A kövérség és az alvás kapcsolata

kövérség

Több túlsúlyos ember számol be arról, hogy éjszaka közepén felébred és ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy kimenjen a konyhába és ami a keze ügyébe kerül, azt megegye.

Azt tudományos kísérletek is bizonyították, hogy kapcsolat van az alvás hossza és a kövérség (az úgynevezett testtömeg index) között. Azaz azok között, akik az átlagosnál kevesebbet alszanak éjszaka, több a túlsúlyos.

Emanuel Mignot kutatásai most azt bizonyították, hogy ez nem csak azért van, mert a kevesebbet alvóknak több lehetőségük van az evésre.

Kísérleti körülmények között (alváslaboratóriumokban) megállapították, hogy azokban az emberekben, akiket nem engedtek megfelelő mennyiségűt aludni, magasabb volt az éhséget és a testtömeget szabályozó leptin nevű hormonnak a szintje. Normális körülmények között evés után vagy ha meghízunk, megemelkedik bennünk a leptin szintje, s ez csökkenti az étvágyat, és a tápanyag hasznosulását. Ez oda vezet, hogy kevesebbet eszünk és azt is kevésbé hatékonyan hasznosítjuk, így lefogyunk. Ez fordítva is igaz. Alacsony leptin szint megemelkedett éhségérzettel, jobb tápanyag-hasznosulással és hízással jár.

Ezután a kutatók kérdőívek segítségével 5 éven keresztül felmérték 1024, 30-60 éves ember alvási szokásait, néhányukat megkérték, hogy 6 napon keresztül alvásnaptárt vezessen, figyelték a testtömeg változásaikat és különböző hormonszinteket mértek bennük.

Az eredmények alapján, a 8 óránál kevesebbet alvó emberek közül, a kevesebbet alvók voltak kövérebbek.

Ráadásul a rövid alvásidő alacsonyabb leptin szinttel és emelkedett ghrelin szinttel járt együtt. A ghrelin nevű hormon a rövid távú éhségérzetért felel. Ha üres a gyomor, megemelkedik a szintje és nő az éhségérzet. Ezek alapján az alacsony leptin és a magas ghrelin szint lehet felelős a keveset alvók megnövekedett étvágyáért és elhízásáért. Ezek az eredmények részben arra a megfigyelésre is magyarázatul szolgálhatnak, hogy miért van azokban a társadalmakban sok kövér ember, amelyekben sokat esznek, de kevés idő jut az alvásra. A kutatók szerint a modern társadalmakban a jó alvásnak, az egészséges étkezési szokásoknak és a rendszeres testmozgásnak egyaránt fontos szerepe lehet az elhízás elleni harcban.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!