Hogyan segítsük a tizenéveseket elkerülni az alkoholfüggőséget?

elkerülni az alkoholfüggőséget

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk az egyre fiatalabb életkorban jelentkező alkoholproblémákról. Arról, hogy a mai tizenévesek sokkal hamarabb kezdenek először inni, sokkal nagyobb mértékben fogyasztanak alkoholt és sokkal gyakrabban. A budapesti 14-16 éves gyermekek kb. 1/3-a már volt részeg életében.

Mit lehet tenni a fiatalok védelmében szülőként?

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a szülők, tanárok egy része természetes életkori sajátosságként kezeli a részeg tizenévest. Más részük nem tudja, hogyan reagáljon. Sokan azt hiszik, hogy a tiltás fokozza az ivási kedvet. Pedig több tanulmány bizonyítja, hogy minél engedékenyebb a szülő, annál többet és annál gyakrabban fogyaszt alkoholt a gyermek.

Egyértelmű, hogy az elhanyagoló családoknál nagyobb a problémás ivás kialakulásának kockázata – ez egyébként elsősorban a legalacsonyabb és legmagasabb státuszú családokban a jellemző. A legrosszabb szülői taktika a probléma ignorálása: meg kell próbálni beszélni a dologról, még akkor is, ha először nehezen megy, vagy egyenesen kínos a dolog. A vizsgálatok azt mutatják, hogy meghatározó szerepe van a szülői kontrollnak és támogatásnak, és ebből a szempontból mindegy, hogy demokratikus vagy autoriter a szülői attitűd. Egyértelmű összefüggés van például a hazamenés időpontja és az ivás mennyisége között.

Meleg családi légkör, példamutató szülői és tanári magatartás, sportszerű életmód – ezek nyújthatnak alternatívát a féktelen bulizásnak.

Már egészen kicsi korban érdemes beszélni a gyerekkel az alkohol veszélyeiről, még azelőtt, hogy esélye lenne kipróbálni azt. A gyerekkor a felfedezésről és a tanulásról szól, tehát érdemes bátorítani a gyereket arra, hogy kérdezzen, érdeklődjön, és bizony nem árt, ha néha felmerül egy-egy kényes téma. A megfelelő és őszinte beszélgetés megalapozza a bizalmat, így a gyerek később is a szülőhöz fog menni, ha problémája, gondja van, hogy megbeszélje azt.

4-7 éves korosztályban már a gyerekek elkezdenek érdeklődni a saját testük és annak működése iránt, így ez jó alkalom arra, hogy kioktassuk, mit szabad és mit nem az egészség megőrzésének érdekében. Beszélni kell nekik a különböző élvezeti szerek negatív és egészségroncsoló hatásairól.

Elkerülni az alkohol függőségetAz általános iskola vége kritikus szakasza a gyerekek fejlődésének, ilyenkor lehet a legjobban hatni a gyerekre, hogy megfelelően tudjon vélekedni az alkoholról és a drogokról.

A gyerekek ebben a korban szeretik megtapasztalni/tanulni a tényszerű dolgokat és szélesíteni a látókörüket, szinte hajtja őket az információéhség. Ez tehát egy igen jó időszak arra, hogy megtanulja a jó és rossz dolgok közötti különbséget és válaszként már nem a „csak mert”-et kapja, hanem részletesen el lehet neki magyarázni az okokozati összefüggéseket.

Azonban ebben a korban igen nagy a barátok behatása az egyén gondolkodásmódjára, meg kell tanítani a gyereket a többieknek „nem”-et mondani, mert különben veszélyes helyzetekbe keveredhet. Finoman kell terelgetni a gyereket a helyes úton.

13-17 éves korosztály: ebben az időszakban a legnehezebb a gyerekkel bánni, ha ezt megelőzően nem volt meg a kellő okítás, itt már szinte lehetetlen lesz bármit is tenni. Ilyenkor jön a lázadás a világ és a szülők ellen, tehát ha előzőleg nem alakult ki a gyerekben egy egészséges kép az életről és önmagáról, akkor itt már nehéz lesz segíteni neki ebben. Fontos a gyakori és őszinte párbeszéd, mindig jót tesz a szülő-gyerek kapcsolatnak a beszélgetés.

