A nyúlajak és farkastorok eredményesen gyógyítható

nyúlajak és farkastorok

A fejlődési rendellenességek között a nyúlajak és a sokszor hozzá társuló farkastorok gyakorinak számít,

az újszülött gyermekek 1-2 ezrelékben találkozunk velük. A kialakulás pontos oka ma sem ismert. Annyi bizonyos, hogy több tényező játszik szerepet, ezek között legfontosabb az öröklődés. Több gén felelős az elváltozásért, a családi halmozódás egyértelműen megfigyelhető. Az öröklődésen kívül az okok között helyet kap az anya életkora, esetleg a terhesség alatt szedett gyógyszerek, a kismamát ért sugárhatások is.

A magzat méhen belüli élete, fejlődése során az arc a különböző embrionális kezdemények, az alsó és felső állcsonti nyúlványok összenövésével alakul ki. Ha ez az összenövés elmarad vagy csak részlegesen következik be, mert valamilyen fejlődést gátló tényező megzavarja – kialakul a nyúlajak és/vagy a farkastorok. Az elváltozás az esztétikai problémákon túl számos további gondot jelent. Nehezített a szopás, részben az ajakzár elégtelensége miatt, részben a hiányzó szájpadlás következtében nem hozható létre a szükséges vákuum. Ezért újszülött korban táplálási probléma jelentkezik. Később a rendellenes fogmederív miatt kusza, szabálytalan fogzás, a lágyszájpad elégtelenség következtében nehezen érthető, orrhangzós beszéd, a fülkürt működészavara miatt középfülbetegség, halláscsökkenés alakul ki.

Érintett az orrsövény kialakulása is, ennek igen bizarr orrsövény ferdülés, gátolt orrlégzés a következménye. E funkciózavarok, valamint a megjelenésből adódó lelki problémák különféle pszichológiai zavarok forrásai lehetnek.

Az orvosi gyakorlatban – részben pszichológiai okokból is – nyúlajak és farkastorok helyett inkább ajak és szájpadhasadékról beszélünk, hangsúlyozva ezzel is, hogy emberekből van szó, akiken segíteni lehet.

Mert természetesen lehet ezt az elváltozást gyógyítani. A modern plasztikai sebészet, valamint a társszakmák segítségével még a legsúlyosabb torzító rendellenességgel születettek is alkalmassá tehetők a normális emberi életre. A hasadékos beteget gyakorlatilag a megszületése pillanatától fogva gondozásba kell venni. Az első és legfontosabb a kismama és a család megnyugtatása. Át kell segíteni őket azon a sokkon, amit a várva várt kisbaba születési rendellenessége jelent. Amint lehet, elmagyarázzuk a szülőknek, hogy egy műtéti sorozatra kell felkészülniük, amely műtéteket a gyermek különböző életkorában végzünk majd el. Közben kerül sor a hasadék által érintett egyéb funkciók, mint például a hallás, a beszéd, a rágás, az orrlégzés rendezésére is. Nem elhanyagolható a megfelelő időben megkezdett fogszabályozó kezelés sem. Mindeközben folyamatos pszichológiai gondozásban kell részesíteni a beteg és szükség esetén a családot is.

A komplex rendellenesség komplex ellátást igényel.

A Heim Pál Gyermekkórházban több évtizede gyógyítjuk – eredményesen – a hasadékos gyermekeket és ma már országszerte több centrum áll a betegek rendelkezésére.

Prof. Dr. Katona Gábor PhD.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!