Főmenü

Az újszülöttkori sárgaság

sárgaság

Utolsó frissítés:

Az érett újszülöttek kb. 60%-ban és a koraszülöttek 80%-ban az első élethéten sárgaság jelentkezik. Ez a szín rendszerint a bőrben felhalmozódott anyagból, az ún. bilirubinból származik.

A bilirubin különböző meghatározott folyamatok révén keletkezik a vörösvértest összetett fehérjéjéből, az ún. hemoglobinból.

Az újszülöttek különleges helyzetben vannak, mert a megszületést követően szervezetük jelentős átalakuláson, érésen megy keresztül. Így kifejezetten hajlamosak a sárgaság (icterus) kialakulására.

Az icterus megjelenésére számos hajlamosító tényezőt ismerünk, ezek közül kiemelendő:

 • Az anyai cukorbetegség
 • A koraszülöttség
 • A férfi nem
 • A bőrsérülés
 • A szülést megindító oxytocinos infúzió
 • Az anyatejes táplálás
 • A súlyvesztés
 • A késedelmes székletürítés és
 • A családi hajlam
 • A bilirubin koncentrációjának növekedését normális élettani folyamatok is okozhatják, de felléphet kóros történések következtében is.

Élettani sárgaság

Élettani sárgaságról akkor beszélünk, amikor a sárgaság enyhe fokú, nem veszélyezteti az újszülöttet, és kezelés nélkül oldódik. Megjelenésére a születést követő 2-3. napon számíthatunk. Tetőpontját a 3-4. napon éri el. Intenzitása az 5-7. nap között csökken és kb. 2 hétig tart.

Anyatejes sárgaság

Különleges oka lehet a sárgaságnak az anyatejes táplálás, amely kizárólag a jól szopó újszülötteknél fordul elő. A sárgaság kifejezettebb és tovább is fennállhat, akár 3-10 héten keresztül is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a szoptatást abba kell hagyni. Részletes vizsgálat javasolt az elhúzódó sárgaság esetében, ennek során az egyéb sárgaságot okozó tényezők többnyire kizárhatók, így valószínűsíthető az anyatejes eredet. Kizárólag követést igényel, egyéb tennivalót nem.

A kóros sárgaság – hyperbilirubinaemia

A bilirubin szintjének emelkedését minden olyan tényező előidézheti vagy fokozhatja, amely a bilirubin keletkezésére illetve kiválasztására kihat. Csoportokra bontva a következők:

Anyagcserére ható tényezők:

 • Oxigénhiányos állapot,
 • Légzési zavar,
 • Táplálkozási zavar,
 • Genetikai okok – öröklődő betegségek

Vérképzőszervi okok:

 • Vércsoport-összeférhetetlenség,
 • Veleszületett vörösvértest széteséssel járó állapotok,
 • Körülzárt vérzések,
 • Véraláfutások,

A máj működését gátló tényezők,
A bakteriális és vírusfertőzések, valamint
Az epeút elzáródása.
A gyógyszerek esetleges károsító hatása minden csoportban szerepelhet.

Sárgaság akár a megszületés pillanatában fennállhat vagy megjelenhet bármikor az újszülött időszak során attól függően, hogy kialakulását mi váltja ki. Minden sárga újszülöttnél laborvizsgálattal kell a vérszérum bilirubin szintjét meghatározni. Adott esetben sorozatosan többször is.

Klinikailag az újszülött aluszékony lehet, szoptatása nehézkessé válik.

Az okok feltárása szempontjából fontos az icterus megjelenésének időpontja.

 • Az első 24 órán belül fellépő sárgaságot vércsoporton alapuló összeférhetetlenség, rejtett vérzés, súlyos fertőzés okozhatja.
 • A 2-3. életnapon induló sárgaság rendszerint élettani, illetve genetikai eredetű.
  Az első élethét után megjelenő sárgaság anyatejes icterusra, bakteriális, ill. vírusfertőzésre, veleszületett epeút elzáródásra, májgyulladásra, vérképzőszervi okokra, illetve gyógyszerhatásra utalhat.
 • Az első élethónap során változatlanul fennálló sárgaság esetén az epeút elzáródásával kapcsolatos kórképek merülhetnek fel, de okozhatják anyagcsere betegségek is.

A sárgaság veszélye:

Legsúlyosabb következménye lehet az ún. magicterus. Ez az agysejtekben lerakódó bilirubin által okozott idegrendszeri betegség. Legnagyobb kockázata a súlyos vércsoport-összeférhetetlenség esetében van. Kialakulását elősegítheti az újszülött, ill. koraszülött oxigénhiányos állapota. Minél éretlenebb egy újszülött, annál hajlamosabb a magicterusra. Az újszülött gyógyászat fejlődése és a jól megszervezett újszülött osztályok működésének köszönhetően ez a kórkép ma már felszámolóban van.

A sárgaság kezelése:

A klinikumot folyamatosan értékeljük, belgyógyászati és idegrendszeri fizikális vizsgálatokkal. A sárgaság mértékét szükség szerint egyéb paraméterekkel kiegészítve követni kell, akár naponta többször is.

Fénykezelés: a sárgaság nagy intenzitású, látható sprektumba tartozó fény hatására csökken. A bilirubin legnagyobb mértékben a kék tartományban nyeli el a fényt. A bőrben lévő bilirubin megköti a fényenergiát, és ennek hatására egy közömbös hatású anyaggá alakul át.
A kezelés fontos eleme ezen kívül az elegendő folyadékbevitel biztosítása. Ezért szükség esetén infúziót adunk. A kékfény kezelés mellett egyébként megnövekszik a szervezet folyadékigénye is. Az infúziót kiegészítjük magasabb szérum bilirubin szint esetén B2-vitamin adásával is, így elősegíthetjük a sárgaság oldódását.

Amennyiben a tünet mögött egyéb, az előzőekben részletezett okot sikerült igazolni, úgy az annak megfelelő kezelést kell beállítani, pl. bakteriális fertőzés esetén antibiotikumot kell adni.

Az újszülött kori sárgaság mögött, mint láthatjuk, számos ok lehet.

Tanácsos végiggondolni már a családtervezés során azokat a tényezőket, melyek kihathatnak a születendő újszülöttre, és a terhes gondozást végző orvost tájékoztatni ezekről. Ennek természetesen alapfeltétele, hogy a terhes gondozáson mindig részt kell venni. Minden gyógyszerszedést alaposan mérlegelni kell!

Fontos a terhesség alatt a megfelelő táplálkozás, valamint a dohányzás és az alkohol fogyasztásának kerülése!

Dr. Scheuring Noémi