Kéz ujjperc nyílt lágyrész sérülések

kéz ujjperc nyílt lágyrész sérülések

Az előző cikkben a kéz ujjperceinek zárt sérüléseiről volt szó.

Most a nyíltak, vagyis a  bőrsebbel járók vagyis a kéz ujjperc nyílt lágyrész sérülések ismertetése következik:

A kézen keletkezett vágott sebek gyakran szövődnek ín, ér, vagy ideg sérüléssel. A nagy erő hatására létrejött zúzott sebeknél gyakrabban találkozunk csonttöréssel, de természetesen itt is előfordulhat a csont törése mellett ér, ideg, ínsérülés, vagy ezek kombinációja. Legsúlyosabb az amputáció.

El kell különítenünk a tiszta eszközzel történt sérüléseket a szennyezett eszközzel történt sérülésektől, vagy a lágyrész roncsolódással járó sérülésektől. Ez utóbbi kettőnél ugyanis fokozottan fordul elő szövődményként a sebfertőzés.

Vegyük sorra a különböző típusokat az enyhébbtől a súlyosak felé.

Bőrseb:

Minden sebnél meg kell győződni, hogy nincs-e mögötte más sérülés is. Ez általában szakembert igénylő feladat. A sebek bőrragasztással, vagy varratokkal egyesíthetők. Az ujj kúp gyakori sérülése, hogy késsel, vagy szeletelő géppel levágják. Ez esetben a fóliás ragasztás-kötés is használható, ami igen jó gyógyulási eredményt hoz, bár a gyógyulás folyamata kissé bizarr. 1/a, b ábra

fóliás ragasztás-kötés
1/a. ábra fóliás ragasztás-kötés szeletelő gép által levágott ujj kúp sérülésnél
3 hónappal a fóliás kötés után
1/b. ábra 3 hónappal a fóliás kötés használata utáni eredmény

Feszítő ín sérülés:

A feszítő inak a kéz háti oldalán futnak, bonyolult elrendezésben és egymással való összeköttetésük is összetett hálózatot alkot. Különböző helyen történő sérülés egymástól lényegesen eltérő, bizarr ujj formákat hoz létre.
2.ábra 3. ábra

feszítő ín sérülés a végpercen
2. ábra feszítő ín sérülés a végpercen. Az ujj vége hajlított helyzetből nem nyújtható
feszítő ín sérülés a középpercen
3. ábra feszítő ín sérülés a középpercen. Az ujj vége nyújtható, de a középízület hajlított helyzetben marad

E mellett a kézháton és az ujjakon történt sérülések ellátása különböző technikákat igényel, gyakran a sérült ín magasságában lévő ízület tűződróttal történő rögzítésére is szükség van. Külső rögzítés minden alkalommal kiegészíti az ínvarratot. 4/a,b ábra

feszítő ín botmixer okozta sérülése
4/a. ábra hüvelykujj feszítő ín botmixer okozta roncsolt sérülése
hüvelykujj feszítő ín varrata
4/b. ábra hüvelykujj feszítő ín varrata botmixer okozta sérülés miatt

Sajátos formája a feszítő ín sérülésnek, mikor ököllel csapnak valamibe és a kézközép csontok feje felett futó feszítő ín és ízületi tok szakad szét. Ez a gyakran szennyezett, nyílt ízületi és ínsérülés általában gyulladással és hosszas gyógyulással, mozgásbeszűküléssel jár.

Egyértelműen fogalmazva, ha valaki hirtelen dühében ököllel a falba üt, vagy valakit ököllel szájon ver, nagyon rosszul jár, mert hosszas gyógyulás után akár maradandó mozgásbeszűküléssel is számolhat.

Hajlító ín sérülés:

Az ujjpercek területén a hajlító inak ínhüvelyben futnak. A hüvelykujjon egy, a hosszú ujjakon 2 db hajlító ín fut a közös ínhüvelyben. Sérülésük esetén a hajlítási funkció esik ki. A felületes hajlító ín a középpercet, a mély hajlító ín a végpercet mozgatja. Régen a „senki földjének” hívták a hajlító inaknak az ujjpercek területet történő sérülését és ellátását, mert szinte minden esetben az inak letapadásával és az ujj hajlítási hiányával járt. Manapság megfelelő varrattechnikával és varróanyaggal, gyors mozgatással az eredmények lényegesen javultak.

Gipszrögzítés és az ujjak azonnali passzív mozgatása minden esetben kiegészíti az műtéti ellátást. Régi sérülés és ín letapadás esetén az ín és ínhüvely teljes eltávolítása, ínhüvelyképzés és ín transzplantáció jön szóba, mely több egymást követő műtétet tesz szükségessé.

Ideg sérülés:

Az ujjpercek két szélén, a tenyéri oldalon fut egymás mellett az ideg és az ér. Minden ujjon két ilyen ér-ideg köteg van, amelyek az ujjak keringéséért és érzéséért felelősek. Gyakran egyszerre sérülnek. Az ideg átvágása az ujjperc azonos oldali zsibbadásával, és érzéketlenségével jár a sérüléstől az ujjbegyig. Az ujjak tapintó funkciójának fontosságát figyelembe véve, a hüvelyk és mutató ujj egymás felé néző felszínei a legfontosabbak. (5. ábra. )

pénzfogó ujjak
Pénzfogó ujjak

Az ideg sérülések ellátása az ideg varratát jelenti.

Ehhez a művelethez nagyító, vagy mikroszkóp szükséges, mivel az idegkötegek vastagsága 1 mm alatt van, és ezt kell 2-3 öltéssel összevarrni. A megfelelő gyógyulás érdekében néhány hetes gipszrögzítés szükséges.

A gyógyulás folyamata lassú, általában 4-6 hónap. Az ideg gyógyulása a páciens számára érzékelhető, mert ahol az ideg növekedése tart, ott túlérzékennyé válik az ujj. Ez kellemetlen érzés, de ugyanakkor biztató jele annak, hogy az ideg növekedése, regenerációja beindult.

Érsérülés:

Minden ujjat 2 db artéria lát el megfelelő mennyiségű vérrel. Ha ezek közül az egyik megsérül, vagyis megszűnik benne a keringés, a másik artéria képes a teljes ujj vérellátását biztosítani. Mindkét artéria sérülése esetén még gyermekkorban is kevés az esély az ujj keringésének biztosítására. Ezekben az esetekben az artéria varrata szükséges, amihez már kézsebészeti – mikrosebészeti jártasság szükséges. Szerencsére ilyen revaszkularizációs műtétekre ritkán van szükség.

Dr. Novoth Béla 

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Irodalom:
1. Ács G. Hargitati E. Gyermektraumatológia Medicina 2001.
2. Renner A. Sénta E. A kéz sebészete Kadix press 2014.
3. Von Lear L Fracturen und luxationen im Wachstumsalter Thieme: 1991.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!