Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Az alkohol és a nők, alkohol és az allergia

alkohol és a nők

Az alkohol és a nők

Német vizsgálatok alapján elképzelhető, hogy a nők agyát jobban károsítja az alkohol, mint a férfiakét.

Ismert, hogy az alkoholizmus agykárosodáshoz vezet. A Heidelbergi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy van-e különbség az agykárosodás mértékében férfiak és nők között.

A vizsgálatban 34 férfi és 42 női alkoholista vett részt, rajtuk kívül még 30 egészséges embert is tanulmányoztak. A vizsgált személyeknek komputer tomográffal tanulmányozták az agyukat. Bár a vizsgált nők átlagosan 5,5 éve voltak alkoholisták, ami körülbelül fele volt a férfiakénak, akik átlagosan 10,4 éve voltak alkoholisták, mégis ugyanolyan mértékű agykárosodásban szenvedtek, mint a férfiak.

A nők kicsivel kevesebbet ittak, mint a férfiak (naponta 13 adag ital a nőknél, és 17 a férfiaknál; (egy adag egy deci bornak, vagy egy pohár sörnek megfelelő alkoholmennyiséget jelent)), de ha a testtömegüket figyelembe vesszük, akkor ez egyforma mennyiségű alkoholnak felelt meg. Mind a két nemnél a teljes agytömeg néhány százalékos csökkenését figyelték meg.

Az agykárosodás mellett a túlzott mértékű alkohol károsítja még a szívet, a vázizmokat és a májat is.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a nőknél az agykárosodás mértéke gyorsabb, mint a férfiaknál. Bár a nők általában később kezdenek el inni, kevesebb alkoholt fogyasztanak, és kevésbé hajlamosak alkoholistákká válni, mint a férfiak, úgy tűnik, hogy ha alkoholisták lesznek, gyorsabban zajlanak le náluk a káros folyamatok.

A tanulmány azért jó hírrel is szolgált. 6 hetes absztinencia után az agytömeg csökkenés, legalábbis részben, visszafordul.
A kutatási eredményeknek azért is van jelentősége, mert az utóbbi években egyre több nő és egyre fiatalabban kezd el inni. Egy londoni piackutatás eredményei szerint, mind Európában, mind az Egyesült Államokban a 18-24 év között nők egy főre jutó alkoholfogyasztása az 1999-ben tapasztalt 110 literről 148 literre nőtt 2004-re.

Az alkohol kapcsolata az allergiával

Spanyol kutatók összefüggést találtak az enyhe alkoholfogyasztás és a magas IgE szint között.

Azokban az emberekben akiknek magas a vér IgE szintjük sokkal gyakrabban alakul ki allergia egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben, mint például a virágporok, penész, vagy állatszőrök.

A kutatók azt találták, hogy azoknál akik 70 grammnál alkoholnál többet isznak hetente (azaz kb. 4-5 korsó sör, 5 pohár bor, vagy 2 dl tömény) magas volt a vér IgE szintjük.

Ezután megvizsgáltak 460 allergiás beteget (szénanáthás, asztmás, vagy ekcémás) és azt találták, hogy a rendszeres alkoholfogyasztóknak átlagosan magasabb volt a háziporatka elleni IgE szintjük.

Prof.Dr.Szalai CsabaClose
Read more:
pösze2
Beszédhibák és fognövekedési rendellenességek

A fognövekedési rendellenességekkel összefüggő, azok talaján kialakuló beszédhibák túlnyomó részt szigmatizmusok, illetve pöszeségek. A pöszeség A pöszeség az...

serdülőkor-2
Serdülőkorú gyermek a családban

A gyermekek testi-lelki fejlődésének folyamata, a felnőtté válás, az érett személyiség kialakulása rendkívül sok tényező függvénye. Ezek közül...

Close