Szájpenész avagy összefoglaló ismeretek a soor orisról

szájpenész

A soor oris, más néven szájpenész típusosan újszülöttkorban jelentkezik, amikor a gyermekek immunrendszere még nem fejlődött ki teljes mértékben és nem tud elégségesen védekezni a külső fertőzések ellen.

Későbbi életkorokban is előfordulhat nem megfelelő immunitással rendelkező egyénekben.

Leggyakrabban a nyálkahártyákon jelentkező candidagomba-fertőzésről van szó. Mivel sok esetben panasz- és tünetmentesen megtelepszik a felnőttek bőrén is, előfordul, hogy szoptatáskor, esetleg pelenkázáskor az anyáról észrevétlenül átkerül a gombafertőzés a babára. A gomba ezt követően szétterjed a csecsemő szájában, megtelepedhet a gyomor- és bélrendszerben, vagy akár a végbélnyílásnál a bőrön. Ritka esetekben gyomor-bél hurutot is okozhat. Szájba kerülve fehéres-sárgás, krémszerű, erősen tapadó, de letörölhető bevonatot képez az ajkakon, a szájnyálkahártyán és a nyelven. Szájzuggyulladást, kipállást is okozhat, mely kellemetlenségek következtében gyakori, hogy a csecsemő kevésbé akar enni vagy folyadékot fogyasztani.

A szájpenészt legkönnyebben úgy tudjuk megkülönböztetni az alvadt tejtől, hogy folyadékot itatunk a gyermekkel, ami a tejet leöblíti, azonban, ha a fehéres lepedék továbbra is látható, akkor szájpenész gyanúja merül fel.

A csecsemő beléből a candida székletürítés kapcsán terjedhet a bőrre, gyulladást okozva az érintett bőrfelületen. Ilyen esetben a pelenkázott területeken, legfőbbképpen a testhajlatokban, a végbélnyílás körül és a nemi szerveken vörös foltok jelennek meg a bőrön, mely foltok gyakran hámlással is járnak. További tünetként pattanásszerű kerek foltok is megjelenhetnek a fertőzött bőrfelületen.

Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük, mindenképpen tanácsos mihamarabb orvoshoz fordulni, hogy egyéb betegségektől elkülöníthessék. Kezelési módjai közé tartozik a szájüreg gézlappal történő alapos kitörlése, valamint orvosi javaslatra kapható gombaellenes kenőcsök és szájba csepegtethető cseppek (2%-os borax-glicerin, nisztatin) használata. Javulás egy héten belül várható. Amennyiben ez időn belül nem észlelhető pozitív változás, tanácsos ismét orvoshoz fordulni.

Sok esetben a gombafertőzés megelőzhető a bőrhigiéniára való különös figyelemmel, vagyis a pelenkák gyakoribb cseréjével, lehetőleg minden bepisilést követően.

Jó idő esetén a gyermek popsija maradhat fedetlen a jó szellőzés és a könnyed érzés érdekében. Tápszeren nevelkedő babáknál különösen figyelni kell a cumi és a cumisüvegek tisztaságára. Lehetőség szerint etetések előtt forró vízben főzzük ki a cumit, hogy a láthatatlan kórokozókat elpusztítsuk róla. Gombaellenes kezelést követően mindenképpen javasolt az új cumi használata. Candidafertőzéseknél fontos a cukortartalmú italok és édességek kerülése is, mivel a cukor elősegíti és támogatja az élesztőgombák szaporodását. Szoptatott csecsemők esetén az anya mellét gombaellenes szerrel érdemes kezelni a szoptatás előtt és után is, hiszen így a fertőzés átvitelének lehetőségét csökkenteni tudjuk, és a gyógyulás is gyorsabban várható.

Dr. Schmidt Ádám

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!