Zárt kéz ujjperc sérülések

zárt kéz ujjperc sérülések

A kéz ujjai általában sport tevékenység során sérülnek. A labdajátékok a leggyakoribb ok, majd a téli sportok.

Nagy fájdalom ritkán észlelhető. Az egyszerű zúzódástól a szalag, vagy ínszakadáson keresztül az elmozdult törésig bármi előfordulhat.

A különböző sérüléstípusok elkülönítéséhez az ujj vizsgálata és röntgen felvétel elkészítése általában elégséges. Gyakran találkozunk operálandó töréssel, vagy ideg, ín sérüléssel olyan esetben is, amikor jelentéktelennek tűnik az elváltozás, és csak több nappal, vagy héttel később jelentkezik a sérült orvosi vizsgálatra.

A sérülések lehetnek seb nélküliek, az az zárt sérülések és sebbel járók, vagyis nyílt sérülések.

Mit lát a külső szemlélő? Milyen deformitásra, elváltozásra, vagy panaszra, kell figyelni?

Elsősorban labdajáték során az ujj hátrahajlik. A közép, vagy végperc megduzzadt, a mozgások fájdalmasak, de az ujj nem deformált, nem hajlik el egyik irányba sem. Általában egyszerű zúzódás történt csak, ami néhány napon, vagy héten belül elmúlik.

De hasonló tünetekkel jár az ujjperc kisebb törése is, ami csak röntgen felvétellel mutatható ki. Ezek 1-3 hetes alumínium sín vagy egyéb rögzítést igényelnek. A rögzítés célja az ujj nyugalomba helyezése és a fájdalom csökkentése, a törés elmozdulásának megakadályozása. A ficamok látványos képet mutatnak, helyi érzéstelenítés mellett helyre tehetők. Rögzítésük a törésrögzítéshez hasonló.1/a-b. ábra

zárt kéz ujjperc sérülések
1/a. ábra hüvelykujj ficam
zárt kéz ujjperc sérülések
1/b. ábra hüvelykujj ficam helyre tétel után

Jelentősebb, deformációt is okozó törések gyerekkorban gyakran kezelhetők gipsz, vagy alumínium sín rögzítéssel.

Sokszor a sérült ujj mellette lévőhöz ragasztása is elég a gyógyuláshoz. 2/a-b. ábra

Máskor csak műtéti úton érhető el a gyógyuláshoz szükséges helyzet.

A gyermekkorra jellemző növekedés miatt, a csontok különböző helyein történő törések több fajta eredménnyel gyógyulhatnak. A törés helyétől függően, a rendben lezajló csontgyógyulás mellet gyermekkorban lehet számítani növekedési zavarra, remodellációra és túlnövésre.

zárt kéz ujjperc sérülések
2/a. ábra kisujj elmozdult alapperc törése
zárt kéz ujjperc sérülések
2/b ábra a törés fixálása és az elmozdulás korrekciója leukoplasztos rögzítéssel

Mit jelentenek ezek a valóságban?

Növekedési zavar a növekedési porcot ért sérülésnél alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a gyermek növése során a sérült rész nem növekszik, és ebből adódóan az ujj a nem növekvő rész felé elfordul, elgörbül.

A remodelláció ennek az ellenkezője, amikor a gyermek a törésnél kialakult ferde helyzetet kinövi, a gyermek növése során a rossz helyzet rendeződik. 3/a-b ábra

zárt kéz ujjperc sérülések
3/a ábra kisujj alapperc elmozdult törése
zárt kéz ujjperc sérülések
3/b ábra kisujj alapperc törés, remodelláció után a tengely kiegyenesedett

Túlnövés azt jelenti, hogy a törés során kialakult vérbőség miatt a törött csont hosszabb lesz az ellenoldalihoz képest. Egy ujjperc csont kb. 1-3 cm, kortól függőn. Ezeknek, a gyermekkorra jellemző törésgyógyulási variációknak a térbeli elkülönítése nagy gyakorlatot igényel, és sokszor nem mondható meg biztosan, hogy melyikre lehet számítani.

Ha az ujj hajlításában, vagy nyújtásában elmaradás van, az valamilyen típusú ín szakadásra utal.

Ez lehet magának az ínnak az elszakadása, vagy az ín csontos alapjának a kiszakadása. Kezelhető sínekkel, de a sérülés milyenségétől függően gyakran műtét szükséges a kitört darab visszahelyezésére és a megfelelő helyen tartására. Elsősorban a feszítő inaknál tapasztalható ez az elváltozás. Leggyakrabban a végperc feszítő ina sérül, ami a végperc feszítési hiányában nyilvánul meg. A páciens nem tudja a végpercét teljesen kinyújtani. A feszítő inak bonyolult rendszer formájában mozgatják az ujjat, ennek taglalása a cikk kereteit messze meghaladják.

Ha valamelyik ujj helyzete, vagy mozgása eltér a többitől, sérülésre kell gondolni és mielőbb orvoshoz kel fordulni.

Speciális sérülése a hüvelykujjnak az alapperci izületénél, a hosszú ujjak felszíne felé néző tokjának a szakadása, mely a hüvelykujj fogását instabilá teszi. Ez a típusú sérülés leggyakrabban síelésnél fordul elő, amikor esésnél a síbot a hüvelykujjat hátrafeszíti. Ellátása általában műtéti.

Az ujj szoros elkötése vagy gumigyűrű felhúzása okozhat olyan fokú keringés zavart, ami az ujj elhalásához vezethet. Kisgyerekeken előfordulhat, hogy a gyermek, játék közben hajszálat teker az ujjára, ami hasonló keringési zavart tud okozni. Ezek azonnali eltávolítása szükséges. Sérülés esetén a megduzzadó ujjon hagyott hagyományos gyűrű is okozhat keringészavart. Ezért bármilyen, ujjat érintő sérülés esetén az ott lévő gyűrűt azonnal távolítsuk el, mert később már nem lehet, és esetleg fémvágóval kell levenni a beszorult gyűrűt az ujjról.

Erősebb ütés, vagy zúzódás az ujj érző idegének károsodását okozhatja, ami az ellátási terület zsibbadásával, érzéskiesésével jár. Sokszor néhány napon belül javulás észlelhető, de előfordul, hogy az ideg regenerációja több hónapig tart.

Gyermekkorban a zárt sérülések általában feltárásos műtét nélkül, minimál invazív műtéti eljárással gyógyíthatók.

4/a-b ábra

zárt kéz ujjperc sérülések
4.a ábra feszítő ín csontos kiszakadása a végpercen
zárt kéz ujjperc sérülések
4.b ábra feszítő ín csontos kiszakadásának röntgen képerősítő alatt történt helyretétele és tűződrótokkal történő fixálása a bőr felvágása nélkül.

A következő részben a nyílt ujjperc sérüléseket tekintjük át.

Dr. Novoth Béla

 

Irodalom:

  1. Ács G. Hargitati E. Gyermektraumatológia Medicina 2001.
  2. Renner A. Sénta E. A kéz sebészete Kadix press 2014.
  3. Von Lear L.  Fracturen und luxationen im Wachstumsalter Thieme: 1991. 
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!