Ha végre itt a nyár – Miket vigyünk magunkkal egy nyaralásra?

Miket vigyünk magunkkal egy nyaralásra?

A nyár egyik legjobban várt eseménye a közös családi nyaralás. Ám könnyen beárnyékolhatja az örömünket, ha gyermekünk megbetegszik, különösen akkor, ha ennek ellátására nem vagyunk felkészülve.

Amennyiben külföldre megyünk nyaralni érdemes még a tervezés fázisában utánanézni annak, hogy az adott országban van-e kötelező, vagy ajánlott védőoltás. Ezeket célszerű néhány héttel az utazás előtt beadatni.

De miket vigyünk magunkkal egy nyaralásra?

Gyermekkorban az egyik leggyakrabban jelentkező tünet a láz, ezért mindenféleképpen legyen a “házi patikánkban” lázmérő és lázcsillapító. Érdemes minimum két féle hatóanyagú, és lehetőség szerint különböző kiszerelésű (szirup/tabletta és kúp) készítményeket beszerezni, hogy hányás, illetve hasmenés esetén is tudjunk lázat csillapítani.

És ha már szóba került a hányás: nyáron nagyon gyakoriak a hányás-hasmenést okozó vírusfertőzések, melyek sajnos a nyaralás során sem kímélik gyermekünket. Érdemes még az utazás előtt gondolni rá, és beszerezni B6 vitamint és hányáscsillapító kúpot. (Utóbbi receptköteles.) Gyermekkorban nem ajánlottak a bél mozgását gátló gyógyszerek adása, azonban egyéb készítmények hasznosak lehetnek hasmenéses tünetek kezelésében. Ilyen például a Smecta (recept nélkül kapható) és a Hidrasec (vényköteles). Ezen betegségekben nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, melyben segítségünkre lehetnek a speciális rehidráló folyadékok. (Ezek között szintén vannak recept nélkül is kapható készítmények.)

A nyári meleg ellenére gyakran fordulnak elő hurutos panaszok, ezért érdemes orrcseppet/orrsprayt is magunkkal vinni. (Ez különösen fontos a csecsemők esetében.)

Sokak számára számos kellemetlenséget okoznak az allergiás tünetek. Amennyiben a gyermekünk allergiás mindenféleképpen vigyük magunkkal az allergia elleni gyógyszerét akkor is, ha aktuálisan nincsen rá szüksége. Azonban ismert allergia nélkül is célszerű antihisztamint (pl. Fenistil csepp/tabletta, Aerius szirup/tabletta) vinnünk magunkkal, melyek a váratlanul megjelenő csalánkiütések esetében is hasznosnak bizonyulhatnak. Ezen gyógyszerek szintén recept kötelesek, adagolásukat utazás előtt érdemes megbeszélni a háziorvossal.

miket vigyünk nyaralásraVízparti nyaralások, illetve az aktív kikapcsolódások, kirándulások során gyakran találkozunk rszívó rovarokkal. Érdemes gondoskodni a szúnyogok, egyéb rovarok elleni védelemről a gyermek korának megfelelő késztíményekkel. A csípés okozta kellemetlen tüneteket enyhíthetik a recept nélkül kapható antihisztamin tartalmú kenőcsök (pl. Fenistil gél), azonban ha kifejezett duzzanattal és viszketéssel jár a fent említett szájon át adható antihisztaminok is adhatóak.
Ha kullancsfertőzött területre utazunk vigyünk magunkkal kullancs csipeszt is, mellyel könnyedén eltávolíthatjuk az élősködőt.

A különböző sérülések, balesetek szintén gyakran előfordulnak a nyaralás során. Fontos, hogy legyen nálunk sebfertőtlenítő oldat (pl. Betadine), kötszer, ragtapasz, hogy a kisebb sérüléseket magunk is elláthassuk.

Talán felesleges hangsúlyozni, de semmiképp ne feledkezzünk meg gyermekünk állandó gyógyszeréről sem. Valamint gondoljunk a korábban átvészelt, de esetlegesen visszatérő betegségeire is. Amennyiben volt asztmatikus nehézlégzése vigyünk magunkkal Ventolint, ha croupos volt szteroid kúpot, ha pedig lázgörcsös volt akkor ne hagyjuk otthon a Diazepam oldatot.

Meleg, napos idő esetén nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy figyeljünk oda a napvédelemre, vigyünk magunkkal magas faktorszámú, gyermekeknek készült naptejet. Sapka nélkül ne engedjük a tűző napra és figyeljünk oda a megfelelő folyadékfogyasztásra!

Jó nyaralást!
Dr. Viczena Veronika

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!