Bárányhimlő (varicella)

bárányhimlőMi az a bárányhimlő? Mi okozza?

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb kiütéssel járó, fertőző gyermekbetegség, melyen az esetek többségében iskolás korig átesnek a gyermekek.
A betegséget a varicella-zoster vírus (VZV) okozza. Igen ragályos, cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszögés, közvetlen kontaktus) terjed. Lappangási ideje hosszú, 10-21 nap, de már 1-2 nappal a kiütés megjelenése előtt fertőz.
A kiütések beszáradása után (általában 5-6 nap elteltével) a fertőzőképesség megszűnik. A már pörkös stádiumú varicella nem fertőz.
A betegség átvészelése életreszóló védettséget jelent a bárányhimlővel szemben, de a szervezetben lappangó vírus a későbbiekben övsömör képében újra megjelenhet.

Mik a tünetek?

A kiütések megjelenése előtt egy-két nappal előfordulhatnak enyhe felső légúti hurutos tünetek, láz, fáradékonyság, hasi és torokfájdalom, azonban sok esetben a kiütések megjelenése az első tünet. Többnyire a hajas fejbőrön, arcon jelenik meg először néhány vörös folt, amelyből előbb a bőrből kiemelkedő kiütés, majd folyadékkal telt hólyag keletkezik. Ezt követően a hólyag bennéke zavaros lesz, majd pörkösödik. Az első kiütések megjelenését követő néhány napban a törzsön, majd végtagokon is jelentkeznek kiütések, azonban a nyálkahártyákon, például a szájban is megjelenhetnek hólyagok, melyek étvágytalanságot és nehezített folyadékfogyasztást okozhatnak. Jellemző, hogy ezek a bőrelváltozások nagyon viszketnek. A betegség első hetében láz is kísérheti a bőrtüneteket.
Olykor előfordulhatnak szövődményes esetek. Leggyakoribbak a bőr és a lágyrészek bakteriális felülfertőződése (cellulitis, ótvar) és a kiszáradás, de akár
szívizom-, máj-, tüdő- vagy ízületi gyulladást, idegrendszeri gyulladást, csontvelőgyulladást és vérmérgezést is okozhat.

bárányhimlős kiütésekHogyan kell kezelni?

Az esetek többségében a bárányhimlő egy spontán gyógyuló vírusbetegség, szövődménymentes esetekben elegendő a tüneti kezelés. Láz esetében csillapítsuk a lázat. Fontos, hogy aspirin hatóanyagú gyógyszert ne kapjon a bárányhimlős gyermek (Reye szindróma veszélye miatt). A viszketés enyhítésére használhatunk szájon át adható antihisztamint, valamint enyhítheti a kellemetlen tüneteket a gyakori, langyos vizes zuhanyzás. Fontos, hogy tartsuk tisztán és vágjuk le gyermekünk körmét, hogy ne tudja elvakarni a kiütéseket, és hogy csökkentsük a seb felülfertőzésének veszélyét. Rázókeverékek, illetve egyéb kenőcsök használata nem javasolt a seb felülfertőződésének veszélye miatt. Amennyiben mégis kialakul bakteriális felülfertőződés antibiotikum kezelésre lehet szükség. Súlyos fertőzésekben, illetve sérült immunitású/immunszupresszív (immunrendszer működését csökkentő) kezelést kapó gyermekeknél, valamint újszülöttek esetében speciális vírusellenes kezelésre (pl.: acyclovir) is van lehetőség.

Fontos, hogy a gyermeket elkülönítsük a bárányhimlőn még át nem esett gyermekektől!

Mikor forduljak orvoshoz?

Ahogy azt már korábban írtuk, az esetek többségében ez egy jóindulatú betegség, amely otthon kezelhető, azonban előfordulhatnak olyan esetek amikor kórházi kezelésre van szükség. Ilyen például ha a gyerek nem iszik eleget, ha a láz a kiütések jelentkezése nélkül is megmarad, vagy ismét visszalázasodik. Szintén keressék fel háziorvosukat, ha a bőr bakteriális felülfertőzésére van gyanú (duzzadt, piros, fájdalmas bőr). Amennyiben gyermeke nehezen ébreszthető, többször hányt, mozgáskoordinációja romlik, zavart, vagy viselkedése szokatlan mielőbbi orvosi vizsgálat szükséges!

Meg lehet előzni?

Igen, a bárányhimlő ellen már létezik védőoltás, mely élő, gyengített vírust tartalmaz.

Az oltás két adagból áll, és 9 hónapos kortól adható. Érdemes az oltást még azelőtt beadatni, mielőtt a gyermek közösségbe menne. Mindenképpen javasolt beoltani az immunhiányos gyermeket, illetve azokat a nőket, akik gyereket szeretnének, de még nem estek át a betegségen.

Dr. Viczena Veronika

GY.I.K

Mi okozza a bárányhimlőt?

A betegséget a varicella-zoster vírus (VZV) okozza.

Fertőző a bárányhimlő?

Igen ragályos, cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszögés, közvetlen kontaktus) terjed. Lappangási ideje hosszú, 10-21 nap, de már 1-2 nappal a kiütés megjelenése előtt fertőz.
A kiütések beszáradása után (általában 5-6 nap elteltével) a fertőzőképesség megszűnik. A már pörkös stádiumú varicella nem fertőz.

Megelőzhető a bárányhimlő?

Igen, a bárányhimlő ellen már létezik védőoltás, mely élő, gyengített vírust tartalmaz.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!