Szoptatásról kicsit más szemmel

szoptatásról

Az élet egyik legszebb és legtermészetesebb dolga, ha az Édesanya anyatejjel tudja táplálni gyermekét.

A leendő édesanya már a várandósság hónapjai alatt tervezgeti, hogy hogyan fogja táplálni kisbabáját. Számtalan cikket és könyvet elolvashat, elméleti ismereteket szerezhet az anyatej és a szoptatás fontosságáról, tájékozódhat bizonyos alapelvekről. Mindezek elősegítik, hogy lelkileg is fel tudjon készülni erre a csodálatos és egyedüli élményre.

Szoptatásról kicsit más szemmel

Majd amikor a kisbaba megszületik, előfordulhat, hogy minden, amit a terhesség alatt tervezett, megálmodott az anyuka, felborul. Nem történik minden magától értetődően, nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan azt korábban gondolta,

„a baba nem akar szopizni” vagy „nincs elég tej”, és jön a kétségbeesés „nem tudom, mit tegyek…”

Az édesanya természetes módon nagyon nehezen éli meg a kezdeti kudarcokat. A szülés megpróbáltatásait követően még testileg meggyötörtek, kimerültek, emellett ez lelki szempontból is egy nagyon intenzív, érzelmi hullámzásokkal teli, érzékeny időszak. Valamilyen szinten ezekben az első napokban mindenki szembesül azzal, hogy a dolgok nem pontosan úgy alakulnak, mint ahogyan az a könyvekben meg van írva. A kisbabák pedig nem mindig úgy viselkednek, mint ahogy arról korábban olvasott vagy elképzelte.

Fontos, hogy elengedjük a korábban dédelgetett ábrándképeket, ne bánkódjunk a be nem teljesült dolgok miatt, tudjunk annak örülni, ami itt és most van.

A szoptatás közben az édesanya közel kerül gyermekéhez, minden apró mozdulatát, rezzenését , jelzését tudni fogja, egy kis idő elteltével. Lelkileg közel kerülnek egymáshoz, azért fontos mert a korai kötődés kialakulása elősegíthető.
A kezdeti nehézségek mögött számtalan tényező állhat, ezek közül néhány gyakoribb ok:

– a csecsemő nem megfelelően tudja bevenni a szájába az anyuka mellbimbóját
– nagyon csomós, kemény a mell, nehezen indul el a tej, ami természetesen fájdalommal is járhat
– a fájdalom miatt szorong, nincs felkészülve a szoptatás okozta fájdalomra
– szorongás, stressz,
– sebes, kirepedezett mellbimbó,
– aluszékony az újszülött (pl. icterusos újszülött)
– császármetszés
– az anyuka folyadékbevitele nem megfelelő mennyiségű

Az újdonsült édesanya sajnos hamar megtapasztalhatja, hogy a szoptatással kapcsolatban ma rengeteg egymásnak ellentmondó tanács, információ él a köztudatban. Ahány helyre fordul segítségért, annyiféle tippet, utasítást kaphat, és ennek eredményeként összezavarodik, abban is elbizonytalanodik, amit eddig tudott, és végleg elveszítheti az önbizalmát.

A szülő számára idegtépő érzés az újszülött sírását hallgatni, és ebben az elbizonytalanodott állapotban nehéz megfejteni a sírás okát. A későbbiekben már ösztönössé válik annak a megkülönböztetése, hogy a baba milyen hangon sír, ha éhes, vagy ha fájdalma van. Lehet, hogy ha megszólal, rögtön úgy gondoljuk, hogy biztosan meg kell etetni, pedig ez nem mindig van így.

Sok esetben a csecsemők nem evésre használják a mellet, hanem gyakran a megnyugtatásra, az édesanya közelségére, melegségére vágynak, és elég nekik pár csepp anyatej és az anyukájuk ölelése, hogy megnyugodjanak.

szoptatásEzt a jelenséget komfort szopizásnak hívják.

Az első hetekben különösen fontos, hogy az édesanya és a kisbaba sokat tudjon pihenni, megismerjék egymást, összehangolódjanak. Ebben a periódusban a nyugalomra, pihenésre koncentráljanak, tegyék el messzire a mobiltelefont, ne fogadjon sok látogatót, ne foglalkozzon görcsösen a háztartással. Ne akarjon az anyós, a szomszédasszony, a közösségi oldalak vagy az internetes fórumok elvárásainak megfelelni, hallgasson az ösztöneire, figyeljen befelé, lassuljon le, hangolódjon rá a kisbabájára. Ez a szoptatás sikerességét is nagyban befolyásolja, hiszen így az anyuka megtanulja felismerni a baba jelzéseit, éhségének korai jeleit, és beindul a tejtermelés.

Néha ez az összehangolódás nem megy könnyen, esetleg oda is eljuthatnak a dolgok, hogy a kisbaba kiszáradás veszélye miatt anyukájával kórházi felvételre kerül. Nagyon sok türelemmel és kellő segítséggel a babák és édesanyák a legnehezebb esetekben is megtaníthatók a helyes szoptatási technikákra, alapelvekre.

A ma legelterjedtebb, szakmai szempontból is legkorszerűbb, és ugyanakkor a legtermészetesebb szemléletmód is az igény szerinti szoptatás.

Reméljük, hogy ma már a csecsemős szakápolók, védőnők, anyatejgyujto_logogyermekorvosok jelentős része ezt a szemléletet ismeri és javasolja. Kórházi tapasztalatunk alapján ritkán, de vannak olyan esetek, amikor ez a módszer nem válik be. Ilyenkor segítenünk kell kialakítani egy biztonságot, támpontot adó napirendet, amit a szülő otthon tovább tud b folytatni. Nagyon fontos, hogy beszélgessünk az anyákkal a felmerülő problémákról. Tapasztalatom a munkám során, hogy a kellő időben történő segítség nyújtása pozitívan tudja befolyásolni a szoptatás sikerességét.

Ecserné Demeter Tímea

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!