejlődési rendellenességekről van szó, az esetleges melléksérülések elkerülése céljából kézsebészetben jártas orvos felkeresése javasolt.

Dr. Novoth Béla

A cikk megosztását külön köszönjük!  😉

Irodalom:

1.Buck-Gramcko, Dieter: A Hand et Foreram, London 1998 veleszületett rendellenességei.

2. Green, David P.: Green operatív kézsebészet 6. kiadás Copyright © 2011, 2005, 1999, 1993, 1988, 1982, Churchill Livingstone, az Elsevier Inc. lenyomata.

3.Renner Antal, Sánta Ernő: A kéz sebészete Kadix Press kiadó, Budapest, 2014.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!