Kerékpár küllő okozta sérülések

biciklis gyermekülés

A tél elmúltával előkerülnek a kerékpárok is, és ezzel párhuzamosan szaporodnak a kerékpár balesetek.

A biciklizni nem tudó gyermekek szállítása leggyakrabban a hátsó ülésen történik.

Ennek van kulturált módja, amikor egy erre a célra kialakított ülést szerelnek a hátsó csomagtartóra. Van háttámlája, és a gyermeket be lehet kötni az ülésbe, hogy ne essen ki még akkor se, ha elalszik. Van még egy nagyon fontos tartozéka, és ez a lábtartó-lábvédő, ami megakadályozza, hogy a lábak a küllők közé kerülhessenek.  Lásd. főkép.

A kerékpár egy instabil közlekedési eszköz, amin gyakran előfordul, hogy az ember ide-oda inog rajta, és ekkor a hátsó ülésen ülő kilengő lábai óhatatlan a küllők közé kerülhetnek. Ezek a balesetek alkalmi szállításkor fordulnak elő, amikor a szülők nem veszik a fáradságot, hogy felszereljék a gyerekülést. Persze a kamasz is felülteti a kis tesót hátra, aztán nyomja a gázt, a hátul ülő meg kapaszkodik, ameddig bír.

Tény, hogy a kerékpár küllő okozta sérülések mindig a vezető felelőtlenségéből adódnak, az elszenvedők pedig a vétlen kiskorúak.

Ezek a balesetek megelőzhetők, és ha az írás olvasói felfogják, hogy micsoda szenvedéstől szabadítják meg a szeretteiket, talán rászánják az időt a megelőzésre.

Mi is történik, amikor a gyermek lába, vagy lábszára beszorul a küllők közé?

A kerékpár kisebb-nagyobb sebességgel gurul. Jön valami gikszer, a bicikli kileng, a gyermek lába össze-vissza csalinkál, és egyszer csak becsúszik a forgó küllők közé. Ott aztán addig darálják a küllők, amíg a kerékpár megáll, vagy esetleg kicsúszik a láb a küllők közül.

És e közben mi történik a beszorult végtaggal?

A láb egyszerű zúzódásától a nyílt lábszártörésig bármi előfordulhat.

A zúzódásos esetek ritkán kerülnek orvoshoz. Gyakrabban láthatók a láb, külboka és lábszár külső élén különböző mélységű horzsolások. Ezek gyógyulási ideje és a heg minősége a nagyságtól és a sérülés vastagságától függ. A mélyebb sérülések lassan gyógyulnak, esetleg vaskos heggel járnak. A bőr teljes vastagságát érintő sérüléseknél a bőrátültetés is szükséges lehet.

A küllő okozta sérüléseknél röntgen felvételt is készítünk, mert gyakran a külboka, vagy a lábszár alsó része is eltörik.
A járásképtelenséggel járó küllő sérülések mögött szinte mindig található valamilyen fokú csonttörés is. Ezek a törések gyakran lényeges elmozdulással nem járnak és műtéti ellátást sem igényelnek. Gipszrögzítéssel az esetek többségében gyógyíthatók.

Egy probléma van ezzel. A gipsz azért kerül fel a végtagra, hogy a törést rögzítse, a mozgásokat kikapcsolja, és így a gyógyulási időt fájdalmatlanná tegye.

Kerékpár küllő okozta sérülésekA horzsolás, ami a törés felett van, azonban kötözést igényel, ami miatt a végtagot ki kell venni a gipszből. Tehát a kötéscserék az első 2 hétben nem csak azért fájdalmasak, mert a seb érzékeny, hanem azért is, mert a törés kikerül a rögzítő gipszből, megmozdulhat, és minden mozgásnál fájdalmat okoz.

Okulás céljából érdemes az elkövetőt is elvinni a kötéscserékre, hogy lássa az áldozata szenvedését, megelőzendő a további hasonló baleseteket.

Gipszrögzítés szükséges lehet törés nélkül is, hogy a seb nyugalomba helyezésével gyorsítsuk a gyógyulást és a fájdalmatlanságot.

A küllők okozta törések általában maradvány tünetek nélkül gyógyulnak, bár a növekedési zónát érintő sérülések növekedési zavart okozhatnak a csonton, ami késői végtag deformitással járhat.

A bőr sérülései gyakran hagynak látható nyomot maguk után.

Felületes horzsolás esetén teljes gyógyulás várható. A bőr mély rétegét érintő sérülésnél néha vaskos heg alakul ki. Ezek korrekciója nagyon nehéz, gyakran csak bőrátültetéssel lehetséges. A mélyebb sebek minden alkalommal különböző mértékben látható heggel gyógyulnak.

Ez egy 4-5 éves gyermeket nem zavar. A gyerekekre azonban jellemző, hogy megnőnek, a kamasz kort is elérik, majd fiatal felnőtté válnak. Tehát sok évvel a sérülés után okozhat a heg olyan problémát, hogy a kamasz lány nem veszi le a zokniját, mert a gimnáziumi közösségben már szégyelli a hegét, esetleg a boka deformitását. Nem jár úszni, vagy sportolni, mert nem akarja, hogy átöltözésnél a hegét meglássák.

Ez persze mondva csinált problémának tűnik mások szemében, ami igaz is lehet, de ez sajnos a heg tulajdonosának önértékelésén mit sem változtat.

Marad hát a megelőzés. Ne szállítsunk gyermeket a kerékpár hátsó csomagtartóján, mert örök életre szóló bajt okozhatunk vele.

Interneten használt gyermekülés már olcsón, akár ingyen is beszerezhető.

Nem szabad sajnálni az időt és pénzt a gyermekülés megvételére és felrakására, majd a gyermek korrekt bekötésére.

Dr. Novoth Béla 

Irodalom:
1. Ács G. Hargitati E. Gyermektraumatológia Medicina 2001.
2. Cziffer Endre, Fröhlich Péter Gipsztechnika, ortézisek Modern Sérültellátásért Budapesten Alapítvány 1999.
3. Von Lear L Fracturen und luxationen im Wachstumsalter Thieme: 1991.

Fotó:
pixabay.com/Jason Goh

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!