A kamaszok gyakran kerülnek kockázatos helyzetekbe. Az egyik rossz irányba húzó erő a baráti társaság, senki se szeretne kilógni a többiek közül.

Ilyen esetben a fenyegetés, a büntetés nem sokat ér, épp ellenkezőleg, a szülő nem tehet mást, mint szeretettel veszi körül gyermekét és bízik benne, hogy jó nevelésben részesült és tudni fogja, mi helyes és mi nem.

A gyerekeket meg kell tanítani nemet mondani!


Meg kell nekik mutatni, hogyan utasítsák vissza azt, aki alkohollal kínálja őket.

Középiskolások alkoholfogyasztási szokásai

• Ne fogadjanak el semmi gyanúsat, kérdezzenek rá a kínálóra, hogy mi az és honnan szerezte, biztos nem tiltott dolog-e.

• Ha bármi alkoholos tartalmú itallal kínálják, mondjon egyből és határozottan nem-et.

• Emlékeztesse arra, hogy legyen nála mindig pénz, telefon, hogy segítségért tudjon folyamodni, vagy el tudja hagyni az adott helyet, ha kellemetlen a helyzet.

Soha nem szabad olyan személy mellé autóba ülni, aki ivott. Fel kell nekik ajánlani, hogy a szülő bármikor, bárhova értük megy és elhozza őket, ha baj van.

Azok a gyerekek, akik eleve problémásak (önkontroll hiánya, önértékelési zavar) sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve és viszonylag hamarabb kerülnek az alkohol vagy a drog befolyása alá. Nem hisznek abban, hogy más úton is kezelhetik a problémáikat, szorongásaikat, hogy szerek nélkül is jobban érezhetnék magukat. Ha nincs meg a családdal a megfelelő kapcsolat, vagy más probléma miatt kiszakadva érzik magukat a gyerekek a társadalomból, akkor szintén fennáll az alkoholizmus veszélye. Ezek a fiatalok nem hisznek, és nem bíznak önmagukban, ezért külső segítségre van szükségük.

Szerencsére a szülőknek módjukban áll megakadályozni gyermekük alkoholizálását.

Legyen gyermeke példaképe! Kerülje a rossz viselkedési mintákat, és mutasson jó példát a gyereknek (alkoholmentes italok fogyasztása társasági eseményeken, ahol a gyerek is ott van), mutassa meg, hogy nem kell ahhoz alkohol, hogy valaki jól érezze magát! Ez vonatkozik a gyerekekkel táborozó, kiránduló pedagógusokra is!

Oktatni kell a gyereket az alkohol negatív hatásairól.

Építeni kell a gyerek önbizalmát, fejleszteni az önértékelési képességét, ki kell emelni az erősségeit és a jó tulajdonságait és emlékeztetni ezekre.

Meg kell tanítani, hogyan kezelje a stresszt és más negatív érzelmeket normális módon.

Időben kell felismerni a baj előjeleit.

Kísérje figyelemmel, hogy hova járkál a gyermeke!

Ismerje a barátok szüleit! Ne legyenek gátlásai felhívni őket, ha bulit szerveznek, hogy otthon lesznek-e (vagy a közelben), tudnak-e segíteni, ha baj történik.

Nem árt, ha telefonon elérhető a gyerek, amikor távol van otthonról és nem az iskolában van.

• Ha hosszabb ideig távol van a szülőktől, akkor nem árt rendszeres időközönként rátelefonálni, hogy minden rendben van-e.

