Vírusos szájnyálkahártya gyulladás–ijesztő, de magától gyógyuló kórkép!

vírusos szájnyálkahártya gyulladás

A human herpes vírus (HSV-1) okozta szájnyálkahártya gyulladás, latinul gingivostomatitis herpetica kisgyermekek gyakori megbetegedése, általában 1-6 éves kor között fordul elő.

A betegség igen fertőző, főleg nyállal, cseppfertőzés útján terjed, így különösen fontos beteg gyerek esetében a gyakori kézmosás, a testvérek lehetőség szerinti elkülönítése, a közös evőeszköz, pohár, törölköző kerülése, a játékok lefertőtlenítése.

A betegség torokfájdalommal, magas lázzal indul, majd a szájnyálkahártyán, a nyelven, és az ínyen apró hólyagcsák/aphták jelennek meg, melyek rövid idő alatt kifakadnak, kifekélyesednek.

Ehhez társulhat kellemetlen szájszag, felső légúti hurut, és a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása. A betegség igen fájdalmas, a beteg gyermeknek gyakran csorog a nyála, az ételt nem tudja lenyelni, az italt is nehezen fogadja el.

Teendő ilyenkor a 4-6 óránként adott, váltott hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítás.

Ha a gyermek a gyógyszert sem hajlandó lenyelni, próbálkozhatunk kúppal. A gyógyszer beadását követően 20-25 perccel (amikor a gyógyszer már kezdi kifejteni hatását) próbálkozzunk az itatással, etetéssel. Lehet a folyadékot óvatosan fecskendővel adagolni a szájba, másoknál a szívószál segít az itatásban, így elkerülhetjük a fájdalmas, gyulladt ínnyel való érintkezést. Italok közül válasszuk a szénsavmentes, semleges ízű, hűvösebb folyadékokat. Etetéshez a pépes, karcmentes ételekkel próbálkozzunk, mint a puding, joghurt, levesek, főzelékek, turmixok, ezeket kis kanállal adagoljuk, inkább gyakrabban, keveset. Minden kortynak örüljünk!

A betegséggel járó láz fokozott folyadékvesztést okoz, így különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás.

Maga a betegség nem indokolja a kórházi kezelést, gondos fájdalomcsillapítással és megfelelő folyadékbevitellel otthon is kezelhető. Amennyiben a gyermeknél a fent említett módszerekkel sem sikerül megfelelő mennyiségű folyadékot megitatni, a kiszáradás elkerülése végett kórházi felvétel, infúziós folyadékpótlás szükséges. Kiszáradásra utal a bágyadtság, aláárkolt szemek, cserepes száj, fehéren bevont nyelv, láztalanul is szapora szívverés, hűvös végtagok, vizelet mennyiségének csökkenése, vagy elmaradása.

Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük beteg gyermekünkön, mielőbb forduljunk orvoshoz!

A hólyagcsák helyi kezelésére rendelkezésre állnak különböző ecsetelők, mint a Glycosept, vagy a 0,2%-os Chlorhexidin. Ecsetelés előtt alapos fogmosás javasolt, ilyenkor ínyvérzés a gyulladás miatt előfordulhat. Phlogozollal való öblögetés is kedvező hatású. Az ecsetelés illetve öblögetés után fél órán át kerüljük az evést, ivást. A baktérium okozta felülfertőződés elkerülése érdekében figyeljünk a megfelelő szájhigiéniára, piszkos kézzel ne engedjük a gyermeket a szájába nyúlni.

A vírusos szájfertőzésekre gyógyszeres kezelést csak nagyon kivételes és súlyos fertőzésnél alkalmazunk, az esetek túlnyomó többségében tüneti terápia mellett (fájdalom és lázcsillapítás, folyadékpótlás) magától gyógyul 10-12 nap alatt.

Bár spontán gyógyuló, legtöbb esetben ártalmatlan vírusbetegségről van szó, igen erős fájdalommal jár, a gyermek gyakran nyűgös, elesett, a szülő itatási, etetési próbálkozásait rendre visszautasítja.

Legyünk türelmesek!

Dr. Forró Zsófia

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!