Bőrfertőzések kórházi kezelése, ápolása

bőrfertőzés

Impetigo

Bőrgyógyászati Osztályunkon és nagy forgalmú ambulanciánkon gyakran találkozunk impetigós – közismertebb nevén ótvaros – gyermekekkel. Kialakulásáért az esetek 70%-ban Staphylococcus, 30%-ban a Streptococcus nevű baktérium felelős.

Leggyakrabban tavasszal és ősszel fordul elő, de egész évben találkozhatunk ezzel a betegséggel. Ahhoz, hogy a betegség létrejöjjön, feltétlenül szükség van valamilyen hámsérülésre, amikor is a bőr folytonossága megszakad és ezáltal a kórokozók meg tudnak telepedni. Tovább terjedésben dönt szerepe van a higiénés szabályok be nem tartásának, továbbá a vakarózásnak, mellyel nagyon könnyen más testfelületre át lehet vinni a fertőzést.

A betegség 1-2 mm-es vörös folttal kezdődik, majd ebből kis hólyagcsa, később vörös udvarú hólyag alakul ki. Ez megnyílik és nedvezni kezd és ebből a váladékból alakul ki a betegségre oly jellemző méz sárga pörk. A váladékból osztályunkon minden esetben leoltást végzünk és meghatározzunk a kórokozót, valamint annak rezisztenciáját, érzékenység.
Kis felületen lévő impetigó esetében elégséges a külső kezelés. Először a pörköket kell eltávolítani hexachlorophenes vagy kamillás borogatással. Ezután a művelet után – ha jól végeztük – mindig hámfosztott terület marad vissza, emiatt fontos a fertőtlenítő ecsetelő használata.

Az ecsetelő száradása után, ami kb. 1-2 perc, fertőtlenítőt tartalmazó krémmel pl. Chlorhexidinnel vékonyan bekenjük a sebfelületet. A krémet naponta többször vigyük fel a beteg felületre vékonyan. Ha a krémet nagyon vastagon alkalmazzuk, akkor a bőr természetes légzését akadályozzuk. A sebkezelés befejeztével a sebek vékony kötözésével megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését.

bőrfertőzésEzeknél a betegeknél fontos a higienia pontos betartása, hexachlorophenes fürdetés, körmök rövidre vágása, valamint a környezetben lévő tárgyak fertőtlenítése. Szakszerű kezelés esetén pár nap alatt gyógyuló betegségről van szó. Közösségbe csak teljes gyógyulás után vihető a gyermek.

Pyoderma

Enyhébb esetekben otthoni ápolásra is lehetőség van, de súlyosabb formában feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mit pl. a pyoderma esetén, amikor nem elégséges a helyi kezelés, hanem e mellett belsőleg anitibiotikum adására is sor kerülhet. Az antibiotikum adása mellett, fontos a viszketés csillapítása megfelelő gyógyszerekkel.

Az ápolási feladatok mellett nagyon lényeges a szülők felvilágosítása, a kezelések megtanítása, valamint a higiénés szabályok ismertetése.

Csecsemők és gyermekek bőrápolásánál alapvető fontosságú, hogy a szülőket megtanítsuk a helyes bőrápolásra. Bőrbetegség esetén elmagyarázzuk a betegség lényegét, igyekszünk megnyugtatni a szülőt, hogy az orvos által rendelt kezelés hatására előbb-utóbb meg fog gyógyulni. A türelmetlenség, a kapkodás, a kenőcsök gyors változtatása, nem csak értelmetlen, de a gyógyulást is akadályozza.

Kristóf Erzsébet

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!