Május – A hónap érdekességei

május

Tudod-e?

Május az év ötödik hónapja. Sokak szerint a legcsodálatosabb valamennyi közül! A rómaiak a meglett korúak (maiores) tiszteletére nevezték el Maiusnak, a görögök pedig egy nimfának, Maiának állítottak az elnevezéssel örök emléket. Nem véletlenül – ahogy a nimfa a szépséget és a fiatalságot testesítette meg, úgy május hónapa természet fiatalságának és szépségének a hordozója. Mostanra éled újjá teljes pompájában környezetünk. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a Nap a Bika jegyébe lép, ezáltal tovább hosszabbodnak a nappalok és tovább melegszik a levegő. Nálunk az átlag középhőmérséklet ilyenkor 15,7 C körül alakul – de évről évre egyre erősödő felmelegedést észlelhetünk, amely esetenként már a nyarat idézi. Gyakran esik az eső is, melynek áldásos hatására utal a „Májusi eső aranyat ér!” közismert mondás is.

Előfordulhat azonban, hogy – a komoly felmelegedés ellenére – ez a hónap is tartogat még meglepetéseket. Feljegyezték róla: 1125-ben egész Közép-Európában nagy havazások és hidegek voltak. 1934-ben Észak-Amerikában katasztrófát okozott a hónap időjárása. Olyan óriási szélvihar kerekedett, amely 300 millió tonna szántóföldet vett a hátára és fekete felhő formájában 3000 km-es távolságra sodorta. E természeti csapás következtében 160 000 farmer ment teljesen tönkre.

Változások a természetben

Bárki megfigyelheti, hogy a növény- és állatvilág mennyire „érti” a természet jeleit és hogyan, mi módon „válaszol” azokra. Legfőképpen a fény, a meleg, a víz és a szél az iránymutatók.

Néhány példa:

bab-beans-782096_640-Megfelelő nedvesség, csapadék hatására csíráznak ki a földben a magok, nőnek és nyílnak a növények.
-A legtöbb lombhullató fa azért virágzik előbb, és csak utána hajt leveleket, hogy a csupasz ágakon a szél könnyebben tudja szállítani a virágport a termős virágokra.
-Az erdei növények nagyrésze azért virágzik tavasszal ilyenkor, mert később a fák lombjai elfogják előlük a fényt. Erdőszélen, lapályon most nyílik a bíboros kosbor, a kamilla és a mocsári nefelejcs, illatozik a jázmin és a gyöngyvirág. A gyöngyvirág tudományos neve: convollaria majalis – ez is jelzi, májusi virág. (Franciaországban május 1-jén, az ünnep jelképeként gyöngyvirággal köszöntötték/köszöntik egymást az emberek.) Ismert májusi növény még az aranyeső (sárga, fürtős virágú, nem tévesztendő össze a korábban virágzó aranyvesszővel!), a tulipánfa és a zelnicemeggy.

Ahogy a fák tudják, hogy mikor kell rügyezniük, mikor lombosodjanak, és mikor nyissanak virágot, a költöző madarak is tudják, mikor kell megérkezniük ahhoz, hogy a költés idejére rendbe hozzák „házuk táját”. Májusra egy részük már itt van, másik részük most érkezik – mégpedig menetrendszerű pontossággal.

Jeles napok május hónapban

Május 1. A munka ünnepe

1889-ben a munkásság nemzetközi ünnepévé emelték a napot. A világ sok részén még ma is harc folyik a munkások jogaiért.
E szép tavaszi nap hajnalán – faluhelyen – májusfát állítanak a legények a lányok ablakába, amit színes szalagokkal, borosüvegekkel, festett tojásokkal díszítenek. Ebben a hagyományban az erő, a hatalom, az élet továbbvitelének gondolata rejlik.

SCS-SZ (10)Május 4. Anyák napja

Mindig május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. (Ne feledkezzünk meg a nagy- és dédmamákról sem!) Erre az ünnepre semennyi és semmilyen szép szó nem elég, hiszen szavakkal nem lehet kifejezni, hogy mennyire szeretjük az édesanyánkat!

Május 9.

Történelmi szempontból jelentős. 1945-ben ezen a napon ért véget Európában a II. Világháború.

Május 10. Madarak és fák napja

A természet és a környezet megismerésére, védelmére hívja fel a figyelmet.

Május 12-14.

Pongrác, Szervác, Bonifác – a három „fagyosszent”. Meteorológiailag bizonyítottan ilyenkor jönnek a késői fagyok, amelyek nagyon sok kárt okoznak a növényeknek.

Május 15-16. Pünkösd

Húsvét ünnepét követi 50 nappal. Számos ősi szokás kapcsolódik hozzá, amely a természet megújulását, a tavaszt köszönti. Legismertebb a pünkösdi királyválasztás, melyben a legények közül, valamilyen ügyességpróbával – meghatározott időre – uralkodót választanak.

Május 25.

Orbán – az utolsó „fagyosszent”.

gyermeknapHPKMájus 29. Gyermeknap

Ebben az évben erre a napra esik a gyermeknap, amelyet mindig május utolsó vasárnapján tartunk. E napon a világ valamennyi táján a felnőttek ünneplik a gyermekeket.

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!