Expanderrel történő bőrnyújtás

expanderrel történő bőrnyújtás

Korábbi cikkekben már érintettük az expanderrel történő bőrnyújtás lehetőségét a bőrön lévő elváltozások eltávolítása utáni fedésre.

De mi is az expander?

Használható minden esetben, ahol nagyobb mennyiségű bőrt kell pótolni?
Milyen megterheléssel, és milyen előnyökkel jár ez a típusú bőrfedés?

Kezdjük az elején.

Az expander tulajdonképpen egy szeleppel ellátott üres szikikon zsák, amit a bőr alá helyezünk be, a pótolandó bőrterület mellé. 1. kép.

1. kép. expander töltés előtti állapotban
1. kép. expander töltés előtti állapotban

Lényege, hogy a bőr rugalmasságát kihasználva, azt fokozatosan nyújtja a zsák feltöltésének mértékében.

Több típusa van. Létezik olyan, amelyikbe integrálva van a szelep, és van olyan is, ami a környezetéből szívja el a nedvességet, és ilyen módon nő a kiválasztott nagyságúra.

Leggyakrabban használt az, amelyiknek szelepe a bőr alatt helyezkedik el, és egy cső köti össze a zsákkal. 2. kép.

.

A nagyság és a forma attól függ, hogy milyen alakú és kiterjedésű terület fedésére szeretnénk használni az expander által nyújtott bőrt.

2. kép. expander feltöltve a bőr alatti szelepen keresztül
2. kép. expander feltöltve a bőr alatti szelepen keresztül

Az expanderes bőrnyújtás csak akkor alkalmazható, ha a pótolandó terület mellet kellő nagyságú ép, nyújtásra alkalmas bőr található, lehetőleg kemény alappal. A has területére nem érdemes expandert tenni, mert nem a bőrt fogja nyújtani, hanem a hasat fogja befelé nyomni.

Figyelembe kel venni, hogy a fedendő területet milyen típusú bőrrel kell fedni. A hajas fejbőrön lévő hiány fedésére a hajas fejbőrt kell nyújtani, de a homlok vagy arc területét nem fedhetjük a hajas fejbőr megnyújtott részével.

Tehát expander nem minden esetben használható.

Ha eldőlt, hogy az expanderes bőrnyújtással érjük el a legjobb eredményt, következik a megfelelő nagyságú és alakú expander kiválasztása.

A beültetés gyermekkorban általában altatásos műtéttel történik. Ezt követően 3-5 héttel – a seb gyógyulásától függően -, kezdődik az expander folyadékkal való feltöltése. Egy alkalommal annyi folyadékot töltünk be a bőr alatti, tehát nem látható, csak tapintható szelepen keresztül, amennyivel a bőrt feszesre nyújtjuk. A szelepet egy vékony injekciós tűvel lehet elérni. Ez a zárt, külvilággal nem érintkező rendszer biztosítja a megfelelő sterilitást.

A bőr a feszülés hatására megnyúlik, és 2 hét alatt annyira meglazul, hogy ismét lehet nyújtani egy újabb töltéssel. Általában 4-6 alkalommal kell a töltést ismételni, hogy a kívánt nagyságúra nyúljon a bőr. Az utolsó nyújtást követően 2-4 héttel történik az expander kivétele, az eltávolítandó bőrterület kivágása és a nyújtott bőrrel való fedése.

Ha a kezelési időket összeadjuk, ez kb. 3-5 hónapos procedúrát jelent, és 2 db altatásos, közepesen nagy műtétet. A gyermek a két műtét között iskolába mehet, csak a töltések napján hiányzik az oktatásról. A műtétek miatt legfeljebb egy-egy hét iskolai hiányzás szükséges. A testnevelés alóli felmentés viszont bizonyos esetekben elérheti a 6 hónapot is. A hosszan-tartó folyamat miatt érdemes előre megtervezni a műtéti sorozat időbeni kifutását a családi és iskolai programokkal egyeztetve.

Megéri ez a befektetett idő és energia az eredményt, vagy csak egy újabb úri huncutságról van szó?

Sajnos az a válasz, hogy megéri bevállalni ezt a típusú ellátást. Természetesen jól meg kell választani az indikációt, és a végeredmény kalkulálásakor számba kell venni az egyéb, kevesebb kórházi megjelenést és műtétet igénylő lehetőséget is.

Mit kap a páciens cserébe?

Szép, jó minőségű, bőr alatti zsírszövettel alápárnázott, a környezetéhez illő fedést. Ez biztosítja esztétikailag a legjobb eredményt, és a fizikai ellenálló képessége is olyan jó, mint a környezetében lévő bőrnek. Nem kell bőrt venni más területről, tehát a bőr adóhely hegesedésével nem kell számolni. Az egész műtéti sorozat egy heggel megúszható.

expanderek a hajas fejbőr alatt
3.kép. 2 db expander a hajas fejbőrön. Az expanderek belső oldalánál a bőr alá helyezett töltő szelepek jól láthatók.

Vannak olyan nagy elváltozások, ahol több expander is beültetésre kerülhet egymás mellé, egyszerre. 3. kép.

Történhet azonos helyre is ismételten expander beültetés, de érdemes egy évet várni, hogy a környezet regenerálódjon, és jobb körülményeket teremtsünk az ismételt nyújtáshoz.

Az expander által nyújtott bőr nagyon jó minőségű fedést biztosít, környezetének rongálása nélkül. Azonban maga a töltési folyamat, a rendszeres szúrások és a bőr feszülése miatt, nem elhanyagolható kellemetlenséggel jár a páciens számára.

Nem mindegyik gyermek alkalmas erre a procedúrára.

Dr. Novoth Béla 

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Irodalom:

1.Jeffry S. Epstein, MD Miami, Florida: A fejbőr rekonstrukciója: a szövetszaporodás
hajátültetési fórumának szerepe Internacional Sept / Okt 2006.  2.Radovan, C (1984). „A szövetek tágulása a lágy szövetek rekonstrukciójában” Műanyag és rekonstrukciós sebészet. 74 (4): 482-92. 
3. Zöllner, Alexander M .; Buganza Tepole, Adrian; Gosain, Arun K .; Kuhl, Ellen (2011). „Növekvő bőr: a szöveti terjeszkedés gyermekkori homlok rekonstrukcióban”. Biomechanika és modellezés mechanobiológiában. 11 (6): 855–867. doi: 10,1007 / s10237-011-0357-4. PMC 3425448.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!