Augusztus – A dinnyék szezonja

dinnyék

Bárki bármit is mond, azért mégiscsak a hazai az igazi!

Mai világunkban az év bármely hónapjában vehetünk és ehetünk dinnyét, de ezeknek az importált gyümölcsöknek az íze meg sem közelíti a híres magyar tájainkon (Cece, Ormánság, Csány…) termesztetteket.
Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni érdemes!

Görögdinnye

Története:

David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.
A X. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A XIII. században a mór hódítók hozták be a gyümölcsöt Európába.
A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. A gyümölcsöt lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.

Mitől egészséges?

A frissítő hatású nyári gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony, 10 deka mindössze 28 kalóriát tartalmaz. A dinnye mintegy 80 százaléka víz, amelynek köszönhetően tökéletes vízhajtó hatással rendelkezik. A görögdinnye gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban, de kevés foszfort és magnéziumot is tartalmaz.
A vízhajtó hatás és az alacsony kalóriatartalom miatt fogyókúrához is nagyszerűen alkalmazható. A dinnyekúra azonban elég drasztikus súlycsökkenést eredményez, ezért óvatosan kell vele bánni. A gyümölcsön kívül a kúra közben zöldséget, halat, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is ehetnek a fogyni vágyók, de csak mértékkel. A görögdinnyés diéta nagy előnye, hogy nem kell koplalni, mert a lédús gyümölcs nagyon laktató. Gyerekeknek, terhes anyukáknak, májbetegeknek, illetve krónikus betegségben szenvedő, folyamatos orvosi kezelés alatt álló betegeknek viszont a dinnyekúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.

dinnyeSárgadinnye

Kézilabda méretű, gömbölyű és erős illatával messziről „kikandikál” a többi gyümölcs közül. A sárgadinnyét azonban leggyakrabban nem az illata, hanem egzotikus, hűsítő íze teszi kedvelt csemegévé a nyári forróságban.

Története:

A sárgadinnye ázsiai eredetű gyümölcs, gyógynövény. Álterméséért már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. E lédús, üdítően édes gyümölcsöt sem az ókori görögök, se a rómaiak nem ismerték. Olaszországba Krisztus születése utáni évszázadokban jutott őshazájából, az ázsiai tatárok földjéről.

Mitől egészséges?

A sárgadinnye többféle fajtája ismeretes: a nevük mellett a színük és a tápanyagtartalmuk is különbözhet, nem beszélve a cukortartalmáról, melyet az adott éghajlati hőmérséklet határoz meg. Az ízletes gyümölcsöt legtöbbször lehűtve fogyasztják, de van, aki cukorral, sőt sóval és gyömbérrel ízesítve kínálja. Igen finom a belőle készített leves, sonkával tálalva különleges előétel, de desszertek gyakori alapanyaga is.

Tápértéke igen magas, ezért szívesen egészítik ki vele a fogyókúrás étrendet, de nem ritka, hogy néhány napig csak dinnyét fogyaszt a fogyni vágyó.
A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői is általában rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz. Nem csoda hát, hogy a nyári, nagy hőségek idején, előszeretettel fogyasztjuk a hűsítő hatású gyümölcsöt, hiszen víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadék mennyiségét.

Gyógyhatása:

Amellett, hogy igen ízletes és folyadékban gazdag gyümölcs, gyógyászati hatása sem mellékes. Kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne lévő nagy mennyiségű C-vitamin és ásványi anyagok. Sárgadinnyekúrát tartva az immunrendszer erőre kap, növekszik a szervezet ellenálló képessége. Egyes bőrbetegségek (melyek általában gyulladásos elváltozások következményei) sárgadinnye fogyasztásával elmúlnak. A sárgadinnye alaposan hozzájárulhat ahhoz, hogy a meghűléses megbetegedésen gyorsan, zökkenőmentesen túltegyük magunkat.

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!