Kevés az anyatej?

kevés az anyatej

Sok anya természetes aggodalma, hogy kap-e elegendő anyatejet a gyermeke.

Mik a jelek, amelyek megnyugtathatnak bennünket?

Nincs okunk aggódni, ha:

– A csecsemő egészségesnek látszik, a bőr színe és a bőr rugalmassága jó, hurkás, hossza növekszik, élénk és aktív az izomtónusa.

– Hat–nyolc nedves pelenkája és/vagy kettő–öt széklete van naponta. Idősebb csecsemők esetében a székletürítések száma emelkedhet, de előfordulhat az is, hogy csak három-négy  naponta van széklete. A vizeletes pelenkák száma ilyenkor is jelzi, hogy elegendő-e a tejmennyiség.

– A súlynövekedése átlagosan (de ez hetente változhat) 120–150 gramm hetente, vagy legalább 450 gramm havonta (az első 3 hónapban inkább az 500 grammhoz közelít, majd 300–400 grammra csökkenhet havonta). Az elején gondoljon arra, hogy a szülés után az újszülöttek veszítenek a súlyukból, a súlygyarapodást a súlyesés mélypontjától kell számítani.

– A csecsemő gyakran szopik, minden két-három órában, vagy nyolc–tizenkét alkalommal egy 24 órás periódust tekintve. Ez az átlag. Néhány csecsemő ennél kevesebbszer, mások többször is szophatnak.

Sok anya aggódik bizonyos jelek miatt, de semmi gond nem lehet a tejtermeléssel, ha a csecsemő jól fejlődik, még ha ön a következőket tapasztalja is:

– Csecsemője nagyon gyakran szopik. Sok csecsemő sűrűbben igényli a szopást és az anya közelségét.

– Csecsemője hirtelen gyakrabban és/vagy hosszabb ideig szopik. Azok a csecsemők, akik újszülöttként aluszékonyak, megváltozhatnak, és gyakrabban kezdenek szopni. A csecsemőkre jellemző az ún. hirtelen növekedési szakasz (háromhetes, hathetes, három hónapos kor körül). Ezen időszakok alatt általában gyakrabban szopnak, hogy a szükségletnek megfelelően emelkedjen az anyatej mennyisége.

– Csecsemője hirtelen kevesebb ideig szopik, akár csak öt-tíz percig mellenként. Csak erősödött és gyakorlottabbá vált.

– Csecsemője nyűgös. Sok csecsemőnek mindennap van egy nyűgös időszaka (főleg az első hónapokban), körülbelül a nap ugyanazon időszakában. Néhány csecsemő az idő nagy részében nyűgös. A nyűgösségnek az éhségen túl több oka is lehet (például hasfájás, közelség igénye, „unalom”).

– A melléből csak kicsit, vagy egyáltalán nem csepeg a tej. A tejcsepegés nincs kapcsolatban a tejképződéssel, egy idő után általában teljesen megszűnik.

– A melle hirtelen puhának tűnik. Ez akkor következik be, ha a tejképződés a csecsemő igényéhez alakult, és a kezdeti túltelítődés alábbhagyott.

– Soha nem érzi a „let-down” reflexet, vagy a tejkilövellési reflex érzése nem olyan erős, mint régebben volt. Ez idővel mindenkinél bekövetkezik.

Ha mégis kevés az anyatej vagy kevésnek tűnik, nem gyarapszik a gyermek, mi okozhatja a problémát?

– A csecsemő helytelen mellre tétele, rossz szopási technika. Nagyon fontos a helyes testtartás, a csecsemő minél nagyobb testfelülettel érjen hozzánk, a bimbóudvarból a lehető legnagyobb területet kapja be.

– Az időhöz kötött szoptatás, óra szerinti táplálás akadályozhatja a kereslet-kínálat elvén működő tejképződést.

– „Túl nyugodt” csecsemő. Néhány csecsemő az idő zömét alvással tölti, és ritkán, kevés időre ébred fel, mellen is elalszik. Ezeket a csecsemőket ébresztgetni kell, és figyelni a szoptatások gyakoriságára, amíg a csecsemő meg nem tanulja azt, hogy elegendő mennyiséget egyen.

– Pótlások adása (főleg cumisüvegből) csökkentheti az anyatej mennyiségét.

– Bimbóvédők, nyugtatócumi használata is bezavarhatnak.

– Alkohol, bizonyos gyógyszerek, mell gyulladása és nem utolsósorban a lelki tényezők is gátolhatják a megfelelő mennyiségű anyatej képződését.

Mit tehetünk, hogy növeljük az anyatej mennyiségét?

– Szoptasson gyakrabban, mindkét mellből!

– Próbálja meg a változó oldalról történő szoptatást! Ha minden szoptatás alatt kétszer-háromszor váltogatja a mellét, akkor a csecsemő érdeklődését ébren tartja, és a csecsemő a tej tápanyagokban legdúsabb részéhez jut. Miközben szoptat, figyelje a csecsemő szopását és nyelését, ha ez csökken, váltson oldalt. Minden szoptatáskor legalább kétszer próbálja váltani mindkét mellét.

– Igyon sok folyadékot, és táplálkozzon megfelelően!

– Pihenjen és lazítson, amennyit csak tud!

– Lehetőleg csak anyatejet adjon gyermekének! Ha csecsemője tápszeres pótlást kap, ne akarja azonnal abbahagyni, hanem fokozatosan csökkentse az adagot olyan mértékben, ahogyan az ön tejtermelése nő.

Ha kevés az anyatej és mégis pótolni kell, mivel?

– Lehetőleg lefejt anyatejjel pótoljunk.

– Ha az nincs, és van rá mód, más anya lefejt anyatejével pótoljunk.

– Ha az első kettő nem megvalósítható, akkor tápszerrel.

És hogyan?

letöltés (7)

Szoptatásbarát módszereket alkalmazzunk

– Sok édesanyának segített a szoptatáshoz való visszatéréshez a szoptanit (SNS – supplemental nursing system). Ez egy kis nyakba akasztható tégely, amibe a pótlást tehetjük. Vékony szilikoncsövön keresztül jut el a pótlás a babához, miközben szopik. Így fennmarad a legfontosabb: az anyamell stimulálása, a testi kontaktus anya és baba között. Így a tejtermelődés tovább fokozódik. Ennek az eszköznek a segítségével a cumitól átmenetileg megzavarodott babák is visszaszoktathatók az anyamellre, sőt: volt rá példa, hogy még az adoptált babát szoptatni kívánó anyáknak is sikeresen beindult a tejtermelése!!!

kevés anyatej

– Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a babaetető pohár. Behajlított széle segítségével a csecsemők jól megtanulnak belőle inni.

letöltés (2)

– Calma – az ebből való etetéskor a csecsemőnek teljesen olyan technikát kell alkalmaznia, mintha szopizna. Az eszköz segítségével megelőzhető a cumizavar. Vagyis minden csepp anyatejért meg kell dolgoznia csakúgy, mint a ciciből. A speciális kialakításnak köszönhetően a tej csak akkor folyik, ha vákuum keletkezik.

Dr. Andrási Katalin

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!