Ártalmas jó tanácsok a szoptatással kapcsolatban II.

tanácsok a szoptatással kapcsolatban

Szoptatás alatti ártalmas jó tanácsok folytatása:

„Azért sebes a melle, mert folyton a cicin lóg a baba! Csak rágja a cicit a gyerek!”

A mellbimbó funkciója éppen az, hogy szopja a kisbaba, ezért lehetetlen a mellen töltött időt túladagolni, nem lehet a mellbimbót feláztatni. Az első napokban teljesen normális, ha a mellbimbók kicsit érzékenyek, és valószínűleg először furcsa érzés, amikor az újszülött erősen megszívja a mellet, de a fogatlan ínyével semmiképpen nem tudja rágni azt. A mellbimbók kisebesedésének többféle oka lehet, a leggyakoribb a helytelen mellre tétel, ritkábban gombás fertőzés állhat a háttérben.

„Látja, ezért kell mérni, alig szopott valamit a gyermek! Ki fog száradni!”

A szopott mennyiséget nem érdemes mérni, mert ennek alapján nem ítélhető meg, elég-e a tej. A folyamatos, kényelmetlen méregetés helyett az alábbi jelekből tudhatja, hogy eleget szopizik a kisbabája: a szoptatás alatt jól hallhatóak a nyelések, a szopás, nyelés ritmusa tartós, a baba a szopás végén magától elengedi a mellet, folyik a tej a szája szélén, jó kedélyű, nyugodt, a szoptatások után elégedett, ellazult. A kisbabának sima a bőre, napi legalább 5 8 pisis, víztiszta színű pelenkája, napi legalább kettő kakis pelenkája van. A gyermeknek megfelelő a súlygyarapodása, melyet első hetekben hetente, majd később havonta célszerű ellenőrizni.

Sajnos előfordulhat, hogy megbetegszik és kórházba kerül a kisbabája. Vannak olyan helyzetek, amikor az orvos számára elkerülhetetlen, hogy tisztában legyen a gyermek pontos folyadékbevitelével. Ilyenkor a minden szoptatás előtti-utáni mérés helyett valamivel jobb megoldás lehet, ha pár óránként, pelenkacsere illetve öltöztetés előtt méri meg a baba súlyát, és így is meg lehet becsülni, hogy a megelőző néhány órában összesen mennyit szopizott.

„Nem eszi meg az adagját, már hatvanat kellene ennie a testsúlya szerint. Máris hozok pótlást neki.”

anyatejado-kampany

Az egymásba folyó, gyakori szoptatások miatt nem érdemes arról beszélni, hogy mondjuk 8×60 gramm volna a gyermek adagja. Ez indokolatlan pótláshoz vezet, pedig a baba súlya ezt az esetek jelentős részében nem indokolja. A pótlás több hátránnyal is járhat: akár egyetlen adag tápszer is megzavarja a kialakulóban lévő bélflóra egyensúlyát, a baba kezdetben jó szopáskészsége a cumi miatt összezavarodhat, a pótlás miatt nem eléggé éhes és nem eléggé kitartó, és az anya önbizalma is összeomlik a sorozatos kudarcok, nehézségek miatt. Mindezek miatt később még küzdelmesebb lesz visszatérni a szoptatásra.

Végezetül:

minden édesanya és minden kisbaba egyedi. Ami másnak bevált, nem biztos, hogy Önöknek is a legjobb megoldás. Hallgasson a saját ösztöneire, megérzéseire, legyen érzékeny a kisbabája jelzéseire, és ne hagyja magát elbizonytalanítani mások elképzelései által.

Dr. Gulácsi Ágnes


A fent leírtakat W. Ungváry Renáta, IBCLC laktációs szaktanácsadó Szoptatás támogatás – kommunikáció c. kurzusán tanultam.

További források:
W. Ungváry Renáta: A hét leggyilkosabb mondás a szülészeten (www.babaszoba.hu),
Guóth-Gumberger, Hormann: Szoptatás (Szoptatásért Magyar Egyesület, Bp., 2002).

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!