Nyárias ízek – főszerepben a zöldségek és a gyümölcsök

nyárias ízek

Utolsó frissítés:

A gyümölcsök jótékony hatásáról nem lehet eleget beszélni.

Az évszakok váltakozásával nemcsak a ruhatárunkat cseréljük le melegebb vagy szellősebb darabokra, hanem az étkezésünk is észrevétlenül átalakul. Míg télen a forróbb, táplálóbb, zsírdúsabb, esetleg fűszeresebb ételeket részesítjük előnyben, addig nyáron szívesebben fogyasztunk salátákat, ízletes zöldségételeket, lédús gyümölcsöket, jégbehűtött üdítőket.

Szervezetünk energiaszükségletét is befolyásolja a külső hőmérséklet. Nyáron kb. 100-150 kcal-val kevesebbre van szükségünk, mint télen. Az egészséges táplálkozás szabályai viszont évszaktól függetlenül, egész évben érvényesek. Ügyelnünk kell a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) megfelelő arányára, az ásványianyag-, vitamin- és rostszükséglet fedezésére, a folyadékpótlásra.

Egészségesen táplálkozni nyáron a legegyszerűbb,

hiszen a friss alapanyagok (zöldség- és gyümölcsfélék) bőséges választékban állnak rendelkezésünkre. Az elkészítési mód is számtalan variációra ad lehetőséget, hiszen nemcsak a hagyományos leves vagy főzelék készülhet belőlük, hanem párolhatjuk, grillezhetjük, csőben süthetjük, rakhatjuk, angolosan vagy lengyelesen tálalhatjuk. Kóstoljuk meg a fent említett ételféleségeket padlizsánból, cukkíniből, karfiolból, brokkoliból, patisszonból, stb. Szerintem mindenkinek ízleni fog.

Külön említeném a salátákat, melyek olyan változatosan készíthetőek el, hogy ebben csak a fantáziánk szabhat határt. Természetesen saláta alatt nem a cukros-ecetes lében úszó fejessaláta leveleket értem, hanem a sok-sok zamatos zöldségből (paradicsomból, uborkából, zöldpaprikából, retekből, káposztából, sárgarépából, karalábéból, stb.) és ízletes dresszingekből készült finomságokat, amelyek akár naponta más-más formában és kombinációban kerülhetnek az asztalunkra.

Salátaöntetet vásárolhatunk készen is (pl. ezer sziget, kapros, rokfortos, olaszos), de kefírből, joghurtból mi is készíthetünk, ha összekeverjük mustárral, citromlével. Sokak kedvence lehet az olívaolajból és balzsamecetből álló öntet is.

byári_ízek_health-657847_640A különböző módon elkészített zöldségételekből vagy salátákból könnyű nyári fogás válhat, ha hússal, tojással, sajttal egészítjük ki. A húsok elkészítésénél (legyen az csirke, pulyka, hal vagy sertés) célszerű a zsírszegény sütési módokat alkalmazni (grill, alufólia, teflon, cserépedény, wok).
Az ízesítéshez használhatunk sültekhez kapható fűszersókat, de akár otthon is összekeverhetjük kedvenc fűszereinket.

A tésztaételekből a könnyű felfújtak, piskóták ajánlhatóak, melyekhez friss gyümölcsből készült szószokat kínálhatunk. Az olaszos spagettit, makarónit is nyáriasabbá tehetjük, ha friss zöldségeket (zöldborsót, brokkolit, padlizsánt) is főzünk a mártásba.

A gyümölcsök jótékony hatásáról nem lehet eleget beszélni.

Természetesen az a legjobb, ha naponta nyersen fogyasztjuk őket. De számos ételt, süteményt vagy desszertet is készíthetünk belőlük. Szabadjára engedhetjük kreativitásunkat és a piacon éppen kapható gyümölcsökből (málnából, meggyből, cseresznyéből, őszibarackból, ribizliből, sárgabarackból, stb.) meglephetjük a családot levessel, mártással, gyümölcssalátával, túrókrémmel, turmixszal, fagylalttal.

kohlrabi-783166_640Az egészséges táplálkozás része a megfelelő folyadékfogyasztás is, melyre nyáron különös gondot kell fordítanunk. A melegben a verejtékezéssel több folyadékot veszítünk, amit mindenképpen pótolnunk kell. Az elfogyasztott folyadék egy része víz, mellyel szomjunkat csillapítjuk. A többit táplálékaink víztartalma szolgáltatja.

Legnagyobb folyadéktartalmú ételünk a leves, mely az izzadással elveszített ásványi anyagok pótlásában is segíthet bennünket. Nyáron a tartalmas, fűszeres levesek helyett (pl. gulyásleves, bableves) fogyasszunk inkább könnyű zöldség (pl. zöldborsó, karfiol, zöldbab), gyümölcs (pl. meggy, őszibarack) vagy krémleveseket (pl. zeller, karalábé, gomba).

Szomjoltásra egyébként a legjobb az ivóvíz. A cukrozott szörpök, üdítőitalok csak értéktelen kalóriát jelentenek. A gyümölcslevek közül is a rostos, natúr változatokat vásároljuk. A különféle zöldséglevek (pl. karotta, sütőtök, paradicsom) is színesíthetik az étlapot, akár leves helyett is kínálhatjuk. Folyadékot jelentenek a tejes italok (tej, kakaó, tejeskávé, karamell) és a tejes turmixok is (pl. meggy, eper, málna). Szénsavmentes ásványvíz, limonádé, citromos tea, gyümölcstea, otthon készült gyümölcs- és zöldségprésnedv is pótolhatja a hiányzó folyadékot.

Itt van hát a nyár, élvezzük ki minden ízét, zamatát. Remélem, hogy a zöldségek és a gyümölcsök szeretete a tél beköszöntével is megmarad.

Csácsi Ibolya