Az alkohol és a nők, alkohol és az allergia

alkohol és a nők

Az alkohol és a nők

Német vizsgálatok alapján elképzelhető, hogy a nők agyát jobban károsítja az alkohol, mint a férfiakét.

Ismert, hogy az alkoholizmus agykárosodáshoz vezet. A Heidelbergi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy van-e különbség az agykárosodás mértékében férfiak és nők között.

A vizsgálatban 34 férfi és 42 női alkoholista vett részt, rajtuk kívül még 30 egészséges embert is tanulmányoztak. A vizsgált személyeknek komputer tomográffal tanulmányozták az agyukat. Bár a vizsgált nők átlagosan 5,5 éve voltak alkoholisták, ami körülbelül fele volt a férfiakénak, akik átlagosan 10,4 éve voltak alkoholisták, mégis ugyanolyan mértékű agykárosodásban szenvedtek, mint a férfiak.

A nők kicsivel kevesebbet ittak, mint a férfiak (naponta 13 adag ital a nőknél, és 17 a férfiaknál; (egy adag egy deci bornak, vagy egy pohár sörnek megfelelő alkoholmennyiséget jelent)), de ha a testtömegüket figyelembe vesszük, akkor ez egyforma mennyiségű alkoholnak felelt meg. Mind a két nemnél a teljes agytömeg néhány százalékos csökkenését figyelték meg.

Az agykárosodás mellett a túlzott mértékű alkohol károsítja még a szívet, a vázizmokat és a májat is.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a nőknél az agykárosodás mértéke gyorsabb, mint a férfiaknál. Bár a nők általában később kezdenek el inni, kevesebb alkoholt fogyasztanak, és kevésbé hajlamosak alkoholistákká válni, mint a férfiak, úgy tűnik, hogy ha alkoholisták lesznek, gyorsabban zajlanak le náluk a káros folyamatok.

A tanulmány azért jó hírrel is szolgált. 6 hetes absztinencia után az agytömeg csökkenés, legalábbis részben, visszafordul.
A kutatási eredményeknek azért is van jelentősége, mert az utóbbi években egyre több nő és egyre fiatalabban kezd el inni. Egy londoni piackutatás eredményei szerint, mind Európában, mind az Egyesült Államokban a 18-24 év között nők egy főre jutó alkoholfogyasztása az 1999-ben tapasztalt 110 literről 148 literre nőtt 2004-re.

Az alkohol kapcsolata az allergiával

Spanyol kutatók összefüggést találtak az enyhe alkoholfogyasztás és a magas IgE szint között.

Azokban az emberekben akiknek magas a vér IgE szintjük sokkal gyakrabban alakul ki allergia egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben, mint például a virágporok, penész, vagy állatszőrök.

A kutatók azt találták, hogy azoknál akik 70 grammnál alkoholnál többet isznak hetente (azaz kb. 4-5 korsó sör, 5 pohár bor, vagy 2 dl tömény) magas volt a vér IgE szintjük.

Ezután megvizsgáltak 460 allergiás beteget (szénanáthás, asztmás, vagy ekcémás) és azt találták, hogy a rendszeres alkoholfogyasztóknak átlagosan magasabb volt a háziporatka elleni IgE szintjük.

Prof.Dr.Szalai Csaba






Kapcsolódó cikkek

vérvonal

Apai és anyai vérvonal – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 9.rész

Őseink történelme génjeink alapján Az ember örökítőanyagának, a genomjának van két speciális része, amely öröklődéseTovább

 • Lehet-e veszélyes a genetikai variációink ismerete? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 7. rész
 • Hogyan befolyásolja genetikai hátterünk a fertőzésekkel szembeni érzékenységünket? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 6. rész
 • Lehet-e személyleírást adni egy emberről a genetikai variációi alapján? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 5. rész
 • Hogyan befolyásolják genetikai variációink a környezetünk hatásait? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 4. rész
 • Egészségünkre vonatkozó információk – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 3. rész
 • A gyógyszerszedés genetikai háttere
 • Igyunk az egészségünkért?
 • Kik voltak az őseim, vannak-e rokonaim a világban? Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 2. rész
 • Close
  Read more:
  kismamák fogápolása
  Újabb ismeretek a kismamák fogápolásában

  Van egy régi tévhit: miszerint az „anyáknak minden gyerek 1-2 fogába kerülhet”! - Ez hamisTovább

  aluszékony újszülött szoptatása
  Az aluszékony újszülött és a szoptatás

  Sokszor megfigyelhető, hogy az újszülöttek az első életnapokon aluszékonyabbak. Gyakori jelenség, hogy a születést követőTovább

  Close