A szülői erőfeszítések ellenére megeshet, hogy a gyerek mégis kipróbálja az alkoholt. Hogyan lehet erről megbizonyosodni? Melyek a figyelmeztető jelek?

alkoholszag

hirtelen viselkedésbeli, hangulati változás beállta

iskolához való hozzáállás, jegyek romlása

érdektelenség az iskola, a sport és egyéb elfoglaltságok terén

fegyelmezési problémák

elzárkózás a családok és barátok elől

titkolózás

új, kevésbé megbízható baráti társaság vagy az új barátok be nem mutatása

megcsappanó otthoni alkoholkészlet

depresszió, fejlődési nehézségek

Középiskolások alkoholfogyasztási szokásaiNagyobb kamaszok esetében, főleg ha már vezethetnek autót, fontos, hogy kerüljék az alkoholt, mert könnyen kerülhetnek bajba, akár olyanba is, ahol a szülők már nem tudnak segíteni nekik.

Ha nem bízik gyermeke józan ítélőképességében, inkább vegye el az autó kulcsait és a jogosítványát, még mielőtt baj történne!
Nem árt még idejében felállítani egy szabályrendszert, amihez ragaszkodni kell, például meddig lehet távol otthonról, mikor és hányszor kell jelentkeznie, ha olyan helyre megy, ami potenciálisan veszélyes.

Mit tehetünk társadalmi szinten?

Izlandon tavaly a korábbi negyven százalékról öt százalékra esett vissza azok aránya, akik a felmérést megelőző hónapban leittasodtak. Az azóta nemzetközi mozgalommá terebélyesedett kezdeményezés alapötlete szerint állami támogatással alapított sport-, művészeti és egyéb klubok, geotermikus fűtésű uszodák, atlétikai pályával felszerelt parkok látogatásához minden gyerek után hetvenezer forintnak megfelelő utalványt kapnak a családok évente.

Mindezek hatására 1997. és 2012. között azon gyerekek aránya, akik sokszor vagy szinte mindig szüleikkel közös programokkal töltik estéiket, megduplázódott, míg a szervezetten sportolóké 24-ről 42 százalékra emelkedett.

Betiltották a dohányreklámokat, 18 év alatt megtiltották a dohányvásárlást, az alkoholét pedig 20 éves kor alatt. De a legnagyobb port kavart rendelkezés az ifjúsági kijárási tilalom bevezetése volt.

A 13–16 éves gyerekeknek mind a mai napig tilos Izlandon az utcán tartózkodniuk télen tíz óra, nyáron pedig éjfél után. A szülőket egyesületek alapításával fogták össze, ezek tagjai vállalták, hogy nem engedik gyereküket inni, és esténként otthon tartják őket. Minthogy szinte minden család beszállt ebbe, a gyerekek már nem tudtak azzal érvelni otthon, amikor el akartak menni késő éjjel szórakozni, hogy a barátaik szülei megengedik.

Spanyolországban – azt követően, hogy egy 12 éves madridi lány meghalt alkoholmérgezésben – a közterületen részeg fiatalok szüleit „tudatos nevelés” szülői tanfolyamon való részvételre késztették és, ha a gyerek visszaesett vagy a szülő nem vett részt a tanfolyamon, tetemes pénzbüntetést róttak rá.

Németországban és Nagy-Britanniában az alkoholos italok árát és adóját emelték meg. Több országban az alkohollal kiszolgálható fiatalok életkorának emelésével is próbálkoztak.

Egy biztos: a felnőtt világ, szülők, pedagógusok, orvosok és politikusok összefogása és tudatossága kell ahhoz, hogy megvédjük tizenéveseinket a káros hatásoktól és helytelen beidegzésektől.

Rögtön kezdhetnénk azzal, hogy a gimnáziumi osztálykirándulás programjaként ne merüljön fel, hogy a tanárok borkóstolót szerveznek a részben még kiskorú osztálynak és a szülők jelentős része ne tartsa ezt elfogadhatónak. (Több alkalommal, több budapesti gimnáziumban megtörtént!)

Dr. Molnár Diána

A cikk megosztását külön köszönjük!  😉

Fényképek
pixabay.com

Irodalom
webdoki.hu
Magyar Nemzet 2017.03.25.
Képviselői Információs Szolgálat infoszolg(kukac)parlament.hu
Frances E. Jensen: A kamasz agy, Libri 2016.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!