Minimál invazív technikák a gyermek baleseti sebészetben

törés

A gyermekek baleseti ellátása főleg konzervatív úton történik (sebek ellátása, törések kezelése gipsszel), de a súlyosabb sérüléseket, elmozdulással járó töréseket műtétileg kell kezelnünk. Ilyenkor igyekszünk ezt „minimál invazív” módon, azaz a lehető legkisebb behatolási kapuval, legkisebb műtéti terheléssel járó módszert alkalmazni.

Mint minden elmozdulással járó törés esetében, ilyenkor is arra törekszünk, hogy a csont két törtvégét megfelelő, lehetőleg anatómiai helyzetbe hozzuk. Ezt a törtvég helyretételt nevezzük repozíciónak. Ez történhet fedetten (azaz a bőrt nem sértve), vagy a bőrön át egy tűződrót segítségével, emelőszerűen, avagy nyíltan, amikor a törés felett bőrmetszést ejtünk és a törést feltárjuk, szem ellenőrzése mellett tesszük helyre.

Minimál invazív technika során a fedett és a tűződrót segítségével végzett repozíciókat végezzük.

Amennyiben feltárásra, „véres repozícióra” van szükség, már invazív beavatkozásnak tekintjük.

A helyre tett és instabil törést valamilyen módszerrel rögzíteni kell. Amennyiben a törés instabil, nem elegendő a gipszrögzítés. Ilyenkor vagy bőrön át dróttűzést, vagy velőűrszegezést, csavarozást végzünk.

Dróttűzés

Ilyenkor a helyre tett törést a bőrön át, és a két törtvéget megfelelően áthidaló ún. Kirschner dróttal áttűzzük, hasonlóan az otthoni tipli befúrásához. A drót anyaga acél, ritkábban egyéb anyag. Ilyenkor a drót általában nem ad megfelelő stabilitást, így gipszsín felhelyezése is szüksége.

törés1

Velőűrszegezés

Ennél a módszernél a helyre tett törést a csont velőűrébe kis bőrmetszésen, illetve a csonton kis furaton át egy titán elasztikus szeget vezetünk be. Ez a fém egy titán-núbium ötvözet, maga a szeg a velőűr falán számtalan helyen feltámaszkodik, így megfelelő stabilitást ad, gipszrögzítés legtöbbször nem szükséges. A fém igen ritkán okoz allergiát és még MRI vizsgálatot is lehet mellette végezni. Nagy előnye, hogy a műtét után igen hamar, akár már másnap is lehetőség van a törött végtag mozgatására, óvatos használatára. Alkar, felkar esetén a hétköznapi tevékenység hamar elkezdhető, mint rajzolás, fésülködés, babázás. Alsó végtag esetén (comb, sípcsont) a velőűr szegezett csont még nem terhelés stabil, így néhány hét terhelés mentesség, mankózás, vagy járókeretezés szükséges.

minimál invazív

Csavarozás

Gyermekek csonttöréseit ritkán rögzítjük csavarokkal, akkor is főleg a bokatáji töréseket. Ilyenkor a helyre igazított törést a bőrön kis metszésből bevezetett csavar, vagy csavarok tartják meg. Legtöbb esetben szükséges kiegészítő gipszrögzítés alkalmazása

A behelyezett implantátumokat mindig el kell távolítani gyermekkorban. A tűződrótokat megfelelően kooperáló gyermekek esetén lehet helyi érzéstelenítés során, míg az egyéb implantátumokat mindig altatásban kell eltávolítani.

A fenti műtétek után ritkán alakul ki szövődmény. Ilyen lehet ritkán a törés elmozdulása, mely legtöbb esetben olyan kisfokú, hogy a csont saját maga remodellálódik, azaz korrigálja a tengelyeltérést. Titán szeg ritkán, míg tűződrót gyakrabban „vándorolhat”, azaz mozdulhat meg. Ennek egyik típusa, mikor a beültetett fém a bőrön kívülre jut. Ilyenkor, ha már a törés megfelelően stabil, akkor érdemes eltávolítani a fémet, míg ha a törés még nem eléggé gyógyult meg, akkor mód lehet a fémek kilógó végének levágására. Igen ritka szövődmény az allergia, illetve a csontvelőgyulladás.

Ezek a szövődmények néhány százalékban fordulnak elő. Fontos mindezeket korán észlelni és kezelni.

Dr. Fadgyas Balázs

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!