Magzati alkohol szindróma

magzati alkohol szindróma illusztráció

A felnőtt-társadalom nagy részének az életében kisebb-nagyobb mértékben jelen van az alkoholfogyasztás: ünnepek alkalmával koccintunk, hétvégén a barátainkkal borozunk.

A terhes nők alkoholfogyasztása azonban igen súlyos következménnyel járhat a születendő gyermekre, úgynevezett magzati alkohol szindrómát okozhat.

Felmérések szerint Európában a gyakorisága 1/1000 és 1/10 000 élve születés között mozog.

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin.

Bár ezzel a ténnyel a kismamák többsége tisztában van, mégis, egyes irodalmak szerint, hazánkban évente legalább 300 gyermek jön a világra a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt kialakuló magzati alkohol szindróma tüneteivel!

Okok

Amikor egy várandós asszony alkoholt fogyaszt, az könnyen átjut a placentán keresztül a magzatba. Az éretlen magzati máj nem képes az alkohol lebontására, így az felhalmozódik a magzati szervekben és a magzatvízben is megakadályozva a megfelelő táplálékok és az oxigén eljutását a létfontosságú szervekhez.

A károsító hatás az első három hónapban a legnagyobb, amikor a mama talán még nem is tudja, hogy gyermeket vár. A kockázat igen magas, ha az anya nagyivó. Ugyanakkor a várandósság bármely szakaszában károsnak bizonyul az alkoholfogyasztás a magzatra.

Mivel a magzat szervezete nem rendelkezik még olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének az alkohol lebontására, a placentán átjutott alkohol, annak mennyiségétől, rendszerességétől függően, különböző mértékben károsítja a születendő gyermek szervezetét, elsősorban idegrendszerét.

Számos vizsgálat tanulmányozta, hogy mennyi az a legkisebb alkohol mennyiség, amit egy terhes édesanya elfogyaszthat, anélkül hogy károsítaná születendő gyermekét. A tanulmányok eredménye alapján már napi 2 egység alkohol (ami 2 dl borral egyenértékű) rendszeres fogyasztása is enyhe károsodást okoz, általában kisebb születési súllyal születik a gyermek.

Tünetek

A magzati alkohol szindróma változatos, széles skálán mozog az enyhe formától a súlyosig, amelynek hátterében az elfogyasztott alkoholmennyisége, minősége és rendszeressége, ideje, időtartama illetve az anyai állapot (májfunkció) áll.

A magzati alkohol szindróma egy veleszületett többszörös rendellenesség, amely számos szervi károsodással jár.

Három fő tünete van, amely a megszületést követően válik szembetűnővé. A jellegzetes arc (kis fejkörfogat, pici szemek, belső szemzugot fedő bőrredő, az orr és a felső ajak közötti bemélyedés- philtrum- elsimultsága, vékony felső ajak, lelapult arcközép, mélyen ülő fülek, a fülporc szegényesen formált, alacsony homlok); -a növekedés elmaradása (magzati korban kezdődő és születés után folyamatosan fennálló növekedési elmaradás a testhosszban, testsúlyban); és talán a legfontosabb a központi idegrendszert érintő eltérések (mentális retardáció, tanulási nehézségek, figyelemzavar, viselkedészavarok, koordinációs zavarok, beszédzavar, látás- és hallássérülés). Előfordulhatnak még szívfejlődési betegségek, végtag-rendellenességek is. A diagnózishoz a fent felsorolt jellegzetes eltérések vezetnek. Gondozásuk komplex feladat.

Összefoglalva azt mondhatjuk el és azt tanácsoljuk, hogy aki családot tervez, illetve még nem tudja biztosan, hogy várandós-e, vagy már a szíve alatt hordja a gyermekét az inkább tartózkodjon az alkoholfogyasztástól.

 
Terápia erre a betegségre nincs, csak kezelni tudjuk és segíteni a gyermeket, hogy teljesebb élete legyen, tehát a legfontosabb a megelőzés, a prevenció.

Dr. Szamosújvári Judit

Forrás:
1. Denny L.1, Coles S.1 , Blitz R.1; Fetal Alcohol Syndrome and Fetal Alcohol Spectrum Disorders. American Fam.Physician. 2017 Oct 15;96(8):515-522.
2. Vellée L.1, Cuvellier JC.1 ; Fetal alcohol syndrome: nervous system damage and clinical phenotype. Pathol.Biology (Paris). 2001 Nov;49(9):732-7.

Fotó:
pixabay.com fotók felhasználásával készült

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!