A D vitamin egészség-javító hatásai

D vitamin

Két tanulmány, amelyben 200.000 nőt vizsgáltak, azt mutatta, hogy a D vitamin szedésének milyen egészség-javító hatásai lehetnek.

Azok a nők, akik az előírt napi mennyiségű D vitamint szedték 30%-kal kisebb eséllyel betegedtek meg reumatoid artritiszben és 40%-kal kisebb valószínűséggel fejlődött ki náluk szklerózis multiplex (SM), mint azoknál, akik kisebb adagban szedték a vitamint.

A világon minden 100 emberből 1-nél, vagy 2-nél alakul ki reumatoid artritisz, amelyre a megvastagodott, fájdalmas izületek jellemzőek. Körülbelül a világ népességének 0,04%-ának van szklerózis multiplexe, ami egy gyógyíthatatlan betegség, fáradtság, remegés, és mozgásképtelenség kialakulása a jellemző tünetei. Mindkét betegség akkor alakul ki, ha a szervezet immunrendszere, aminek a külső kórokozók elleni védelem a fő feladata, sajátmaga ellen fordul.

Állatkísérletekben már kimutatták, hogy ezekben a betegségben szenvedő állatok tüneteit D vitamin adásával enyhíteni lehetett.

Most úgy tűnik, hogy a D vitamin az emberben is „lecsillapítja” a túl aktív immunsejteket.

A D vitamin egy szteroid hormon, ami segít a csontok kifejlődéséhez és az immunrendszer működéséhez létfontosságú kalcium felszívódásában és a szervezetben tartásában. Túl sok belőle mérgező lehet, míg túl kevés törékeny csontokat okozhat.

A vitamin több élelmiszerben is előfordul, így a májban, a tejben vagy a zsíros halakban. De a legtöbb D vitamint a szervezet a napfény hatására maga állítja elő.

Ha kezünket és arcunkat 15 percig hetente háromszor napfénynek tesszük ki, az nyáron fedezheti D vitamin szükségletünket. Kisgyermekeknek, akiknél a csontok és a fogak fejlődése létfontosságú, télen ajánlott mesterségesen D vitamint adni.

A D vitamin és a napfény kapcsolatával magyarázható, hogy miért van több SM-ben szenvedő a magasabb szélességi fokon élők között. Azokat, akik távol élnek az Egyenlítőtől kevesebb napsugárzás éri, és ez lehet, hogy nem éri el az optimális szintet, azaz alacsonyabb lesz a D vitamin szintjük, s ez hajlamosabbá teheti őket SM-re.

A kutatók szerint a legtöbb ember, főleg az idősebbek, D vitamin hiányos, így D vitamin adagolással megelőzhető lehet a reuma és az SM kialakulása.
Prof.Dr.Szalai Csaba


Kapcsolódó cikkek

 • Apai és anyai vérvonal – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 9.rész
 • Vannak-e bennünk neandervölgyi ősember gének? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 8. rész 
 • Lehet-e veszélyes a genetikai variációink ismerete? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 7. rész
 • Hogyan befolyásolja genetikai hátterünk a fertőzésekkel szembeni érzékenységünket? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 6. rész
 • Lehet-e személyleírást adni egy emberről a genetikai variációi alapján? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 5. rész
 • Hogyan befolyásolják genetikai variációink a környezetünk hatásait? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 4. rész
 • Egészségünkre vonatkozó információk – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 3. rész
 • A gyógyszerszedés genetikai háttere
 • Close
  Read more:
  mellkasröntgen3
  A mellkasröntgenről

  Wilhelm Conrad Röntgen 1895. november 8-án fedezte fel a röntgensugarakat, melynek nagy szerepe volt aTovább

  agyrázkódás utókezelése otthon
  Mit tegyek, ha gyermekemet agyrázkódás után hazaengedték a kórházból?

  Agyrázkódás vagy könnyű fejsérülés? Az orvosi nevezéktanban egyre gyakrabban alkalmazzuk a „könnyű fejsérülés” kifejezést, mígTovább

  Close